Weten of je ongeboren kind een kankergen bij zich draagt, wil je dat?

23.08.2014 17:30
nipt

De NIPT is er nu nog alleen om op het ongeboren kind te testen op down en twee andere chromosoomafwijkingen. Maar nog heel even en dan is het ook mogelijk om met diezelfde test de mogelijkheid op kanker en dementie op te sporen. Maar wil je dat?

In Nederland is het sinds april 2014 mogelijk om de NIPT te laten doen, maar let op: dit mag alleen als de combinatietest al een verontrustende uitslag heeft gegeven. Voordat De NIPT er was moest je bij een alarmerende uitslag namelijk meteen aan de vlokkentest of de vruchtwaterpunctie en bij die tests is er de mogelijkheid op een miskraam. Veel vrouwen willen graag een NIPT omdat die een veel zekerder uitslag geeft dan de combinatietest en bij een goede uitslag hoef je geen verder onderzoek te doen.

Binnenkort komen er ook commerciële NIPTs op de markt, die ouders de mogelijkheid bieden om hun kind op honderden toekomstige ziekten te onderzoeken. Niet alleen ziekten waarmee hun kind geboren wordt, zoals downsyndroom, maar ook kwalen die het in zijn verdere leven bedreigen, zoals erfelijke borstkanker of dementie. Het besluit om een kind ter wereld te laten komen, of niet, wordt daardoor veel ingewikkelder.  Bij NIPT wordt DNA van het ongeboren kind onderzocht dat in kleine hoeveelheden in het bloed van de zwangere zit.

Ik vind het nogal wat. Testen op heel duidelijke beperkingen zoals Down, dat kan ik me enigszins indenken, maar wat betekent het als je straks kunt voorspellen of je kind borstkanker krijgt of hodgkin of ALS. Betekent dat dat al die levens in de dop bij voorbaat afgebroken kunnen worden? Willen we dat? Willen we in een maatschappij leven waarin alleen volledig ‘schone’ mensen leven. Blijven er dan überhaupt nog wel mensen over? En als je ervoor kiest zo’n erfelijk belast kindje wel te houden…dan weet hij of zij dus al jong dat kanker op de loer ligt…zonder dat hij of zij er zelf om gevraagd heeft dat te weten.

Wat een vreselijke dilemma’s.

bron: NRC

LEES OOK: Testen op down: Femke doet het niet!