Deze docu-serie móét je zien als je zwanger bent – en ook als je al kinderen hebt

18.11.2017 04:55

De Braziliaanse documentaireserie The Beginning of Life bestaat uit 6 afleveringen die Tanja nóg sneller bingde dan het nieuwe seizoen van Stranger Things.

Ervaren moeders schieten bij het lezen van dit artikel misschien in de lach, maar dat maakt me niks uit. Ik ben zwanger van mijn eerste kind en ik geloof oprecht dat ik hem of haar met al mijn aandacht, alle ruimte en heel veel geduld kan laten groeien tot de persoon die het zelf kiest te zijn.

Sinds ik The Beginning of Life (je vindt ‘m op Netflix) heb gezien, is dat idee alleen maar gevoed. Neurowetenschappers, psychologen en ouders van over de hele wereld vertellen in deze serie hoe fantastisch slim je kind vanaf de geboorte eigenlijk al is en waarom het ’t allerbelangrijkst is dat jij er gewoon voor hem of haar bent. Smullen hoor, als je met je dikke buik op de bank zit.

Lees ook: Wat nou nesteldrang? 12 dingen die juist verschrikkelijk verslonzen als je zwanger bent

Volgens de mensen die aan het woord komen, heeft de ontwikkeling van je baby, uiteraard naast het genenpakket, alles te maken met de kwaliteit van de relaties waarmee het opgroeit. De relatie met jou, met je partner, met de mensen om je heen en de manier waarop iedereen met elkaar omgaat. De inzichten die de serie laat zien, gaan alle opvoedclichés voorbij, als je het mij vraagt. Kinderen zijn niet blanco, irrationeel of egocentrisch als ze geboren worden. Je hoeft ze ook niet te trainen. Sterker nog: in deze documentaire vertellen onderzoekers hoe briljant baby’s eigenlijk zijn.

Want baby’s en peuters hebben een veel groter leervermogen dan volwassenen. Ze hebben geen vooroordelen, doen geen aannames, hebben geen verwachtingen, zijn zich volledig bewust van hun complete omgeving en zijn in hun handelen een stuk bedachtzamer, slimmer en alerter. Als een soort kleine wetenschappers ontdekken ze de wereld om zich heen en stiekem kunnen we heel veel van ze leren.

Of je nu in deze visie gelooft of niet; leg een avondje alle opvoedboeken aan de kant die je aan het lezen was. Deze serie laat je echt anders denken over het kindje dat er straks aan komt.
Lees ook: Waarom ik niet in opvoedmethoden geloof