10 privileges die alle peuterouders zouden moeten hebben

25.10.2019 05:00

Ja, de babytijd is zwaar, maar de peutertijd moet je ook niet onderschatten. Omdat peuterouders geen verlof meer hebben om bij te komen van deze aanslag op de emotionele en fysieke conditie, stelt Janneke wat andere privileges voor.

Lees ook: 12 gouden wetten uit het leven van een peuter

Lieve peuterouders, allereerst wil ik even zeggen dat ik met jullie meeleef. Vooral met de peuterouders die eigenzinnige peuters hebben (bestaan er eigenlijk niet-eigenzinnige peuters?). Nog niet zo lang geleden dacht ik nog dat het allemaal wel mee zou vallen. Ik had weliswaar pittige baby’s gehad, ik had vrij ontspannen dreumesen. Wat kon er nou zo moeilijk zijn aan die peuterpuberteit? Ouders met dwarse peuters hadden natuurlijk gewoon dwarse genen doorgegeven, dacht ik overmoedig. Die vergissing heb ik waarschijnlijk mede te danken aan mijn ouders, die beweren dat mijn zussen en ik nóóit vervelend waren, tegenstribbelden of nee zeiden. Ja, er gaat één verhaal over mijn zusje die als peuter op een dag niet meer verder wilde lopen en gewoon op straat ging zitten, ergens op vakantie in de hitte bij de Vesuvius, en dat verhaal wordt elk jaar wel een keer opgedist als een smakelijke maar vooral heel uitzonderlijke anekdote. Terwijl mijn eigen kinderen inmiddels ELKE DAG wel ergens op de grond gaan zitten en niet meer verder willen lopen, daar hoeft helemaal geen Vesuvius aan te pas te komen. Dus peuterouders, ten eerste wil ik zeggen: sorry. Jullie hebben helemaal geen dwarse genen doorgegeven, jullie hebben gewoon peuterpech. Om het goed te maken heb ik een lijst met privileges opgesteld die van mijn part voor alle peuterouders mogen worden ingevoerd. En wel per direct. Peuterouders hebben wat mij betreft recht op:

  1. Ruimte. Zie je in de verte een peuterouder aan komen lopen, al dan niet met buggy in de hand en een peuter onder de arm, maak dan even plaats. Peuterouderschap heeft ruimte nodig. Een peuter kan bijvoorbeeld onverwachts uithalen, of uit de buggy springen of proberen vanuit de buggy in een van zijn ouders te klimmen, en wij kunnen niet garanderen dat daar geen ongelukken bij gebeuren. Vandaag nog reed ik, verwikkeld in een tweekoppige peuterstrijd, met de kinderwagen een mevrouw aan. Ze viel nog net niet om. Heel vervelend allemaal. Om dit soort toestanden te voorkomen, vragen wij u vriendelijk ruimte te maken zodra een peuterouder in zicht komt. Alleen dan kunnen wij ieders veiligheid garanderen.
  2. Voorrang bij de kassa. Om ieders leven makkelijker te maken, zou het prettig zijn als peuterouders voorrang krijgen bij de kassa. Niet alleen de peuterouder wordt daar gelukkig van, ook de peuter zelf en alle andere mensen in de rij die dan niet hoeven aanzien hoe peuter zeurt om een Kinder Surprise-ei en vervolgens op zijn kop gaat staan en de hele supermarkt bij elkaar schreeuwt. Enige nadeel is dat er dan nooit meer Kinder Surprise-eieren worden verkocht, maar aan de andere kant: daar zit toch altijd plastic troep in en zo sparen we meteen het milieu. Ik zeg: twee vliegen in één klap.
  3. Gratis koffie bij de Hema. Mij lijkt het een goed idee als de Hema serieus in overweging gaat nemen alle peuterouders gratis koffie aan te bieden. Met een babyccino erbij. In eerste instantie lijkt dat misschien een nodeloze voorrangsregeling, aan de andere kant: iedereen weet dat peuterouders de beste klanten van de Hema zijn. En een peuterouder verdient het om af en toe op adem te komen tussen het aanschaffen van peuterwc-brillen en hysterische verkleedkleren en stoepkrijt door.
  4. Gratis peutergym. Peuters uitlaten is hondsvermoeiend, daarom pleit ik voor de landelijke invoering van gratis peutergym. Waarbij enthousiaste gymleraren in witte broekjes even het stokje van je overnemen en professioneel je peuter uitputten met koprollen, rekstokken en trampolines.
  5. Een zindelijkheidstrainer aan huis. Zoals je in je kraamtijd via je verzekering een lactatiekundige aan huis kunt laten komen, zo lijkt het mij dus handig als je tijdens de peuterjaren een zindelijkheidstrainer kunt inschakelen, die je wat tips & trics geeft over het wanneer en vooral HOE dan.
  6. Indoorspeeltuinen met loungebanken. Over uitlaten gesproken, ik las laatst het stuk van collega Franke en ik vind dat iedere peuterouder recht heeft op indoor speeltuinen met loungebanken, sfeerverlichting, goede koffie en behoorlijke sandwiches. Gat in de markt, als je het mij vraagt.
  7. Korting op peuterjoggingbroeken. Een peuter die zindelijk aan het worden is, jaagt er zo vijf joggingbroeken per dag doorheen. Dus ik stel voor: drie halen, twee betalen op alle peuterjoggingbroeken, in alle winkels.
  8. Begrip en respect. Iedere peuterouder heeft recht op begrip en respect. Dus: bent u toeschouwer van een schuimbekkende-peuter-op-de-grond tafereel, begrijp dan dat u daar net zo goed had kunnen staan als u peuterouder was geweest. Wees vriendelijk, behulpzaam en toon respect. Daar knapt de peuterouder van op.
  9. Een eigen plek. Peuterouders hebben een eigen plek nodig in huis, die vrij is van peutertroep, peuterkruimels, kleverige peuterhanden, peuterpoep, peuterliedjes en peutergejengel. Het liefst een hele kamer, maar een klein altaar voor telefoon, laptop, chocola en wijn telt ook.
  10. Een eigen mantra. Alle peuterouders hebben recht op een eigen mantra, die ze repeterend kunnen mompelen of neuriën in tijden van nood. Ik pleit voor de mantra: ‘Alles is een fase’. Doet het ook goed in andere fases dan de peutertijd.

Volg Janneke’s leven als (dubbele) peutermoeder ook op Instagram: @mylittledutchdiary

Lees ook: Nee, je wordt niet gek; (je kind is PEUTER)