Thuis bevallen: ultieme droom of pure nachtmerrie?

18.02.2021 18:30
Thuis bevallen: ultieme droom of pure nachtmerrie?

Gesteld dat je de keus hebt: of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen is zo persoonlijk dat je er niet veel over kan zeggen als buitenstaander.

Vorige week beviel een vriendin die eigenlijk al medisch was verklaard, thuis in haar eigen bed van een gezonde zoon. Ze wilde ab-so-luut niet in het ziekenhuis bevallen. Toen haar vliezen al 1,5 dag gebroken waren (en ze dus al medisch was), liet ze in het ziekenhuis een scan maken. Daar begonnen de weeën. En wilde ze naar huis. Geen sprake van dat ze daar zou blijven. Ze kwam de trap nauwelijks op (ze woont drie hoog!!!) maar beviel uiteindelijk binnen een uur in haar eigen bed. Net als bij haar eerdere twee bevallingen. Ik vind dat knap. Want hoewel ook ik graag thuis beval, wil ik tijdens mijn weeën vooral niet gestoord worden. En niet verplaatst. Dus als ik toch al in dat ziekenhuisbed had gelegen, was ik daar lekker blijven liggen.

Thuis bevallen is gratis

Andere vriendinnen beginnen al te rillen bij het idéé van een thuisbevalling. Ze spoeden zich bij de eerste wee naar het ziekenhuis om daar niet meer weg te gaan voordat de baby in een Maxi-Cosi ligt. En dan zijn er nog een heleboel vriendinnen die thuis willen bevallen en toch in het ziekenhuis eindigen. Mooist genoemde reden voor een thuisbevalling: omdat het gratis is. Niets geen zweverig gedoe, super praktisch! Zelf wilde ik graag twee keer thuis bevallen. Baby 1 poepte in het vruchtwater en de weeën kwamen 24 uur na het breken van de vliezen nog niet op gang, dus werd het toch het ziekenhuis. Van baby 2 beviel ik wel thuis in bed. Ik vond dat heel mooi en bijzonder (achteraf dan hè, tijdens de bevalling was ik wat minder te spreken over wat zich in mijn onderlijf afspeelde). Ik heb bewondering voor de verloskundige die me zo goed steunde dat ik geen moment heb gedacht dat ik het niet kon of dat het gevaarlijk was.

Laat de keus aan iedere vrouw

Zo zie je maar, waar thuisbevallen voor de één een pure nachtmerrie is, is het voor de ander juist de ultieme droom, zeer wenselijk en natuurlijk. Het aantal thuisbevallingen neemt rap af, wijzen de cijfers uit. Zonder in te gaan op statistieken en tegengestelde meningen over de veiligheid van thuis bevallen: Ik vind vooral dat vrouwen daar moeten kunnen bevallen waar ze zich veilig en gesteund voelen. Of dat nou thuis is of in het ziekenhuis. Ik hoop van harte dat de thuisbevalling een gewoonte blijft in Nederland. Dat die keus blijft bestaan voor de vrouwen die dat graag willen. Waar je wilt bevallen is zo persoonlijk, dat je voor een ander niet kan invullen waar dat moet plaatsvinden. Met één bevalling in het ziekenhuis en eentje thuis kan ik uit eigen ervaring zeggen dat het beide mooie gebeurtenissen waren. Natúúrlijk ben ik ongelofelijk blij met de medische zorg die beschikbaar is voor alle bevallende vrouwen die dat nodig hebben. Maar bij de gevallen waar dat niet nodig is: laat ze vooral baren waar ze dat zelf willen.

Lees ook: Thuis bevallen? Een nieuw matras kun je kopen, een nieuwe baby niet…