20 Geruststellende dingen om te zeggen tegen een nieuwe moeder

28.08.2022 06:00
20 Geruststellende dingen om te zeggen tegen een nieuwe moeder

Die eerste tijd met een kind, die kan behoorlijk overweldigend zijn. Soms weet je van voren niet meer dat je van achteren leeft. Gelukkig raak je er snel aan gewend en weet je dan niet meer waar je zo gestrest over was. Maar als je dan zo’n hele verse moeder tegenkomt en in haar blik de paniek ziet, weet je precies hoe ze zich voelt. En dan wil je graag een arm om haar heen slaan. Misschien moeten alle ervaren mama’s dat eigenlijk ook doen. En deze dingen zeggen:

LEES OOK: 10 Dingen die jonge moeders door moeilijke tijden heen slepen.

 1. Ja, je kunt je wallen inmiddels in je joggingbroek proppen. Maar verder ben je nog steeds een lekker ding.
 2. Het gaat nog een paar jaar kut en bikkelen zijn. We zullen er niet omheen draaien. Maar hou vol, we’ve all been there. Je bent niet alleen.
 3. Je kinderen af en toe een hele dag voor de tv is niet erg. Fuck die schermtijd, soms wil je gewoon even kunnen douchen. Lang leve Frozen. Let it go enzo.
 4. Het is oke om te huilen als je een middag alleen thuis bent. Omdat je de stilte zo gemist hebt. Heb ik ook gedaan. Met een reep chocola erbij en mijn voeten op tafel.
 5. Je man haten hoort erbij. Tuurlijk, je houdt van hem. Maar nu even niet. En het komende jaar misschien ook nog niet. Soit. Co-existeren is ook een vorm van samenleven.
 6. Iedere avond een glas wijn drinken betekent niet dat je een alcoholist bent. Er is niks mis met een beetje gereguleerde self-medication. Ik ken een moeder die standaard een fles wijn mee heeft in de luiertas. Met een rietje. Serieus. Kijk, dán heb je een probleem.
 7. Je lichaam wordt weer normaal. Misschien niet meer helemaal zoals het was voor je dat kind eruit geperst had, maar het komt een heel stuk goed. En een mom-bod is helemaal hip. Dus laat zien die lubbernavel!
 8. Als je een keer drie dagen diepvriespizza eet omdat je er niet aan toe komt om te koken, is het niet erg. En het is ook niet erg als er een dagje niet gestofzuigd is. Of de wasmand een beetje overloopt. Leeft je baby nog? Dan heb je het goed gedaan die dag.
 9. Je kind af en toe even laten huilen omdat je het gekrijs niet meer aan kunt, maakt je geen ontaarde moeder.
 10. Over een paar jaar gaan ze naar school. Dan heb je wat om naar uit te kijken. Zet de bubbels maar vast klaar.
 11. Die zin in seks komt weer terug. Ongeveer tegelijk met het moment dat je je man niet meer haat.
 12. Je gaat weer slapen. Wanneer, daarover kunnen we geen beloftes maken. Maar ooit.
 13. Je kinderen vinden jou de liefste mama van de wereld. Ook als je drie maanden lang chronisch moe en dus strontchagrijnig bent. Want ze houden van je.
 14. Ja hoor, je hebt de juiste keus gemaakt. Over draagdoeken, borstvoeden, flesvoeden co-sleepen, Rapley, whatever. Omdat het jóuw keus was.
 15. Je mag er soms van balen, van dat moederschap. Omdat het gewoon niet altijd leuk ís. Net zoals een baan.
 16. Je niet schuldig voelen als je je kind aflevert op het kinderdagverblijf maakt je geen slechte moeder. We staan niet allemaal te grienen tussen de luizenzakken.
 17. Als je een keer het roer een beetje loslaat, zinkt het schip dat gezin heet niet meteen. Je hebt het namelijk ontzettend goed verankerd.
 18. Ja, je hebt vet haar en een kast vol huispakken. Maar voor je man ben jij nog steeds de allermooiste.
 19. Al je moeder-vriendinnen dóen gewoon alsof het bij hen allemaal op rolletjes loopt. Maar dat is niet zo.
 20. Je doet het goed. Echt.

LEES OOK: 10 Dingen die ouders niet moeten doen.