De eerste toets van je baby: de Apgar-score

01.05.2016 04:55
baby net geboren check

“Uw kind heeft een negen en twee tienen”, zei de gynaecoloog terwijl hij aan de placenta stond te sjorren. “Zo, zo, slim ventje”, grapte mijn vriend erachteraan. Maar deze cijfers vormen de zogeheten Apgar-score om erachter te komen of je baby de bevalling goed doorstaan heeft en of alles in orde is.

Zodra je baby geboren is ondervindt hij gelijk zijn eerste examen, de Apgar-score. Dit wordt drie keer gedaan; 1 minuut na de geboorte en nog een keer na 5 minuten en na 10 minuten. Vaak is de eerste score iets lager dan de volgende twee. Dit is normaal. Blijft de score na de tweede meting laag, dan wordt de baby extra gecontroleerd of komt de kinderarts erbij.

Lees ook: Wat je allemaal denkt tijdens de bevalling (maar niet zegt)

Wat meten ze precies?
De verloskundige of gynaecoloog kijkt naar 5 punten; ademhaling, spierspanning, reflexen, huidskleur en hartslag. Voor elk onderdeel kan je baby 0, 1 of 2 punten scoren. En bij elkaar opgeteld vormt dit de Apgar-score, die dus bestaat uit 3 cijfers van de drie verschillende meetmomenten.

Bij het onderdeel ‘ademhaling’ krijgt je baby 2 punten voor flink huilen en goed doorademen, 1 punt voor zwak, onregelmatig of hijgerig ademhalen en 0 punten voor niet op eigen kracht ademen.
Bij spierspanning wordt gekeken of hij de armpjes en beentjes goed beweegt (2 punten), weinig beweging (1 punt) en geen spierspanning of slap (0 punten).
Wat betreft reflexen wordt gekeken of je baby goed reageert op prikkels zoals aanrakingen, licht en geluid. Hier worden ook weer 2, 1 of 0 punten gegeven.
Dan de huidskleur, is die mooi roze dan krijgt je baby 2 punten, voor een roze lijfje maar blauwachtige armen en benen 1 punt en voor een bleke of blauwe huidskleur geen punten.
Het laatste onderdeel is de hartslag; meer dan 100 slagen per minuut is 2 punten, minder dan 100 slagen per minuut, 1 punt en geen hartslag of een onhoorbare hartslag is 0 punten.

De punten van de vijf onderdelen worden bij elkaar opgeteld en vormen de Apgar-score. Als je kindje tussen de 7 en de 10 punten scoort is het goed, dan heeft hij een normale tot goede conditie. Bij 4 tot 6 punten moet hij misschien eventjes in de couveuse of heeft hij andere medische hulp nodig. Bij een score onder de 4 punten wordt de kinderarts erbij gehaald.

Bekijk ook onze video Avondeten met een peuter in 5 scenes
Lees ook: 10 x alles wat je moet weten over de navelstreng