10 Momenten waarop Esmay zich een topmoeder voelde

07.08.2019 05:00

Renée is geen geboren moeder, al zegt ze het zelf. Maar ze doet haar best. Ze deelt de 10 momenten waarop ze verdomde trots op zichzelf was.

Op het schoolplein zeiden andere moeders dingen als “Lekker, hè. Vakantie. Even lekker ontspannen.” Ik knikte en glimlachte maar dacht eigenlijk: ‘Ontspannen? Inspannen, bedoel je?’ Mijn kids gingen iedere week drie ochtenden naar de opvang, verder waren ze thuis. Ik moest werken, opruimen, ze vermaken, etc. Ik zag er vijf weken geleden al tegenop.

LEES OOK: Dit moedergevoel hebben we allemaal wel eens

Sommige vrouwen worden ‘s ochtends wakker, horen dan hun kinderen roepen en denken: Ik heb er zin in! That’s not me. Ik word wakker met een ochtendhumeur, wat altijd een beetje erger wordt van gepiep van kinderen ‘s ochtends. De één huilt omdat de chocopasta op is. De ander piept omdat hij in een kinderstoel moet zitten en niet tijgerend door de kamer zijn boterham met pindakaas op mag eten. Flauw. Een rotmoeder ben ik, I know.

Het komt niet vanzelf bij mij. Ik vind het veel leuk, dat wel. Er zijn genoeg momenten waarop ik geniet. Maar soms moet ik het ook uit mijn tenen halen. Even dat to-do-lijstje aan de kant, net als mijn ambities en met mijn zoontje knutselen, bijvoorbeeld. Achteraf voel ik me dan de moeder van de eeuw. Echt waar. Op deze 10 momenten in de vakantie was ik best trots.

 1. Toen ik na het bekijken van een 7-minuut-durende tutorial voor mijn zoontje (4) een T-Rex van vouwpapier wist te vouwen.
 2. Toen ik mijn cool hield toen mijn zoontje de supermarkt bij elkaar gilde omdat de indeling veranderd was en de snacktomaatjes niet meer op dezelfde plek stonden.
 3. Toen ik een hele middag mee was naar de binnenspeeltuin zonder op mijn telefoon of tablet te kijken. Ja, mijn gedachten vlogen af en toe wel eens naar werk, maar meestal keek ik wel hoe mijn kind de opblaasbare vulkaan beklom.
 4. Toen ik mijn kinderen 3,5 minuut stil wist te houden toen een nieuwe opdrachtgever belde. Ik voerde ze met één hand zoute stokjes en hield met de andere de telefoon vast.
 5. Toen we van alle gebruikte wc-rollen, slangen knutselden.
 6. Toen ik mijn kleuter in een schort hees en liet vingerverven aan de keukentafel. Hij zat te glimmen, zo leuk vond ‘ie het. Ik zag niet alleen zijn tekening maar alles er omheen bruin kleuren. Maar ik haalde diep adem en dacht: Hij vindt het leuk.
 7. Toen ik niet schold toen ik weer eens op een rondslingerende dino met stekels of rondslingerende lego-blokjes ging staan.
 8. Toen ik na de eerste week mijn kind niet fulltime aan heb gemeld heb bij de bso.
 9. Toen ik met een kind voorop en een achterop door de polder ben gaan fietsen. En liedjes zingen. Hele stomme, suffe liedjes. Ze vonden het leuk en omdat deze moeder ze ingesmeerd had, waren ze óók nog eens niet verbrand.
 10. Toen ze op die ene dinsdag in week 1 van de vakantie allebei een heel bord groente aten. 

  LEES OOK: Trots op je natuurlijke bevalling? Wat een onzin