Baren op Facebook, moet dat mogen?

30.03.2016 04:55

We leven in een tijd van sociaal voyeurisme. Sinds de komst van de social media gooit iedereen zijn hele leven spontaan op straat. Nieuw huis gekocht? Voor je zelf één voet over de drempel hebt gezet, weten al je Facebookvrienden al hoeveel vierkante meters je bezit. Trouwen? Zelfs je vroegere peuterspeelzaalmaatjes weten in detail hoe je jurk eruit ziet. Bevallen? Spreid je benen en laat de wereld ervan meegenieten! Toch?

Dat vond Francie, een New Yorkse moeder, in ieder geval wel. Toen haar dochter één jaar werd, postte ze een foto van zichzelf op een Facebookgroep, waarop te zien is hoe ze, poedelnaakt op bed, haar kind het leven geeft. Op haar knieën zit ze op de foto, met borsten, schaamhaar, de hele rataplan in your face, terwijl ze haar kind aan de navelstreng tevoorschijn tovert, for all to see. Facebook was niet blij. Want hoewel Francie’s full frontal alleen te zien was voor leden van de, overigens besloten, groep waarop ze de foto plaatste, graphic was het wel. Om het maar eens voorzichtig uit te drukken.

Lees ook: Bevallen in Amerika, hoe is dat?

Zelfs sommige groepsleden waren die mening toebedeeld en rapporteerden de foto daarom als ongepast, waarop Facebook Francie’s account blokkeerde en haar dringend verzocht het kiekje te verwijderen en zich te houden aan de gedragsregels van het platform. De trotse moeder was verbaasd en verontwaardigd. Want hoezo was het aanstootgevend om zichzelf, nakend en barend en wel, aan de wereld te tonen? Dit was natuurlijk weer een actie van je reinste puriteinse onzin, ingegeven door een verwerpelijke maatschappelijk opgelegde norm, die vrouwelijke naaktheid per definitie seksualiseert. En dat terwijl Francie alleen maar ‘een plek zocht om haar bevallingservaring en de verjaardag van haar dochter te verwerken en haar waarheid te delen met de wereld’. Shame on you, Facebook!

Tja, ik weet het niet, hoor. Ik beschouw mezelf niet als bijzonder preuts, maar ik neig er toch naar Mark Zuckerberg en consorten in deze gelijk te geven. Want, toen ik Francie’s foto zag had ik ook zoiets van: moet dat nou? Natuurlijk is een bevalling een groots en prachtig fenomeen en nee, daar is inderdaad helemaal niks seksueels aan. Dus in dat opzicht is er ook helemaal niks mis met Francie’s blote lijf op de foto. Maar waarom moet God en iedereen dat zien? Echt, ik vond het ook een indrukwekkende ervaring, een kind zien ontspruiten uit mijn eigen lichaam. En ja, ik heb ook weinig verhullende foto’s van mezelf waarop ik in vol ornaat het leven aan mijn kinderen schenk. Maar er is werkelijk geen haar op mijn hoofd die er ooit ook maar één seconde aan gedacht heeft deze te ‘sharen’ met mijn 200 digitale vrienden. Die zitten namelijk helemaal niet zo te wachten op mijn bevallende naakte lijf. Daar durf ik wel een kind om te verwedden.

Nee, bloot staat niet gelijk aan seks. En nee, tieten zijn niet gelijk porno. Maar mensen, is er dan gewoon niks meer privé? Moet we nou echt álles van elkaar weten, zien en meemaken? Ik heb er eerlijk gezegd niet zo’n behoefte aan. Ik houd vreselijk veel van mijn vriendinnen, maar ik hoef gewoon niet te zien hoe ze hun kinderen uit hun eigen vagina’s trekken. Hoe natuurlijk en ‘oer’ dat ook allemaal moge zijn. Facebook is een sociaal platform, waarvan mensen van verschillende pluimage comfortabel gebruik moeten kunnen maken. En als jij graag naar je barende zelf kijkt, is dat natuurlijk helemaal prima. Echt, geniet ervan. Maar verontwaardigd zijn omdat sommige mensen daar dan weer geen behoefte aan hebben, dat lijkt me wel een beetje ver gaan. Want volgens mij zou het bekijken van het naakte lijf van iemand anders altijd nog een keuze moeten zijn en niet iets dat je opgelegd krijgt als je je computer aanzet. Gaat vooral heen, vermenigvuldigt u en by all means, leg het vast. Maar houd het op je eigen harde schijf en niet op mijn timeline, alsjeblieft. Ik ben zelf ook een aantal keer bevallen, dus echt, ik weet precies hoe dat eruit ziet.

Lees ook: Masturberen tijdens de bevalling. Are you serious?

(Bron: NY Magazine)