SNEL! Schrijf je baby in voor de basisschool!

15.09.2015 18:30
baby naar de basisschool

Deze zomer dacht Julie dat ze ruim op tijd was met het inschrijven van haar baby(!) op de basisschool. Nou, viel dat even tegen. Weet jij hoe het in jouw woonplaats gesteld staat met het aanmelden voor de basisschool?

Voordat je aan dit stukje begint, wil ik je graag even een klein checklistje aan je voorleggen:

  • heb je kinderen onder de 4?
  • woon je in (de buurt van het) centrum van een (middel)grote stad?

Is je antwoord op beide vragen ja? Stop dan NU met lezen en schrijf je kind bliksemsnel in bij alle in de buurtgelegen basisscholen. Ja, toe maar. Ik wacht wel even…

*drinkt kop koffie, wrijft onderwijl vlekje babyspuug van rechterschouder*

… zo, daar zijn we weer. Lijkt dit overdreven? Dat is het helaas niet, althans, niet in het centrum van de middelgrote stad waar ik woon. Aangemoedigd door vrienden met een dochtertje van een half jaar jonger dan onze zoon, zijn wij voor de zomervakantie al naar scholen in de buurt gaan kijken. Let wel, mijn zoontje had toen zijn eerste verjaardag nog niet eens gevierd. Ik vond het stiekem enorm overdreven, maar onder het motto “better safe than sorry”, schreven we ons toch in voor een paar rondleidingen. En man, wat ben ik blij dat we dat gedaan hebben.

LEES OOK: Loslaten… Zo voelt dat dus als je je kwetsbare kleuter naar school brengt

Was ik bij school 1 nog bang dat mensen ons als neurotische aanstellers zouden beschouwen, die angst verdween als sneeuw voor de zon toen ik de andere ouders in de aula zag zitten. De meeste hadden hun kinderen meegenomen en die waren allemaal rond de leeftijd van mijn zoontje. Terwijl een lief meisje uit groep 7 ons meenam op een toer door de school, raakte ik aan de praat met een jong stel. Hun kindje was pas anderhalf, vertelden ze, maar zij waren al bij twee van de grootste scholen van de stad afgewezen omdat de klas voor de jaargang 2017/2018 al proppievol zat. Aan de telefoon was hen verteld dat het geen enkele zin zou hebben om überhaupt nog op die scholen te komen kijken, zelfs de reservelijst voor aanmeldingen zat al vol. Ongelooflijk toch? Ze hoopten nog een kans te maken bij de school waar we vandaag op rondleiding waren, daar mag je je kindje namelijk pas inschrijven op zijn tweede verjaardag en dan wordt er geloot onder alle aanmeldingen. Toen ik vroeg aan de directeur waarom ze voor dit systeem hadden gekozen, vertelde hij dat in de voorgaande jaren ouders er steeds vroeger bij waren. Toen iemand vijf weken vóór haar uitgerekende datum haar nog ongeboren kind wilde inschrijven (I kid you not!), besloot de school de inschrijvingsleeftijd naar 2 jaar op te hogen.

LEES OOK: De wonderlijke wereld van de basisschool (…je kunt er maar beter op voorbereid zijn)

Na de rondleiding op school 1 volgden al snel school 2, school 3 en school 4. We kregen overal te horen dat we geluk hadden dat we er nog nét op tijd bij waren en dat ons zoontje waarschijnlijk bij hen in de klas van 2018/2019 geplaatst zou kunnen worden. Pfiew. En dat allemaal dankzij onze lieve vrienden die ons aanmoedigden om toch maar even te checken hoe het zat bij de scholen bij ons in de buurt. Een wijze raad die ik graag met jullie deel. Echt doen hoor!