De beste kraamcadeaus die je een nieuwe moeder kunt geven

14.02.2019 00:10

Maartje heeft het allemaal lachend uitgepakt hoor. De rompertjes van AC/DC, Nikes maat nul, een zelfgebreide koltrui voor de baby terwijl het zomer was, een babyglitterbikini. Natuurlijk, het is best moeilijk iets te vinden waarvan je zeker weet dat de kramende ouders het gaan gebruiken. Met deze cadeaus sla je nooit de plank mis.

Lees ook: 10 dingen die ze je niet vertellen over de kraamtijd

Ach, ik zie mijn kinderloze zelf nog aankomen met de meest afzichtelijke cadeautjes voor de juist bevallen moeder. Of nog erger, voor het pasgeboren kind. Zo’n enige tuinbroek van Osh Kosh nam ik wel eens mee, maat 116. Wist ik veel dat een pasgeboren baby zelfs nog uit maat 50 zwemt. Een bierpakket voor de moeder, die net met veel moeite aan de borstvoeding was begonnen. Een bierpakket voor de vader dan maar. Nóg erger. Inmiddels weet ik beter, en geef ik een van onderstaande dingen cadeau. Want daarmee maak je iedere nieuwe moeder blij.

1)     Een mooie spijkerbroek. Niet voor de baby maar voor de moeder, een maat groter dan haar pre-zwangerschapsmaat. Jullie mogen het allemaal zelf weten hoor, maar ik heb dus een enorme hekel aan baby’s in jeans. Toen mijn dochter werd geboren, kreeg ik in de kraamtijd zes babyspijkerbroekjes. Die ik dus alle zes ongedragen doorgaf. Veel beter koop je een mooie broek voor de moeder. Zodat ze niet in haar positiekleding hoeft rond te lopen. Het enorme label waarop in haar ogen ‘maat XXL’ staat, knip jij er gewoon alvast even uit. Zo ben je, als vriendin. Schrijf op het begeleidende kaartje dat ze je moet beloven de broek zonder overleg weg te gooien op het moment dat de zwangerschaps-focaccia van haar buik is verdwenen en ze haar oude jeans weer past.

2)     Een spijkerbroek te duur? Een leuk shirt van de H&M kan ook, of een jurkje. Ieder kledingstuk waarmee jij de jonge moeder laat zien dat ze er mag zijn, is een hit. 

3)     Een heel groot stuk rauwmelkse stinkkaas. Of iets anders waarvan ze zich heeft onthouden tijdens de zwangerschap. Zoals een sushimaaltijd voor vier personen. Voor haar alleen.

4)     Luxe douchegel. Een van mijn vriendinnen heeft altijd een veel te dure douchegel bij zich als cadeau voor de moeder. Want die heeft het werk verricht tijdens de bevalling, is haar idee (en die stinkt dus ongetwijfeld behoorlijk, voegt ze daar dan poeslief aan toe). Dus die verdient het cadeau. Een leuk bijkomend voordeel: elke keer als ik onder de douche sta, denk ik aan haar.

5)     Een cadeaubon voor een uurtje oppassen. Maar dan wel echt doen hè? Het liefst schrijf je al op de kaart wanneer je langs komt, en dat je een uurtje met de kinderwagen zal gaan wandelen tussen <begintijd> en <eindtijd>. Kunnen de jonge ouders samen thuis een kopje koffie drinken.

6)     Kraamsoep. Dit recept van Janneke Vreugdenhil stond ooit in de NRC. Het is soep met venkel (en ouzo! Proost!), want venkel werkt kalmerend voor de babydarmpjes. Dus alle moeders die borstvoeding geven, zullen je omhelzen. Mijn kinderloze vrienden kwamen op een avond  aanzetten met een grote pan soep toen ik thuis zat met een peuter en een baby. Een lekker grof brood erbij met een strik er omheen, en klaar is je cadeau. Recept via deze link.

7)     Een heel erg lekker taartje. De jonge moeder heeft op het moment dat jij voor de deur staat wellicht al tweehonderd beschuiten met muisjes gemaakt en verslonden. Een zelfgebakken appeltaart die je samen opeet, of een taartje dat je gauw bij de bakker haalt, is dan een zeer, zeer welkome afwisseling.

8)     Maak een afspraak voor haar bij de kapper, manicure of schoonheidssalon. Want als jij het niet doet, doet niemand het. Als je heel lief bent, kom je zelf oppassen.

9)     Duplo. Of lego. Hoeveel ouders hoor je niet over de karrenvrachten plastic speelgoed zeggen: we gooien alles weg hoor, behalve de Duplo. Mijn moeder haalde laatst na veertig jaar de Duplo van zolder. En er stond nog steeds geen schimmel op. Wat een topspul.

10)   Samen een avond op stap. Heus, geloof me. Bijna iedere moeder denkt met weemoed terug aan het soort avonden waarop het plotseling 03.30 uur is en je met je beste vriendin zalig dronken in de après-skibar bent terecht gekomen. En dat terwijl je de volgende ochtend om 08.00 uur moest werken. Zo bont hoef je het niet per se te maken. Haal de nieuwe moeder op om samen de stad in te gaan. Houd haar hand vast bij de eerste voorzichtige postzwangerschaps-dansmoves. En, deze is niet onbelangrijk, zorg dat ze heelhuids weer thuis wordt afgeleverd. Zet de foto’s op Facebook. Dat de klok bij thuiskomst 21.30 uur sloeg, hoeft niemand te weten.

Lees ook: 29 dingen die je denkt in de kraamweek