10 Illustraties die het verschil laten zien tussen lieve ouders en goede ouders

10 illustraties die het verschil laten zien tussen lieve ouders en goede ouders
We willen allemaal dat onze kinderen later succesvol wordt, maar hoe zorg je daarvoor? Website Brightside denkt een aantal belangrijke regels voor het opvoeden van slimme, zelfstandige kinderen te hebben ontdekt. En dit betekent dat je als ouder niet altijd de makkelijke weg kan kiezen. Het verschil vertaalden zij in 10 overzichtelijke tekeningen.

1. Laat niks je ontgaan

Aanmoediging is belangrijk. Als je geen aandacht besteed aan de prestaties van je kind, ontmoedig je hem of haar om het de volgende keer weer te proberen. Zorg dus dat je altijd je waardering toont voor hun prestatie, of in ieder geval voor de moeite die ze ervoor hebben gedaan.

2. Leer je kind discipline 

In plaats van een kind te straffen door hem iets af te nemen, kan je je als ouder beter focussen op je kinderen te leren dat bepaalde acties positieve danwel negatieve consequenties hebben. Hierdoor leert een kind zijn eigen gedrag te corrigeren, in plaats van dat je dit als ouder moet doen.

3. Papa is de baas, en mama ook

Respect voor je ouders leer je al van jongs af aan. Alle kinderen in huis moeten weten dat zij minder te zeggen hebben dan de ouders. Op deze manier leren kinderen dat ze niet alles door hun ouders kunnen laten oplossen, en zelf dingen moeten proberen.

4. Grenzen stellen

Het is goed om je kind vrij te laten, en niet alles meteen in de kiem te smoren. Een ding moet je echter nooit tolereren: als je kind zich respectloos gedraagt tegenover anderen kan je hier beter meteen op ingrijpen.

5. Laat je kinderen uitrazen

Sommige ouders zijn de hele dag bezig om hun kinderen te kalmeren. Ze moeten de hele dag hun kinderen corrigeren: ‘Even rustig zitten’ of ‘Niet doen!’ Terwijl het soms beter is om kinderen te laten uitrazen, zodat ze hun energie kwijt kunnen. Als kinderen niet constant afgeremd worden, kunnen ze zich uiteindelijk beter ontwikkelen

6. Accepteer rommel

Goede ouders weten dat (kleine) kinderen rommel veroorzaken. In plaats van ze dit constant te verwijten accepteren ze dit feit, en laten ze hun kinderen vrij om creatief te zijn.

7. Uiterlijke schijn is niet het belangrijkste

Je kinderen ten allen tijde proberen schoon en netjes te houden kost ontzettend veel tijd en energie, zowel van de ouders als van het kind. Goede ouders weten dat schoon blijven niet altijd het belangrijkste is, en gebruiken hun eigen tijd en dat van hun kind voor nuttiger zaken.

8. Vertrouwen is de beste beloning

Door je kind zelf dingen te laten doen, zonder hier constant als een havik boven te hangen, laat je hem weten dat je er vertrouwen in hebt dat hij datgene goed zal doen. Dit geeft je kind zelfvertrouwen.

9. Alles is moeilijk, voordat het makkelijk wordt

Soms scheelt het veel tijd om dingen voor je kind te doen, want als hij ze zelf doet doet hij er 10 keer zo lang over. Maar als je je kind nooit iets laat proberen, dan leert hij het uiteindelijk nooit. Goede ouders laten hun kinderen dingen zelf proberen, zelfs als ze die dingen misschien nog helemaal niet kunnen.

10. Beloon zelfstandigheid

Sommige ouders vertellen hun kinderen dat ze geweldig zijn, maar verbinden dit niet direct aan bepaalde prestaties. Goede ouders leren hun kinderen dat het goed is als ze dingen zelfstandig doen, en prijzen hun kinderen vervolgens voor de prestaties die ze uit zichzelf hebben behaald.

Bron: Brightside

Lees ook: 15 Opvoedingswetten van tachtig jaar geleden (knuffelen was nergens voor nodig!)

 

 

Geschreven door
More from Sanne Mulder

Tip voor regenachtige dagen: Ga naar de familievoorstelling van de Waanzinnige Boomhut

Zijn jouw kinderen ook helemaal gek van de boekenreeks van de Waanzinnige...
Lees verder