Zou jij je eicellen laten invriezen?

27.09.2015 18:30

Nog niet eens zo lang geleden was het normaal om tegen je 25ste getrouwd te zijn en op zijn minst je eerste kind gebaard te hebben. Maar die norm geldt al lang niet meer. Vrouwen blijven steeds langer single en krijgen ook op steeds latere leeftijd kinderen. Ze hebben steeds vaker een goede carrière en zijn maatschappelijk succesvol. Geen slechte ontwikkeling dus. Maar, op latere leeftijd aan kinderen beginnen brengt wel risico’s met zich mee. Want hoe ouder je wordt, hoe moeilijker je zwanger raakt. En hoe meer kans je hebt op complicaties. Daarom kondigde het AMC in 2009 aan de eicellen van vrouwen boven de 30 jaar met een kinderwens te gaan invriezen. Toch blijken nu maar weinig vrouwen daar gebruik van te maken.

Idee achter het initiatief van het AMC was dat vrouwen de ingevroren eicellen dan later konden gebruiken om, middels IVF, toch nog een kind te krijgen. Op die manier zou kunstmatige inseminatie namelijk meer succes hebben, omdat de eicellen nog niet zo oud waren dat de kwaliteit ervan sterk was afgenomen. Het had heel wat voeten in de aarde om een fiat te krijgen voor het plan. Twee jaar duurde het in totaal, voordat alle klinieken in Nederland groen licht kregen voor het invriezen van de eicellen van toekomstige wensmoeders. En nu, bijna vijf jaar later, maken er per jaar nog niet eens 200 vrouwen gebruik van die mogelijkheid. Gynaecologen hebben moeten constateren dat de verwachte run op ingevroren eieren danig uit blijft.

LEES OOK: “Moet jij je eicellen niet eens laten invriezen?” Plus 10 andere uitspraken waar kinderloze singles klaar mee zijn.

Vermoedelijk zijn de hoge kosten het grootste struikelblok voor vrouwen. Tot oriënterende gesprekken in het ziekenhuis komt het namelijk wel, maar uiteindelijk haken de meeste wensmoeders af als duidelijk wordt hoe erg een paar ingevroren eicellen in de papieren gaan lopen. De behandeling kost namelijk duizenden euro’s en de verzekering vergoedt die niet. Wil je graag een kind, maar nu nog niet en kies je er daarom voor je eicellen te laten invriezen, dan kun je zelf je portemonnee trekken. Daar komt nog bij dat de behandeling lang niet in alle ziekenhuizen uitgevoerd wordt. De vraag ernaar is zo klein gebleken, dat zelfs de helft van de universitaire ziekenhuizen deze niet meer aanbiedt en door verwijst naar andere centra. En zo worden de obstakels steeds groter.

Daarnaast zijn niet alle medici onverdeeld blij met het zonder medische indicatie invriezen van eicellen. Onderzoek naar de gevolgen voor de kwaliteit van de eicellen ontbreekt en bovendien worden er vraagtekens gezet bij de doelmatigheid van een dergelijke behandeling. Deze is behoorlijk ingrijpend en de kans van slagen beperkt. Het invriezen van eicellen is en blijft nog steeds een ontwikkeling die in de kinderschoenen staat. Hoeveel vrouwen er gebruik van zouden willen maken en, belangrijker nog, hoeveel kinderen er daadwerkelijk uit voort komen, is onbekend. Ook weten we niet wat de gevolgen zijn voor de gezondheid van de kinderen die geboren worden uit een ingevroren eicel. Zeker niet op de lange termijn.

Zou jij je eicellen preventief laten invriezen, zodat je zeker weet dat je een gezond voorraadje hebt liggen, als de tijd rijp is? Ik vind het ingewikkeld. Inmiddels weten we allemaal dat vrouwen helaas op de klok zitten, als het gaat om kinderen krijgen. Dat Nicole Kidman voor het eerst moeder werd op de gezegende leeftijd van 40 jaar, wil niet zeggen dat iedere vrouw dat zonder moeite en complicaties voor elkaar krijgt. Of dat je er maar op moet gokken dat dat met een ijskoud eitje nog wel lukt. Dus misschien is er wat voor te zeggen om gewoon een beetje op tijd te beginnen met baren. Ook al is het tegenwoordig moeilijk balanceren, met studeren, werken en moederschap tegelijk. De natuur heeft het gewoon niet eerlijk geregeld. Of misschien zou de Nederlandse maatschappij de vrouw, de moeder, eens wat beter moeten accommoderen. Dan hoeven we de vriezer gewoon niet meer in voor onze babies.

LEES OOK:  “Mijn zus gaf mij een eicel. Ik ben haar ongelooflijk dankbaar”.

Meer van Vala vind je op haar eigen blog: Stadsmeisje op het platteland.