Ouders willen kraamenclaves (want stel je voor dat je een Amstelveense baby krijgt!)

06.10.2019 18:30

Stel, je bent een rasechte Amsterdamse en je moet bevallen. Maar als je dan vol in de weeën bij het ziekenhuis aankomt, blijkt er geen plek te zijn. En dan moet je bijvoorbeeld naar Amstelveen. Am-stel-véén, mensen. Horror! Maar, de oplossing lijkt nabij: je bevalt gewoon in een kraamenclave!

In Nederland moet je je kind aangeven in de gemeente waar het geboren is. Woon jij dus in Amsterdam, maar moest je voor je bevalling bijvoorbeeld uitwijken naar Hoofddorp, dan ben je voortaan dus de trotse eigenaar van een Hoofddorpse baby. En dat wordt menig Amsterdammer wel wat te gortig. Want halló, als Amsterdámmer wil je natuurlijk wel een Amsterdámse baby. Stel je voor zeg, dat je met al die andere hipsterouders in de nieuwste baby conceptstore zit en ze komen erachter dat jij een bastaard hebt… Je moet er toch niet aan denken. Daarom pleiten steeds meer ouders voor de kraamenclave.

Een kraamenclave is een ziekenhuis of geboortecentrum dat op Amsterdamse grond is gezet, waardoor je bij full house in een echt Amsterdams ziekenhuis kunt uitwijken naar een soort Amsterdamse compound, waar je dan je Amsterdamse baby kunt baren. Probleem opgelost en iedereen kan weer genieten van de kraamweek, ipv dat je als ouder iedere keer als je een blik in de wieg werpt in tranen uit moet barsten bij het zien van dat Amstelveense/Zaanse/Hoofddorpse koppie. Ik bedoel, als het maar gezond is natuurlijk, maar eh, niet Amsterdams is eigenlijk gewoon hetzelfde als ziek. Toch?

“Ik begrijp het ook niet, maar het is een item” zei de manager van de kraamafdeling van het Amstelland ziekenhuis in Amstelveen tegen de NOS. En daarom wil het Amstelland nu verloskamers op Amsterdamse grond gaan zetten. En, zoals dat traditiegetrouw gaat met trends, beginnen ze in de grote stad, maar verspreiden ze zich al heel snel als een olievlek. Want ook in andere plaatsen in het land beginnen geluiden te klinken van ouders die geen baby willen uit een andere gemeente. Al eerder zijn er Kamervragen over dit onderwerp gesteld en nu het lijkt erop dat deze kwestie nu opnieuw op de politieke agenda terecht gaat komen. Logisch natuurlijk, want zeg nou zelf: Trump, Syrië en kraamenclaves, dat is toch inderdaad wel van eenzelfde soort kaliber.

Ik heb zelf dus een Nieuwegeinse baby. Ik durf er eigenlijk bijna niet voor uit te komen, als geboren en getogen grachtengordel-Amsterdamse en iedere keer als we in de hoofdstad zijn houd ik de kap van de kinderwagen dan ook angstvallig dicht. Deze zomer willen we graag naar Italië met Arwen, maar ik durf geen paspoort aan te vragen, want dan zien ze op Schiphol dat mijn dochter uit een of andere sneue provincieplaats komt en ik weet eigenlijk niet of ik die vernedering wel aan kan. Mijn andere twee zijn tenminste nog ter wereld gekomen in Redwood City. Ik bedoel, dat is ook gewoon maar een gehucht in Californië, maar dat weet niemand hier, dus daar kan ik nog een beetje interessant over doen. Maar Nieuwegein, tja, daar valt natuurlijk helemaal niks meer aan op te poetsen, dus het is beter als ik dat gewoon maar onder de pet houd. Want jongens, de schaamte is gewoon te groot.

Lees ook: Hoezo vind jij iets van mijn bevalling?

(Bron: NOS)