10 Redenen om je kleuter achter een tablet te zetten

29.04.2016 05:00
Kind met tablet

Martijn Adelmund (38) is getrouwd met Cathalijn en vader van drie dochters. Hij heeft een broertje dood aan het begrip ‘schermtijd’. Want die iPad, die kan soms gewoon echt je leven redden. Waarom? Nou…

Lees ook: Wat niemand je vertelt over het zindelijk maken van je kind

1 – zodat je zelf even rust hebt
De meester van alle redenen. Het kan echt geen kwaad om soms even je kind achter de iPad te zetten, zodat jij tijd voor jezelf hebt.

2 – omdat hij/zij te moe is voor iets anders.
Zeker als je meer dan één kind hebt, dan merk je het als het eind van de week nadert – of als het bijna vakantie is. Je kind is prikkelbaar, opvliegend en heeft weinig aandacht. De remedie: Netflix op de tablet: muisstil…

3 – om te zien hoe hij/zij ruzie maakt met Siri.
Ja, dit is echt kostelijk! Onze jongste dochter (4 jaar) riep vanochtend boos en luidkeels; “Leuke Liedjes! LEUKE LIEDJES!” naar de tablet – alsof het ding te dom was om haar te begrijpen. “Siri”, de personal-assistant-toepassing op de iPad is voor peuters de makkelijkste manier om in Youtube te zoeken. (als Siri een beetje meewerkt, natuurlijk.)

4 – zodat je zelf even rust hebt
Had ik dit al genoeg benadrukt?

5 – voor oudhollandsch vermaak
Weet je je na “Ik zag twee beren” geen andere kinderliedjes meer te herinneren? Youtube is een ware kinderliedjes-encyclopedie. Je vindt er alles, van ‘Elsje Fiederelsje’ tot ‘Kortjakje’, van ‘Berendbotje’ tot ‘In Holland staat een huis’ – vaak met leuke video’s en ondertiteling.

6 – om nieuwe talen te leren
Voor je visueel ingestelde kind is taal geen selectiecriterium. Als het plaatje leuk is, dan klinkt hij/zij er op. Zolang je het leeftijdsslot maar aan hebt staan, kan het geen kwaad om je kind te laten grasduinen, en voor je het weet zingt het Engelstalige wiegeliedjes, of kijkt hij/zij Chinese versies van “Dora the Explorer”.

7 – om opa en oma te fucken
Nog zoiets: je moet opa en oma eens uitnodigen, en dan je peuter de tablet in handen geven waar ze bij zijn. Als ze bekomen zijn van de schrik (“Zo’n duur apparaat geef je toch niet aan een kind!”) slaat dat geheid om in verbazing, als ze zien hoe je kind “swipet”, selecteert en digitaal aankopen doet met je Apple-ID.

8 – om je door de eerste levels van Candy Crush heen te helpen
Deze heb ik van oma – die Candy Crush-verslaafd is. Nadat opa hun (level-100+) spel heeft verziekt door op een cruciaal moment niet op te slaan, gaf ze de tablet aan mijn dochter – die hersenloos zomaar de eerste acht levels opnieuw voor haar vrijspeelde. Dat scheelt toch tijd en inspanning…

9 – om de wereld door hun ogen te bekijken
Moet je eens opletten wat er gebeurt als je peuter de camerafunctie van de tablet ontdekt. Je zult foto’s aantreffen van werkelijk alles dat hem/haar interesseert. Foto’s van knuffels, huisdieren, bobbeltjes in het behang, benen van volwassenen en een eindeloze hoeveelheid selfies met gekke bekken.

10 – omdat het goed is voor de ontwikkeling
Wel eens gehoord van 21th-century skills? Deze term is helemaal ‘hot’ in het onderwijs. Kort gezegd: onze kinderen leren nu vaardigheden – vaak ICT-gerelateerd – die onze ouders niet beheersten, en dat MOET, omdat we niet weten wat belangrijk gaat zijn in de toekomst.

Lees ook: Martijn voelt angst voor de vagina van zijn dochter.