Dit zijn mijn 10 beste #mumlifehacks

20.08.2017 05:00

Hoe zorg je dat de dagen dat je alleen thuis bent met opstandig kroost zo vlekkeloos mogelijk verlopen? Janneke deelt haar 10 beste #mumlifehacks.

Lees ook: Deze 15 geweldige lifehacks moeten alle ouders weten.

Laatst werd ik op Instagram door iemand uitgenodigd om mijn beste #mumlifehacks te delen: van die trucjes waardoor de dagen die je met je kinderen doorbrengt redelijk vlekkeloos verlopen. Met de nadruk op ‘redelijk’, want écht vlekkeloos verloopt het natuurlijk nooit. Maar toch, met een beetje handigheid kom je een eind in de buurt. Ik deelde er al een paar op mijn Instagram; nu hierbij de aangevulde en ge-update versie. Mijn 10 beste #mumlifehacks.

 1. Zorg voor één speelgoedvrije zone in huis.
  Opruimen terwijl je kinderen intussen hun speelgoedmanden weer omgooien: ik heb er nooit zo het nut van ingezien. Mijn tip: ruim overdag niet op; zolang je nog door de kamer kunt hink-stap-sprongen is er niks aan de hand. Zorg in plaats daarvan voor één speelgoedvrije zone, hoe klein ook, en hou die schoon en overzichtelijk. Bij mij thuis is dat het aanrecht en een kast op stahoogte. Op die kast staat mijn laptop en ligt mijn telefoon, aan het aanrecht eet ik zo nodig mijn brood. Dat laatste deed mijn moeder vroeger ook en ik wist nooit waarom, maar nu wel: anders wordt dus letterlijk de kaas van je brood gegeten.
 2. Creëer één rustmoment op de dag.
  De chaos regeert bij ons thuis, maar om 10.00 uur drinken we koffie in relatieve rust. Dat lukt alleen als ik voor de kinderen iets te snacken serveer. Dus krijgen zij babyccino met ontbijtkoek of bananenbrood. Niet te vroeg uitdelen, want dan is het op voordat je aan je koffie begint.
 3. Bak bananenbrood.
  Meteen nog maar een tip: bak zo nu en dan bananenbrood. Je flikkert gewoon een paar ingrediënten in een keukenmachine en vervolgens in een cakeblik en je hebt een suikervrije snack die je kinderen ‘taart’ noemen. Klaar in tien minuten en in te zetten in noodgevallen, ter afleiding, om een crisis te beslechten, als ontbijt, bij die koffie en je kunt het ook in plakken invriezen zodat je altijd wat bij de hand hebt. Vind je het allemaal toch te veel gedoe: ontbijtkoek werkt ook.
 4. Breng ze naar bed met een boekje.
  Werkt vast niet voor elk kind, maar ik heb één kind dat zich overdag alleen rustig naar bed laat brengen als ze eerst in bed nog wat mag lezen of puzzelen. Net als haar vader, die ook altijd eerst nog leest of laptopt voor ie gaat slapen. Voordeel bij peuters: ze hebben meteen wat te doen als ze weer wakker worden, waardoor ze niet meteen om mama roepen.
 5. Laat je kinderen vaak uit.
  “Doe maar lekker rustig aan vandaag”, zegt mijn vriend weleens als hij me thuis achterlaat met de kinderen. Nou, mijn tip is: doe dat vooral niet. Rustig aandoen is vragen om bekers melk over de vloer, uitgescheurde bladzijden en volgekleurde muren. ‘Doe maar lekker druk’ is mijn tip als je een rustig dagje wilt hebben. Dus, hup, de deur uit en op avontuur. Maakt niet eens uit waarheen, als het maar ergens anders dan thuis is. En neem proviand mee.
 6. Zing, dans en lach.
  Zijn we wel thuis, dan ben ik waarschijnlijk aan het zingen: voor elke activiteit een liedje. Vinden ze superleuk, vooral als ik de liedjes zelf verzin hun namen erin verwerk. Vaak krijg ik na afloop nog applaus ook. Dansen doen we ook; kunnen de peuters hun energie kwijt en heb ik ook weer wat beweging. En lachen natuurlijk. Alles wordt makkelijker als je er een dolletje van maakt.
 7. Verstop groenten.
  Ik heb het opgegeven om groenten zichtbaar op te dienen. Wat wel werkt: ze verstoppen. In een soep (pompoen of pastinaak bijvoorbeeld), in een pannenkoek (weleens courgette- of maispannenkoek geprobeerd?) of in een saus (bij ons is avocadopesto een hit, maar tomatensaus telt ook). Fruit verstop ik trouwens ook regelmatig: ik maak er smoothies of ijsjes van. Ben je niet zo van het zelf doen, probeer dan de fruitijsjes van de Aldi. Honderd procent fruit en net zo lekker als zelfgemaakt.
 8. Knip brood in stukjes met een schaar.
  Dit is een goed gebruik onder tweelingmoeders. Gaat zó veel sneller dan dat gepiel met een mes.
 9. Laat ze dingen op hún manier doen.
  Wat het peutermoederschap betreft ben ik de moeilijkste niet. Ik laat ze veel dingen op hun eigen manier doen, zolang het niet te gevaarlijk of te smerig is. Willen ze regenlaarzen aan op een warme zomerdag? Naakt door het huis lopen? Yoghurt in plaats van een boterham? Vaak mag het van mij. De regels die ik wél heb, leven ze daardoor makkelijker na (meestal dan).
 10. Neem ze serieus.
  Los van het feit dat het helpt om van veel dingen een dolletje te maken, helpt het omgekeerde óók. Hoe futiel of lachwekkend kinderproblemen ook lijken, ik doe mijn best mijn kinderen altijd serieus te nemen. Want één ding herinner ik me nog heel goed van toen ik zelf klein was: als ik iets irritant vond, was het wel niet serieus genomen te worden door de grote mensen.

En, wat zijn jouw beste #mumlifehacks? Deel ze in de reacties op Facebook of op je Instagram en vergeet me niet te taggen. Liefs! Janneke (@mylittledutchdiary)

Lees ook: Dit zijn de beste vijf opvoedtrucs die ik opstak tijdens mijn eigen jeugd.