10 kinderfoto’s die elke ouder maakt. Jij ook, wedden?

08.11.2016 05:04
10 kinderfoto's die elke ouder maakt. Jij ook, wedden?

De ‘schele baby’. De ‘kijk-nou-wat-ie-deed-toen-ik-even-niet-oplette’. De ‘lugubere selfie’. Wedden dat jij deze kinderfoto’s ook op je filmrol hebt staan?

Niets zo leuk als foto’s maken van je nageslacht. Flits, flits, flits, in rap tempo vuur je je mobieltje af op je schattige baby/stoere peuter. Leuk voor in het fotoboek! Al weten we natuurlijk allemaal inmiddels dat dat fotoboek er helemaal niet gaat komen. Nee hoor, hou jezelf maar niet voor de gek. En waarom zou je nog? We zijn 3.0 en het is inmiddels 2016. No worries. Een documentmap vol kinderfoto’s is meer dan genoeg.

Lees ook: Deze foto’s kwamen er nét iets anders uit dan bedoeld

Wij bij Me-to-We zijn niet helderziend, maar we denken toch te kunnen voorspellen welke foto’s jij van je kind op je harde schijf hebt zitten, in het mapje ‘Delano 2013’ bijvoorbeeld. Komen ze:

 1. De Roze Pruttel/Prop

De eerste foto die je van je kind hebt genomen, waarschijnlijk door vaderlief. Onder de felle ziekenhuislampen, in je eigen bed, net uit het water van het bevallingsbad gevist: een rozerood propje dat er in de verste verte niet uitziet als een schattige Anne Geddes-baby. Maar eerder iets weg heeft van een kleine alien, garnaal, of Chinees – om maar wat te noemen. Geen nood, trekt nog bij. Nou ja, in het echt. Op de foto’s natuurlijk niet.

 1. De Schele Babyblik

Of je baby nou echt een beetje loenst of totaal niet en juist lekker alert uit zijn ogen kijkt, zoals ze op het Consultatiebureau zo leuk zeggen, iedere moeder is in het bezit van een foto waarop de baby loenst. Of ronduit scheel kijkt. Geen idee wat daarachter steekt, maar scroll je fotolijst maar even door. Het is écht zo.

 1. De Trotse Kop

Nou, dit blijft er natuurlijk niet bij één, deze gaat je hele leven door. Of er nou even een goede poep is gedaan, of dat er eerste stapjes zijn gezet, zwemdiploma’s zijn gehaald of bomen beklommen; deze horen duidelijk thuis in het mapje ‘Favorieten’.

 1. De Wasmand

Echt, ik zweer het je: ik ken niemand die ‘m niet heeft. De dreumes in de wasmand. Alhoewel, als je een beetje op stand leeft, zoals bijvoorbeeld Wes en Yo, dan heb je er 20 in een WK-Cup. Maar wij, gewone stervelingen, moeten het doen met het koddige kindje in de wasmand. Net zo leuk, hoor. Echt.

 1. De Semi Profi Foto

Sommige ouders doen ’m al vroeg in het leven van hun kindje, anderen hebben eerst een paar maanden slaap in te halen voor het zover is. Maar op een gegeven moment is het daar: de foto die alle andere foto’s moet doen verbleken. Die jaren meekan op je Facebook-timeline en die moeiteloos naar alle familieleden waar ook ter wereld kan worden gestuurd. De ingrediënten: het mooiste pakje, dekentje, lieflijk mutsje, attributen en/of leuke achtergrond en dan 300 keer schieten. Er zit er altijd wel een tussen die briljant is. Zeker als je ‘m vervolgens pimpt met 30 Insta-filtertjes. Niks mis mee, hoor.

 1. De kijk-nou-wat-ik-deed-toen-jij-even-niet-oplette AKA Totale Ravage

Zelf ben ik gekiekt, als moddervette baby, volledig onder gestrooid door een pak gestampte muisjes. Hoe grappig. Van mijn kinderen heb ik exemplaren met spinazie in het haar, een zwarte viltstiftstreep op de radiator en het kleine broertje door grote zus ondergesmeurd met schmink.

En jij?

 1. De Toevalstreffer

Die ene foto van je kind en jij samen in de zee, met een prachtige gloed op de achtergrond. Je kind te midden van 200 bloeiende zonnebloemen, toevallig zelf ook nog gekleed in het geel. Die lichtval, waardoor die knuffel en je baby samen zo’n mooi palet vormen: jaja, dit noemen we de Toevalstreffer. De foto waarvan je niet wist dat die ging komen. Die gaat dus naar de Hema, en komt in 35-75 cm terug op glas/plexi/aluminium/linnen.

 1. De Lugubere Selfie

Op een gegeven moment weet je kind hoe die eigenhandig jouw mobieltje moet bedienen. En sterker, weet-ie zelfs beter dan jij hoe-ie daar meteen allerlei vage filters/instellingen aan toe moet voegen. Alleen wat-ie fotografeert is nog niet helemaal in volwassen perspectief. Dus eindig jij met 234 foto’s van een handje, of een oog, of een pluk haar, you name it. Kan goed uitpakken als een Warhol-schilderij, maar je ook de stuipen op het lijf jagen.

 1. De Creatief Met Zeep

Foto’s van kinderen in bad zijn e-nig. En wat ze kunnen doen met zeep en bubbels, hè? Zo schattig. Denk: baarden van zeep. Haren van zeep. Hanenkammen van zeep. Hi-la-risch. Klik-klik-klik.

 1. De Zoete Slaappose

Smelt * smelt. Niets zo lief als kindjes die slapen met hun knuffel in de knuistjes, met grote broer/zus in het grote bed. En niets zo grappig als een slapende peuter op een heel gekke plek zoals midden op de vloer of kwijlend in het autostoeltje. Lachu!

 1. De Waarom Moet Ik Bij Die Rare Tante Op Schoot?

We doen het allemaal weleens: ons kind dwingen bij iemand op schoot te zitten waar kindlief totaal niet op zit te wachten, zoals die schmutzige oom of rare tante die zo uit haar mond ruikt. Hoe je ook probeert om er nog wat van te maken, je kunt op voorhand weten dat dit gedoemd is te mislukken. Maakt niet uit, gewoon voor de sociaalheid even klikken en weer door, want voor je kind is dit echt geen pretje.

 1. De Resortfoto

Zo cliché, maar zo leuk. De Resortfoto. Die overigens niet per se in een resort hoeft te worden genomen, maar ook in pretparken e.d. De cliché vakantiefoto/uitjesfoto, die je voor veel te veel geld aftikt, maar die wel gemaakt is door een professionele camera/fotograaf en er dus altijd goed uitziet. Zelfs in achtbanen. Deze ga je koesteren, dus geef er maar lekker geld aan uit. Je bent het waard.

Lees ook: Na het zien van deze foto’s ben je weer helemaal blij met je kind. Beloofd!