Ga je in het ziekenhuis bevallen? Dan moet je wel weten dat dit geld kost

21.12.2013 15:25

Voor de bevalling van haar zoon Max wilde Femke per se naar het ziekenhuis. Zo dicht mogelijk bij de medische specialisten. Maar de kosten voor een ziekenhuisbevalling vallen onder het eigen risico. En dus kreeg Femke na afloop een rekening in een tijd dat e al veel andere extra kosten had gemaakt. “Dat kwam slecht uit.”
[Ad]

Vanaf het moment dat ik wist dat ik zwanger was, droomde ik van een bevalling in het ziekenhuis. Voor mij geen rustige muziek en kaarsjes in mijn eigen woonkamer, maar hup de auto in en met gierende banden richting het walhalla van gynaecologen. Een bevalling is natuurlijk, dat weet ik, maar iedereen is ervan op de hoogte dat er soms wel wat complicaties om de hoek komen kijken. Voor het geval dat er iets mis zou gaan, wilde ik dicht bij medisch onderlegde types zijn. Ik wist dat ik daarvoor moest betalen, maar dat deed ik graag.

En zo ging het dus ook. Al met een halve centimeter ontsluiting reed ik met de verloskundige naar het ziekenhuis, hijgend en puffend. Mijn man Reinier er achteraan. Opgelucht haalde ik adem toen we aankwamen in ‘de veilige haven’. En na een uur of zes kwam onze zoon, blakend van gezondheid, ter wereld.

Na een paar weken kwam de rekening van meer dan driehonderd euro. De ziekenhuiskosten vielen onder mijn eigen risico. Plus een eigen bijdrage aan de kraamzorg van tweehonderd euro. Dat viel me wel even zwaar tegen. Ik had er helemaal niet goed aan gedacht dat we die maanden sowieso veel extra kosten zouden hebben. Een kinderwagen, een kamertje inrichten… Had ik geweten dat mijn verzekeraar een gespreid-betalen-mogelijkheid heeft voor mijn eigen risico, dan had ik zeker gevraagd of ik daarvoor in aanmerking zou komen.

vgzBetalingsregeling – Je eigen risico gespreid betalen
Weet je nu al dat de kans groot is dat je volgend jaar je eigen risico opgebruikt? Vanaf 2016 is het bij VGZ mogelijk om het verplicht eigen risico in tien termijnen te betalen. Wil je daar meer over weten? Kijk dan hier over gespreid betalen van je verplicht eigen risico

 

Dit is een gesponsord bericht. Lees hier alles over ons advertentiebeleid.

Foto: Anna-Marie Janssen