De 10 geboden van de Peuter-Club

10.12.2022 06:00

Toen Femke’s Max een peuter was, bleek het een grote uitdaging om te achterhalen wat er nu precies omging in zijn hoofd. Hoewel… er leek toch wel enige lijn te zitten in het gedrag van haar zoon. Hield hij zich aan de Peuter-10-geboden?

Lees ook: Nee, je wordt niet gek… (je kind is PEUTER)

Als ik eerlijk ben, denk ik best vaak dat ik de enige ben die het zwaar heeft gehad met de Twee-is-nee-fase en het nu zwaar heeft met  de “Ik-ben-drie-dat-wil-ik-nie”. Dat niemand een peuter heeft die zo pittig is als de mijne heeft als ik. Maar om eerlijk te zijn, krijg ik van jullie vaak zoveel bijval, dat ik moet concluderen dat er veel meer ‘Maxjes’ rondlopen dan ik besef. En op de een of andere manier geeft me dat wel steun. En hoop. Weet je wat ik denk…die peuters hebben gewoon de koppen bij elkaar gestoken en een aantal regels met elkaar uitgevogeld. 10 geboden, zo je wil. En die zien er zo uit:

EERSTE GEBOD
Je zult niet praten over de peuterclub.

TWEEDE GEBOD
Je zult protesteren bij het in bad gaan. En als je er eenmaal in zit, zul je protesteren als je er uit moet.

DERDE GEBOD
Je zult NEE antwoorden op elke vraag die je wordt gesteld. Behalve op de vraag: wil je iets lekkers?

VIERDE GEBOD
Je zult te alle tijden weigeren naar bed te gaan. Stel een vraag. Stel tien vragen. Vraag om water. Vraag om een extra verhaaltje. Vraag om een knuffel die kwijt is. Vraag om een kusje van pappa, die nog niet thuis is van zijn werk. Vraag Alles, maar ga NOOIT slapen.

VIJFDE GEBOD
Je zult huilen zodra je jongere broertje of zusje huilt. Gewoon. Om zeker te weten dat er genoeg paniek ontstaat in huis.

ZESDE GEBOD
Je zult om pasta vragen als je patatjes krijgt en om patatjes als er pannenkoeken voor je staan.

ZEVENDE GEBOD
Je zult nooit, onder welke omstandigheid dan ook, je jas aantrekken als dat van je gevraagd wordt.

ACHTSTE GEBOD
Als je moeder er heel gestrest uitziet, roep je ‘ZELLUF DOEN’. En geef je niet op tot je zelf de rits van je jas hebt dichtgemaakt/de tandpasta op een tandenborstel hebt gedropt/een glas water uit de kraan hebt gevuld, al dan niet met veel nattigheid. Fok die stress. Jij hebt ook wensen!

NEGENDE GEBOD 
Je zult bereiken wat je wilt bereiken door manipulatie. Als je moeder nee zegt, ga dan naar je vader. Als je vader ook nee zegt ga dan naar je moeder en zeg dat je vader ja zei.

TIENDE GEBOD
Je zult niets vertrouwen wat een korst heeft. Korsten zijn vergif. Onthoud dat.

LEES OOK: De peuteracademie presenteert: nieuwe zomercursussen