Waarom mannen ook hun lifestyle moeten aanpassen als je zwanger wilt worden

vader, levensstijl, drank
Als het gaat om zwangerschap en baby’s, hoor je eigenlijk alleen maar wat de aanstaande moeder allemaal wel en niet moet doen en laten. Want: een ongezonde moeder is een ongezond kind. De aanstaande vader, die mag er echter gewoon maar op los roken, drinken, eten en feesten, want voor een toekomstig kind maakt dat niet uit. Toch? Nee hoor, zo makkelijk komen die mannen er niet vanaf! Uit onderzoek blijkt nu namelijk dat vaders met een ongezonde levensstijl meer kans hebben op een kwakkelig kind.

Het begint voor een vrouw eigenlijk al voor ze goed en wel zwanger is. Om optimale condities voor een gezonde zwangerschap te kweken, mag je eigenlijk vóór de conceptie al niet meer drinken en/of roken en zou je moeten zorgen dat je op de toppen van je gezondheid bent. Best een opgave, want het kan zomaar een behoorlijke tijd duren voor je zwanger raakt en om dan al die maanden op een droogje te staan en het leven te leiden van een soort healthfreak op steroïden, dat is niet altijd leuk. Vooral niet als je de enige bent die op rantsoen moet en je man gewoon wél alles mag doen wat God verboden heeft. Gelijke monniken, gelijke kappen enzo. Maar als het om zwangeren gaat, is de vrouw meestal de enige in het spreekwoordelijke celibaat.

Lees ook: Waarom uitgaan voor moeders meestal verleden tijd is.

Maar, het luizenleven van de aanstaande vader lijkt op z’n retour. Papa moet aan de bak! Steeds meer onderzoek toont namelijk aan dat niet alleen de levensstijl van een moeder in spé, maar óók die van de aanstaande vader een rol speelt in de gezondheid van een potentieel kind. En dus niet alleen rond de tijd van de conceptie, maar sowieso, over de gehele linie. “We wisten al dat het eetpatroon, de hormoonhuishouding en de psychologische gesteldheid van de moeder van invloed is op de genen en lichamelijke conditie van een kind. Maar nu blijkt dat het van even groot belang is hoe de vader in elkaar zit, ook al ver voordat er überhaupt een kind in de maak is.” Dat zegt de Amerikaanse professor Joanna Kitlinska, die de leiding heeft over onderzoek op dit gebied. De levensstijl en gezondheid van een man gaat als het ware in zijn genen zitten. En die geeft hij dus weer door aan een eventueel kind. Met alle gevolgen van dien.

Bijvoorbeeld: een baby kan geboren worden met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS), terwijl de moeder tijdens haar zwangerschap geen druppel gedronken heeft. Bijna 75% van de kinderen met FAS blijkt een vader te hebben die veel drinkt. Daaruit kun je dus concluderen dat pré-conceptueel alcoholgebruik bij mannen een negatieve invloed heeft op hun toekomstige kinderen. Die biertjes op zaterdagavond in de kroeg met z’n maten? Misschien kan ‘ie die dus maar beter laten staan…

Daarnaast blijkt dat factoren
als een hoge leeftijd, eenzijdig eetpatroon, overgewicht en psychologische problemen bij mannen kunnen leiden tot allerlei vervelende en zelfs ernstige kwalen bij hun kroost in wording. Zo hebben kinderen van vaders met bovengenoemde problemen vaker aandoeningen als schizofrenie, obesitas en kanker en hebben ze gemiddeld genomen een lager IQ. Geen zuinige conclusies dus, die uit de onderzoeken komen! Maar eigenlijk ook weer niet verrassend, als je erover nadenkt. We weten tenslotte al langer dan vandaag dat onze levensstijl grote invloed heeft op hoe ons lichaam functioneert. En een kind bestaat nou eenmaal voor de helft uit het genetisch materiaal van de vader, dus is het ook niet meer dan logisch dat het erft wat de vader in zich heeft. Ook al groeit het kind dan niet in papa’s buik. Die buik is slechts de oven waarin het broodje afgebakken wordt. Maar als het recept niet goed is, komt zo’n kadetje ook niet goed gerezen van de plaat.

Kortom: mannen,
willen jullie een kind? Dan is het evenveel aan jullie als aan jullie vrouwen om ervoor te zorgen dat die spruit gezond het levenslicht ziet! Er zit dus weinig anders op dan samen met je meisje aan het groenvoer, de Spa Rood en de nicotinepleisters te gaan voor het vrijen. Wij vrouwen wisten het al lang, maar nu dringt ‘t misschien ook tot jullie door: zo’n baby, je moet er wat voor over hebben. No pain, no gain tenslotte.

Lees ook: Aanstaande vaders proberen te eten als hun zwangere vrouwen (en falen jammerlijk).

 
Soms kan shoppen met een peuter ZO vermoeiend zijn… Dan trekken ze alle mascara’s uit het schap en leggen ze op de verkeerde plek terug en staan ze eindeloos te kwijlen en jammeren bij het snoepschap (dat op OOGHOOGTE van de peuter staat). In deze video van ons YouTube kanaal zie je hoe lastig het kan zijn.

Geschreven door
More from Vala van den Boomen

Geen potjespaniek, je kind wordt echt wel zindelijk (en deze dingen kunnen helpen)

Er schijnen kinderen te zijn die zomaar, hops, van de ene op...
Lees verder