10 Dingen die echt vet cool zijn aan peuters

31.03.2017 05:00

Peuters, die terrible two’s, wat een gedoetje! Franke heeft er zelf ook eentje rondlopen die ze af en toe achter het behang wil plakken. Olle. Maar hoe boos ze ook wordt, ze begrijpt hem ook maar al te goed. Peuters doen allemaal dingen die hartstikke cool zijn, namelijk. Lees maar even mee, voor dit hernieuwde perspectief op de peuterpuberteit.

Lees ook: 8 Onzichtbare struggles van moeders met temperamentvolle peuters.

 1. Peuters hebben schijt aan hoe ze eruitzien.
  Appelstroop op de wang, een vette bierpens, shirtjes opgekropen, nou en?!? Boeie!!!! Van die laissez faire-houding kunnen wij, onzekere Harry’s en staat-die-spijkerbroek-wel-goed-met-die-moekebillen, nog heel veel leren.
 2. Peuters zeggen waar het op staat
  Als een peuter je niet mot, mot-ie je niet. En dat laat-ie weten door weg te lopen, of je in het ergste geval een klap te verkopen. Maar aardig doen in je gezicht en roddelen zodra je je hielen hebt gelicht, daar doet-ie niet aan. Wel zo duidelijk.
 3. Peuters laten het kaas niet van hun brood vreten
  Pakt iemand een speeltje af, dan zetten ze het op een krijsen, delen een schop uit, of bijten eens even flink. Man, man, wat komen die koters goed voor zichzelf op!
 4. Peuters durven te experimenteren
  Wat gebeurt er als je spinazie in je haar smeert? Kun je bouwen met je eigen drol én Lego? Wat gebeurt er als ik appelsap in de dvd-speler giet? Heel irritant als je je huis schoon en kakstrak probeert te houden, maar het is maar wát goed dat ze de wereld blijven ontdekken. Op hun eigen manier.
 5. Peuters zijn wars van vooroordelen
  Jij weleens een peuter horen zeuren: ‘Nou, dat donkere kindje komt van een bootje en zal wel stom zijn, dus stuur hem terug naar zijn eigen land, a.u.b.’ Nee, zeg, ben je mal. Peuters doen niet aan fake news en alternative facts. Dat kinderachtige gedrag is echt voorbehouden aan volwassenen. Peuters for president, zou ik zeggen.
 6. Peuters hebben een duidelijke mening
  En zullen zelden van die mening afwijken. Dan kan mama die paarse ballenpanty met dat gele rokje en oranje vestje een gruwel vinden, ‘ik vind het mooi ja! En ik blijf het mooi vinden, ook als jij vindt dat ik voor lul loop!’ Moeders, wen er maar vast aan en wees blij dat je kind geen push-over is.
 7. Peuters hebben humor
  Met blote billen op de trampoline bij de buren in de tuin, wortels in de oren proppen in de supermarkt of met krentenbollen gooien: jaja, om je dood te schamen. Maar als je je niet zo schaamde zou je zien dat het ook best grappig kan zijn, zo’n stuiterende krentenbol. Ja echt, waar is je gevoel voor humor gebleven?
 8. Peuters hebben een gezonde seksdrive
  De knuffel ‘humpen’, zoals Femke het zo mooi omschreef, een beetje aan je pielie zitten, die andere peuter knuffelen totdat beiden omvallen: love is in the air, en: Let’s get it on…
 9. Peuters hebben alle energie van de wereld
  Kunnen wij met onze halfbakken conditie niet leuk vinden, maar rennen, springen, vliegen: dat is toch fijn? Wacht maar tot die koters lamlendig hele dagen op de bank hangen en jou wegkijken als je met je stofzuigertje langskomt. Nee, dan de peuter. Die hoef je alleen maar uit te laten, en kwijlt vervolgens van blijdschap. Makkelijk, kakkelijk, als je het mij vraagt.
 10. Ze laten zich eindeloos knuffelen
  Zeker als ze moe zijn. Ze passen nog op schoot en willen nog op schoot. En kunnen in een lieve bui je met die kleine kinderhandjes aaien zodat de hele wereld overgoten wordt met vanille.

Dus dames, daarom vind ik peuters helemaal de bom. Een babymoeder was ik niet zo. Maar een peutermoeder, dat dan weer wel…

Lees ook: Waarom peuters op dronken mensen lijken

Nog meer lezen van Franke? Volg haar dan op Instagram.