“Ik dacht dat ik niet zwanger kon raken als ik borstvoeding gaf.” (Wat een gelúl!)

02.09.2019 00:10

Femke verbaast zich de laatste jaren regelmatig over vrouwen die net iets te snel na hun eerste kind alweer zwanger zijn. Vooral omdat ze met zulke slappe verklaringen komen. Vrouw, wees eerlijk!

Meteen een tweeling erachteraan
Verhaal 1: Bij de dokter kwam ik vorige week een 28-jarige vrouw tegen met drie kindjes tussen de 1 en 2 jaar. Ze legde me uit dat ze drie maanden na haar eerste kind alweer in verwachting was… van een tweeling. “Ik dacht dat ik niet zwanger kon raken als ik borstvoeding gaf”, zei ze. Het huilen stond haar nader dan het lachen en ze biechtte op dat ze verwezen wilde worden naar een therapeut omdat ze het allemaal niet meer zag zitten. Ze sliep niet meer.

Lees ook: 30 Overduidelijke signalen dat je zwanger bent.

Nog niet op het oude gewicht
Verhaal 2: Myrna, een vriendin van een vriendin, kreeg tegelijkertijd met mij haar eerste kind. We kwamen elkaar tegen bij onze gezamenlijke vriendin en ze vertelde me dat het haar maar niet lukte om weer op haar oude gewicht te komen. Ik vond dat ze nogal overdreef, aangezien haar zoon nog maar vijf maanden oud was. Een maand later hoorde ik dat ze zwanger was van de tweede. Vandaar. Ze had tegen mijn vriendin gezegd dat ze dacht dat het minstens een half jaar zou duren voordat haar cyclus weer op gang was en dat ze tot die tijd geen anticonceptie hoefde te gebruiken

Na je verlof meteen weer zwanger
Verhaal 3: Philine, een ex-collega, kwam een paar maanden geleden terug van haar extra lange zwangerschapsverlof en het eerste wat ze haar baas moest vertellen was dat ze een tweede kind verwachtte. Ik kon het niet laten om te vragen hoe ze dit nu voor elkaar had gekregen… Ze antwoordde: “Tja, mijn man en ik hebben er zolang over gedaan om zwanger te raken van een eerste dat we dachten dat het bij de tweede ook zolang zou gaan duren.”

Weten ze het echt niet?
De verklaringen die de vrouwen in bovenstaande praktijkvoorbeelden geven, vind ik buitengewoon slap. Iedereen mag zo onderhand wel weten dat je na je bevalling over het algemeen mega-vruchtbaar bent en dus meteen anticonceptie moet gaan slikken. Het was het laatste wat mijn verloskundige mij op het hart drukte toen ze me achterliet met Max. Ik herinner me nog hoe belachelijk ik het vond dat ze dat zei, omdat ik me afvroeg wie dat nu níet wist. Ik geloof het dus ook niet dat vrouwen dit niet weten. Volgens mij is er iets anders aan de hand. Het betoverd zijn van het eerste kind en dus meteen een tweede willen maken? Het praktische aspect van: ‘Dan ben je tenminste lekker snel uit de luiers’? I don’t know.

Vrouw, wees eerlijk, je was er zelf bij toen je voor de tweede keer zwanger raakte!

Lees ook: Net zwanger? Stop met wat je aan het doen bent en koop nu een zwangerschapsbroek.