Interessante documentaire: ‘Mika is geen jongetje, en ook geen meisje.’

Interessante documentaire: 'Mika is geen jongetje, en ook geen meisje'
Het wordt een steeds belangrijker onderwerp: gender. En dan voornamelijk bij jonge kinderen. Want niet alle kinderen passen in het hokje ‘jongetje’ of ‘meisje’. Amelia Abraham van Vice ging naar Zweden, een van de meest vooruitstrevende landen op het gebied van genderopvoeding, om te kijken hoe scholen hier omgaan met genderfluïde kinderen. 

Deze aflevering van hun documentairereeks gaat over Mika, die wordt beschreven als gender creative. Een opvallende verschijning, met prachtig lang haar. Thuis wordt Mika volledig geaccepteerd, maar in de serie wordt gekeken hoe het gaat wanneer Mika begint aan de basisschool. Op scholen in Zweden is het sinds 1998 verboden om gender stereotypen op te leggen aan kinderen op school. Er wordt zelfs gesteld dat scholen een actieve rol moeten hebben in het tegengaan van de klassieke gendernormen.

Het is mooi om te zien dat de andere kinderen in Mika’s klas volledig geaccepteerd lijken te hebben dat Mika beide is. Zoals een van de klasgenootjes zegt: ‘Mika is een “hen”‘, het genderneutrale voornaamwoord wat gebruikt kan worden in plaats van hij of zij. Dit laat zien dat als we onze kinderen van jongs af aan leren andere te accepteren zoals ze zijn, een heleboel problemen voorkomen zouden kunnen worden.

Kijk een fragment uit de documentaire hier:

Via deze link kan je de gehele documentaire kijken.

(Bron: Vice /Facebook)

lees ook: Jongens zijn geen meisjes. Dus laten we niet doen alsof dat wel zo is

 

Geschreven door
More from Sanne Mulder

14 momenten waarop je als ouder denkt ‘yep, mijn kind is raar’.

Kijk je soms naar je kind, en denk je ‘met jou is...
Lees verder