“Ik dacht dat ik niet zwanger kon raken als ik borstvoeding gaf.” (Wat een gelúl!)

Femke verbaast zich de laatste jaren regelmatig over vrouwen die net iets te snel na hun eerste kind alweer zwanger zijn. Vooral omdat ze met zulke slappe verklaringen komen. Vrouw, wees eerlijk!

Meteen een tweeling erachteraan
Verhaal 1: Bij de dokter kwam ik vorige week een 28-jarige vrouw tegen met drie kindjes tussen de 1 en 2 jaar. Ze legde me uit dat ze drie maanden na haar eerste kind alweer in verwachting was… van een tweeling. “Ik dacht dat ik niet zwanger kon raken als ik borstvoeding gaf”, zei ze. Het huilen stond haar nader dan het lachen en ze biechtte op dat ze verwezen wilde worden naar een therapeut omdat ze het allemaal niet meer zag zitten. Ze sliep niet meer.

Lees ook: 30 Overduidelijke signalen dat je zwanger bent.

Nog niet op het oude gewicht
Verhaal 2: Myrna, een vriendin van een vriendin, kreeg tegelijkertijd met mij haar eerste kind. We kwamen elkaar tegen bij onze gezamenlijke vriendin en ze vertelde me dat het haar maar niet lukte om weer op haar oude gewicht te komen. Ik vond dat ze nogal overdreef, aangezien haar zoon nog maar vijf maanden oud was. Een maand later hoorde ik dat ze zwanger was van de tweede. Vandaar. Ze had tegen mijn vriendin gezegd dat ze dacht dat het minstens een half jaar zou duren voordat haar cyclus weer op gang was en dat ze tot die tijd geen anticonceptie hoefde te gebruiken

Na je verlof meteen weer zwanger
Verhaal 3: Philine, een ex-collega, kwam een paar maanden geleden terug van haar extra lange zwangerschapsverlof en het eerste wat ze haar baas moest vertellen was dat ze een tweede kind verwachtte. Ik kon het niet laten om te vragen hoe ze dit nu voor elkaar had gekregen… Ze antwoordde: “Tja, mijn man en ik hebben er zolang over gedaan om zwanger te raken van een eerste dat we dachten dat het bij de tweede ook zolang zou gaan duren.”

Weten ze het echt niet?
De verklaringen die de vrouwen in bovenstaande praktijkvoorbeelden geven, vind ik buitengewoon slap. Iedereen mag zo onderhand wel weten dat je na je bevalling over het algemeen mega-vruchtbaar bent en dus meteen anticonceptie moet gaan slikken. Het was het laatste wat mijn verloskundige mij op het hart drukte toen ze me achterliet met Max. Ik herinner me nog hoe belachelijk ik het vond dat ze dat zei, omdat ik me afvroeg wie dat nu níet wist. Ik geloof het dus ook niet dat vrouwen dit niet weten. Volgens mij is er iets anders aan de hand. Het betoverd zijn van het eerste kind en dus meteen een tweede willen maken? Het praktische aspect van: ‘Dan ben je tenminste lekker snel uit de luiers’? I don’t know.

Vrouw, wees eerlijk, je was er zelf bij toen je voor de tweede keer zwanger raakte!

Lees ook: Net zwanger? Stop met wat je aan het doen bent en koop nu een zwangerschapsbroek.

Geschreven door
More from Femke Sterken

Brief aan het zusje van mijn doodgeboren kind: “Je hoeft ons verdriet niet weg te nemen”

Annegriet Wijchers (31) emigreert begin 2013 naar Suriname om als eindredacteur te...
Lees verder

3 Comments

  • Jeetje Femke, “vrouwen die net iets te snel zwanger zijn”? Wie bepaalt wat (te) snel of (te) vroeg is? Is het mooie van zwanger (willen) worden niet het feit dat je dat, samen met je partner, echt helemaal zelf mag bepalen? Het is jouw lijf, jouw leven, jouw geld, jouw huis, jouw tijd, jouw keuze! Dus “slappe verklaringen”? Een zwangere vrouw is aan niemand een verklaring schuldig, en zeker niet over de timing van de (meestal zeer gewenste) zwangerschap.

    De enige reden waarom deze vrouwen zich genoodzaakt voelen om uitleg te geven over hun ‘snelle’ zwangerschap is het feit dat andere vrouwen een mening hebben over wat ‘normaal’ is qua timing. Waarom bestaat daar überhaupt een norm voor? Is er dan ook een maximale duur? Bestaan er ook “slappe verklaringen” waarom iemand vier jaar wil wachten? Gelukkkig mag iedereen dat helemaal zelf bepalen, maar helaas lijkt het normaal dat andere vrouwen (moeders!) zich kritisch mogen uitspreken over elkaar zwangerschappen én dat je daar dan als aanstaande moeder ook nog naar waarheid op moet reageren.

    Ja, ze waren er zelf bij toen ze weer zwanger werden, maar zou het niet ook gewoon kunnen dat ze toen heel bewust hebben gekozen voor een tweede? Inderdaad omdat ze zo gelukkig zijn met de eerste, of omdat ze het leuk vinden om kindjes dicht op elkaar te hebben. En ja, er zijn ongetwijfeld ook (veel) vrouwen die door onoplettendheid of onwetendheid weer snel zwanger werden. Dat kan. En dan zijn er nog de vrouwen die inderdaad bang zijn voor een nieuwe, ongewild veel te lange periode van ‘proberen’ en die dus maar wát blij zijn met een (hele) snelle volgende zwangerschap.

    Maar doet dat er toe? Moeten alle vrouwen op verzoek een logische, eerlijke verklaring geven aan buitenwereld over hun sexleven? Vind je niet dat iedereen haar eigen keuze mag maken, en dat een zwangerschap ontzettend privé is? Of deze nou is ontstaan uit wens, wanhoop of onwetendheid: niemand hoeft daarover aan een ander verantwoording af te leggen. (tenzij het kind niet van je eigen partner is, maar dat is weer een heel ander verhaal ;-)

  • Borstvoeding geven is ook een groot woord. Het schijnt dat als je volledig borstvoeding geeft – dus elke vier uur en incl de nachtvoedingen, en je kind geen bijvoeding krijgt, dat dan de kans op zwangerschap kleiner is dan als je de pil slikt. Alleen stoppen veel vrouwen na 3 maanden met bv. Of ze geven niet volledig (lees: vervangen een maaltijd door flesvoeding of kolven s avonds nog een keer extra zodat manlief de nachtvoeding kan doen en moeders een lange nacht slaapt). In dat geval zit er meer dan 4 uur tussen de borstactiviteit. Soms blijft een moeder na 3 maanden een paar voedingen aan de borst geven maar de nachtvoeding gaat er vaak het eerste uit en wordt vervangen door de fles. Tja, en dan ben je dus niet meer natuurlijk beschermd. Maar al met al zou ik het risico sowieso niet nemen als je niet (zo snel) een volgende kindje wenst.

  • Toen ik 7 jaar geleden enige tijd na de bevalling, bij een vervangende husiarts kwam voor anticonceptie bleek ook daar het fabeltje van niet zwanger worden tijdens de borstvoeding nog steeds te bestaan. Het was wel een huisarts van de oude stempel, maar toch. Ik vroeg om anticonceptie en hij stuurde me naar huis, zonder omdat ik tijdens de borstvoeding toch niet vruchtbaar was. Ik was zo overdonderd dat ik inderdaad vertrokken ben zonder iets, vervolgens naar de apotheek ben gegaan en condooms heb gekocht. Pas een half jaar later, toen de hormonen eindelijk mijn lijf verlaten hadden, mijn hersenen weer langzaam op zijn plek kwamen, misschien was het wel een jaar later, drong het advies van deze huisarts pas echt tot me door. Wat een ouderwetse bal gehakt die in deze tijd nog steeds adviseert om geen anticonceptie te gebruiken tijdens de borstvoeding, terwijl inmiddels iedereen toch wel weet dat dat toch echt niet zo is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.