Waarom alleen foliumzuur tijdens je zwangerschap niet genoeg is

Goed voor jezelf zorgen en gezond eten is altijd belangrijk, maar als je zwanger bent al helemáál. En dan denk je misschien dat je het wel redt met iedere dag je foliumzuur en een paar kiwi’s, maar dat valt toch tegen.

Toen ik voor de eerste keer zwanger raakte wist ik dat het de bedoeling is dat je foliumzuur slikt. Ik had dus ook braaf zo’n potje met pilletjes gehaald en die slikte ik trouw iedere dag. Kat in ‘t bakkie, dacht ik. Meer hoefde er niet te gebeuren, wat mij betreft. Tenslotte leefde ik al best wel gezond, ik at (meestal) braaf mijn groenten en mijn fruit, ik rookte niet, dronk niet en gebruikte geen drugs. Beter kon niet, toch? Totdat ik zo rond de vierde maand ongenadig op mijn kop kreeg van een Amerikaanse vriendin, die geschokt was toen ik vertelde dat ik geen ‘mommy vitamins’ gebruikte. Destijds woonde ik in de Verenigde Staten en nou nemen ze daar het liefst álles tot zich in gecapsuleerde vorm, maar in dit geval had ze toch wel een punt.

Met een baby in je buik is het van groot belang dat je je lichaam in optimale conditie hebt en houdt. En dat is stiekem moeilijker dan je denkt. Want echt iedere dag alles binnen krijgen wat je nodig hebt, is nog best een hele kunst. Normaliter is het heus niet zo’n probleem als je een keer een paar dagen wat slechter, of minder gevarieerd eet. Of als je geen ontzettende fan van groenten bent. Je krijgt namelijk heus niet meteen scheurbuik (tenslotte overleven de meesten van ons de studententijd ook gewoon), je gaat er hoogstens uitzien alsof je te lang in een teil met afwaswater hebt rond gedreven, maar daar heb je dan weer foundation voor. Maar zo’n groeiend baby’tje heeft wel het één en ander nodig om zich op de toppen van z’n kunnen te kunnen ontwikkelen. En als jij niet al die vitaminen en mineralen binnen krijgt die daarvoor nodig zijn, hoe moet dat dan?

Want stel, je bent maandenlang hartstikke misselijk. Eten is dan wel het laatste waaraan je denken moet, of het komt er gewoon allemaal weer uit als het er nog maar nauwelijks in zit. Of stel, je vindt ineens van alles vies. Dat je gewoonweg niet moet denken aan de schijf van vijf. Of dat je eigenlijk alleen maar yoghurtgums wilt eten (zoals ik). Dan loop je dus wel wat belangrijke voedingsstoffen mis. Jijzelf, maar ook het kindje in je buik natuurlijk. Want hoewel er op dat zakje yoghurtgums stáát dat vol zit met ‘echt fruit’, kan ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat het weinig doet voor je vitaminegehalte. Ik voelde de vitamine C in ieder geval niet door mijn lijf gieren na het atten van zo’n zak. Dus daar sta je dan, met je cravings en de baby in je buik. Geen geweldige combinatie.

Daarom, drukte mijn vriendin mij op het hart, kom je er niet met dat potje foliumzuur. Om zeker te weten dat je echt alles binnen krijgt wat jij en je baby nodig hebben, moet je aan de zwangerschapsmultivitaminen. Eén pilletje per dag en je kunt zonder zorgen op een yoghurtgumdieet. Nou ja, nog steeds liever niet natuurlijk, maar de zwangerschapswegen zijn ondoorgrondelijk, dus soms heb je gewoon geen keus (nee, écht niet, de gums riepen me!). Sterker nog, je kunt die vitaminen het beste zelfs nog een tijd na je zwangerschap blijven gebruiken. Helemaal als je borstvoeding geeft, want dat is een behoorlijke krachttoer voor je lichaam, dus dan kun je alle extra’s wel meer dan goed gebruiken. Want van alleen maar yoghurtgums komt er een soort Fristi uit je borsten en daar zijn ze op het Consultatiebureau dan weer niet blij mee.

Na de waarschuwing van mijn vriendin heb ik daarom alledrie mijn zwangerschappen altijd braaf mijn vitamientjes geslikt. Ik slik ze nu zelfs nog steeds en mijn derde baby is inmiddels al acht maanden oud. Van mijn yoghurtgumverslaving ben ik gelukkig wel weer afgekickt, maar in het donker geef ik nog steeds een beetje licht van alle kleurstoffen. Helaas zijn er bovendien ook nog steeds dagen ik eenzijdig eet, of gewoon vergeet dat ik nog fruit had moeten nemen. Want met drie kleine kinderen is het hard werken. Dus wij moeders kunnen wel wat extra kracht gebruiken.

 

Ben je nog op zoek naar een goede zwangerschapsvitamine? Vitals heeft Elke Dag Mama Capsules, een multivitamine voor vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn en tijdens de borstvoedingsperiode. Elke Dag Mama bevat goed opneembare vormen en optimale doseringen van onder andere foliumzuur, vitamine B12, choline, vitamine D, ijzer, jodium, koper en een afgepaste dosering vitamine A in de vorm van Bètacaroteen. En er worden in de capsule alleen hulpstoffen uit natuurlijke bron (rijst en cassave) gebruikt!

En wist je dat je de vitaminen van Vitals gewoon bij de DIO drogist en de Vitaminstore kunt kopen? Bij de Vitaminestore is het product ‘de beste keus’ en bij de DIO drogist in week 17 in de aanbieding. Voor meer informatie over Elke Dag Mama kijk je hier.

 

 

 

 

 

Dit stuk is voorgekomen uit een samenwerking met Vitals, maar de inhoud is 100 % van onszelf.

Lees hier alles over ons advertentiebeleid.

Geschreven door
More from Vala van den Boomen

Slapeloze nachten door je hoestende peuter? Zo kom je er vanaf!

Veel ouders zullen het herkennen: ’s nachts urenlang wakker omdat je kind...
Lees verder