Zwangere vrouwen! Niet meer dan een fles wijn per dag!!

16.04.2016 00:10
alcohol zwangerschap wijn

Barbara dronk wel eens wijn tijdens de zwangerschap. Ze weet dat er vrouwen zijn die dat niet doen, maar die kent ze bijna niet. En ze wist ook dat dat er bij grote hoeveelheden risico’s aan zaten, maar af een toe een half glaasje? Het is zó gewoon! 

Lees ook: 17 dingen waar je heel erg onzeker van wordt als moeder

Ik zal maar weer eens beginnen met een bekentenis: ik heb wel eens een glas wijn gedronken tijdens de zwangerschap.
Zo. Dat is eruit.
Mijn verloskundige vond het maar niks. Ik vertelde haar over een zwangere (Franse) vriendin die elke zondag een glas champagne dronk. “Oei,” zei ze. “Dat vind ik best veel.”
Hoeveel ik dronk weet ik niet eens goed meer. Soms een keer per maand, soms weer langer niet. En als ik dronk dan was het een half glas rode wijn waar ik een hele avond op zat. Ergens had ik gelezen dat langzaam drinken belangrijk is. Als het eenmaal naar je hoofd stijgt, zit het dus in je bloed en gaat het dus naar de baby. Dat leek me foute boel.

Witte martini’s zuipen
Makkelijk vond ik het niet, zeker niet in het begin. Mijn moeder zegt dat ze witte Martini’s zoop toen ze zwanger was mij. En in het boek Heartburn dat Norah Ephron in 1983 schreef over haar man die haar verliet terwijl ze hoogzwanger was, vlogen de glazen wodka-cranberryjuice je om de oren.
Ik weet nog dat we bij mijn schoonvader aankwamen om het goede nieuws te vertellen, en dat hij me meteen een bel witte wijn aanbood. “A joh wat maakt het uit,” riep hij. En toen vertelde hij het verhaal dat ik daarna wel duizend keer heb doorverteld.
Hij werkte als steward op de nachttrein naar Frankrijk, vlak na de oorlog moet dat zijn geweest, en in die tijd hingen er waarschuwingsposters in Frankrijk: ‘Zwangere vrouwen! Niet meer dan een fles wijn per dag!’
Ik sloeg natuurlijk dat glas wijn af, maar ik hield wel van hem om deze nonchalante houding. Alsof er door die wijn een hele generatie zwakbegaafde Fransen is ontstaan!
Nee dus.

Af en toe een glas
Maar toch.
Mijn uitgangspunt was altijd: je wil niet dat er straks iets met je kind is, en dat je je dan de rest van leven je afvraagt of dat komt door die paar stomme glazen wijn. Onder die norm moet je blijven, ook al weten we dat het natuurlijk het aller-aller-allerbeste is om niet te drinken. Je kan nog beter rauwmelkse kaas eten denk ik. En toch ken ik werkelijk niemand die NIET dronk tijdens de zwangerschap.
Ik zit hier op een kantoor met 8 vrouwen. Als ik vraag: dronken jullie weleens alcohol tijdens de zwangerschap? Zeggen ze in koor: “Ja, natuurlijk!”
Oooooooooooh! Gelukkig zijn we (grotendeels) klaar met baren hier op kantoor…

Praat mee op onze Facebookpagina.

Thuiswerken met een peuter? Zo ziet dat eruit:

Elke week een fijn mailtje van ons?
[wysija_form id=”6″]