10 Redenen om dronken te worden op de klassenborrel

11.03.2022 06:00
Groepje vrienden proost in een bar

Klassenborrels. Franke dacht altijd dat die een saaie bende zouden zijn, maar niets bleek minder waar. Ze had afgelopen week de borrel van haar leven en wil jullie allemaal laten weten: ga naar die klassenborrel. Doen! En word dronken. Want daar pluk je een heleboel vruchten van. Komen ze!

LEES OOK: Je kind dit jaar voor het eerst naar school? Doe deze 10 dingen dan vooral niet!

 1. Je leert de ouders kennen van de klasgenoten van je kind
  Klinkt als een inkopper, maar is niet zo. Want op zo’n schoolplein gaat iemand toch niet snel praten over zijn fobieën of hobby’s, maar na een paar gintonics wel. En dat is nuttige informatie, want dan snap je beter waarom Fietje altijd zo schreeuwt, waar David zijn smetvrees vandaan haalt en dat Joops vader al net zo aantrekkelijk is als zijn mini-him.
 2. Dat betekent: je leert wie cool zijn en wie niet
  Wel zo handig, om te weten wie de aap op de rots is, wie altijd dwarsligt, en wie bruggen bouwt. Groepsdynamiek is universeel en geldt dus ook voor de ouders onderling en hoe groter je kennis, hoe beter.
 3. Je hoort wie er tot de moedermaffia behoren
  Nu denk je; die moedermaffia loopt bij ons niet rond op het schoolplein, maar nu zeg ik je: think again. Misschien is de moedermaffia ondergronds, verdekt opgesteld, of alleen aanwezig op het voetbalveld: hij is er wel degelijk. En het is wel zo handig te weten wie er deel van uitmaken en waarvoor je dus moet oppassen.
 4. Je hoort de smeuïge roddels
  Hoe meer alcohol er in de ouders zit, des te rapper gaan die tongetjes. En ik zweer je; de verhalen die loskomen na een paar wijn zijn heel andere dan die het daglicht of schoolplein kunnen verdragen. Minnaressen, opa’s met drankproblemen, juffen die er een vader on the side op nahouden: smul-lon, smul-lon!
 5. Je weet wíé er roddelt
  Dat zijn altijd dezelfde mensen, dus zie puntje 4: mocht iemand los tegen je gaan over de buuf van Fientje, dan weet je dat je aan haar nooit je vuile was hoeft te etaleren, omdat die bij de eerstvolgende borrel te grabbel wordt gegooid.
 6. Je hoort waar je moet zijn
  Heb je een vraag m.b.t. je kinderen, maar heeft Google geen idee, dan heb je hier een schat aan informatie voor je liggen. Zo leer je wie de leukste huisarts is voor kinderen, op welke hockeyclub je je kroost het best kunt doen en belangrijker; wie je moet omkopen om de wachtlijsten te omzeilen.
 7. Je kunt playdates voor je kinderen regisseren
  Vind je het niet zo fijn als die bloedirritante Wesley elke woensdag met je dotje wil spelen? Geef jij de voorkeur aan Quinten? Nou, effe overleggen met de ouders van Quinten en Wesley is de komende weken exit.
 8. En dates voor jezelf
  Want zo rond een uurtje of 01.30 ontstaan spontaan ideeën voor avonden uit, bioscoopbezoeken of chillen in de indoor speeltuin, en daar wil je bij zijn. Gewoon, omdat dat gezellig is.
 9. Je behoort vanaf nu bij een clubje
  Net als op je eigen basisschool is het gewoon leuk om bij een clubje te horen, hartstikke gezellig, en je ziet en hoort nog eens wat. Maar pas wel voor klassenapps waar je met zijn honderden in terecht kan komen, want dat zijn fuiken van een jewelste. Lees maar eens wat Vala overkwam.
 10. Het is, tot slot, een goed excuus om eens even lekker dronken te worden. Dus regel die oppas. Je bent het waard!