Dit zijn mijn 10 beste tips tegen de moedersleur

29.09.2017 05:00

Het moederschap kan soms best eenzaam zijn of zelfs een tikkie saai, zeker in de herfst…. Met deze 10 tips tegen de moedersleur krijg je er weer zin in.  

Lees ook: Dit zijn mijn 10 beste #mumlifehacks.

Ik vind het moederschap meestal heel gezellig, maar in het herfst en de winter kan het een uitdaging zijn, of niet soms? Kinderen die het huis afbreken terwijl het buiten plenst, dagen die allemaal een klein beetje op elkaar lijken (ik weet soms niet meer of het nou maandag of woensdag is), te weinig vriendinnen in de buurt om samen thee mee te leuten terwijl de kinderen elkaar vermaken… Ik weet er alles van! Maar niet getreurd. Speciaal voor de herfst stelde ik een lijst samen van mijn 10 beste tips tegen de moedersleur.

  1. Maak vóór- en na-foto’s. Het huishouden is soms zó ondankbaar als je moeder bent. Niemand die de hele pleureszooi overdag aanschouwt die jij einde van de dag weer aan kant hebt net voor manlief komt binnenzeilen. Wil je wat eer van je werk, dan moet je dus gaan uitleggen dat het huis er zojuist nog uitzag alsof er een kudde babyolifanten doorheen was gestampt. Ik kreeg de volgende tip van een medemoeder: maak vóór- en na-foto’s van je werk. Richt samen met een aantal andere moeders een Before And After whatsappgroep op en post je foto’s daarin als je klaar bent.
  2. Maak sowieso veel foto’s. Sinds ik op Instagram zit, maak ik best veel kiekjes van mijn kroost. Klinkt misschien oppervlakkig, maar ik vind het dus écht leuk om te bedenken of er ergens nog een foto in zit. Ik kijk beter om me heen en zie soms ineens schoonheid in iets waar me dat anders niet zou zijn opgevallen. Wat de kinderen er later van vinden, zien we dan wel weer. Voorlopig vind ik het een prima hobby vergeleken met bijvoorbeeld alcoholisme. En ik heb er online weer wat vriendinnen bij.
  3. Zet een wekker. Houden je kinderen niet van opruimen? Zet een kookwekker en laat ze in anderhalve minuut zoveel mogelijk spullen opruimen. Of tel tot 100 en bij 100 moeten ze klaar zijn. Alles wordt leuker als het een spel is, en je hebt meteen weer wat taken gedelegeerd.
  4. Doe wat je als kind leuk vond. Wat vond je het allerleukste als kind? Doe dat met je eigen kinderen. Bouw een hut van kussens en dekens, of maak er een hindernisbaan van door de kamer, waarbij ze onder dingen door moeten kruipen of juist eroverheen. Knutsel een huisje van de doos van de nieuwe tv en laat je kinderen mee helpen door het huis te versieren met stickers en stift. Bak koekjes en laat je kinderen fantasiedeeg maken (ik laat die van mij meestal wat aankliederen in een eigen kommetje terwijl ik zelf beslag maak). Het gaat erom dat je doet wat JIJ vroeger leuk vond. Grote kans dat je ze aansteekt met je enthousiasme.
  5. Doe ook iets wat je vroeger niet mocht. Wat mocht jij vroeger niet van je ouders terwijl je het wel heel graag wilde? Een hondje, een helium ballon, het allergrootste ijsje, een ritje in zo’n autootje voor de supermarkt? Hoe zou het zijn als je kind dat wél mocht? Misschien niet elke dag, maar bijvoorbeeld wel twee keer per jaar (geldt niet voor het hondje, dat wordt te dol)?
  6. Verzin een verhaal. Vergeet het verplichte verhaaltje voorlezen, verzin zelf een verhaal! Vraag je kind – als het daar oud genoeg voor is – om een onderwerp, of verzin er zelf een. Begin gewoon te vertellen over wat er in je opkomt en laat het verhaal de rest doen. Zelfs al raakt je verhaal kant noch wal, je kinderen vinden het waarschijnlijk fantastisch.
  7. Organiseer een Mama Swap. Deze heb ik afgekeken van mijn mede tweelingmoeders, die onderling een Tweelingmama Swap organiseren: je trommelt (via een Facebook-groep die je voor deze gelegenheid aanmaakt) een paar medemoeders op en vraagt wie er mee wil doen. Het principe is: een doos met cadeaus maken én er zelf een ontvangen. Als organisator verdeel je de mensen onderling, net zoals met lootjes trekken voor Sinterklaas (maar voor een Mama Swap heb je niet per se feestdagen nodig). Ook leg je in de groep de regels uit: je moet de doos versieren, de pakjes extra mooi inpakken én minstens één cadeau zelf maken, bijvoorbeeld. Vergeet niet een maximum prijs af te spreken en een deadline en dergelijke. Ook handig: een vragenlijst, zodat iedereen iets weet over de persoon voor wie hij aan de slag moest. In de Facebook-groep kun je wat ideeën van zelfmakers posten die je van Pinterest hebt gesleurd om mensen enthousiast te krijgen. Klinkt misschien allemaal een beetje cheesy, maar ik heb zelden zo’n lol gehad. En dat terwijl ik helemaal niet van het knutselen ben.
  8. Hou een achterstevoren-dag. Hou één keer per jaar een achterstevoren-dag met je gezin. Ontbijt ’s morgens met een toetje, eet ’s middags warm en neem ’s avonds ontbijt. Verzin achterstevoren spelletjes (even googelen). Ook leuk als kinderfeestje trouwens. En supergoed tegen de sleur.
  9. Doe boodschappen ANDERS. Teken je boodschappenlijstje en vraag je kinderen om in de supermarkt te helpen zoeken. Koop een keer allemaal producten die je normaal niet koopt (doe inspiratie op in andermans winkelwagen). Of laat je vriend/man boodschappen doen zonder een lijstje mee te geven – geheid goed voor het verrassingseffect.
  10. Omarm de sleur. Dit is eigenlijk mijn beste tip: omarm de sleur! Voer vaste rituelen in: bijvoorbeeld elke woensdagmiddag knutselen, elke maandag naar de bieb, elke vrijdag vis, elke zondag ontbijten met het mooie servies, en elk jaar met Kerst naar een familiefilm. Het is misschien saai, het is ook heerlijk huiselijk en knus en voorspelbaar. Kinderen zijn dol op rituelen en vastigheid, en als je je eraan overgeeft, is het helemaal zo erg nog niet. Lang leve de sleur, fijne herfst!

Volg Janneke ook op Instagram: instagram.com/mylittledutchdiary

Lees ook: Moeders, stop met jezelf wegcijferen! En doe 1 week lang wat JIJ wilt.