Dé 10 voorleesboeken die geen enkele moeder mag missen – zo leuk zijn ze

We gaan weer richting de herfst en winter. Niets heerlijkers dan je grut op schoot trekken en gezellig samen een boekje lezen voor de open haard/in het grote bed/op de bank onder een dekentje. Voor wie nog inspiratie zoekt, en op zoek is naar iets grappigs, aparts, bijzonders: dit zijn de 10 allerleukste kinderboeken éver *. Omdat ze niet alleen bijzonder vermakelijk zijn voor je kinderen, maar ook voor jou. Ook wel belangrijk, toch?

* Tried & tested door ondergetekende, Puk (4) en Olle (2)

 

Garage Gust

garage-gust

Ja, het verhaal gaat over Gust en zijn garage, maar dat maakt ‘m niet minder leuk voor meisjes. Gust tovert de meest bijzondere bolides uit zijn garage. Dingen waarvan je mond gewoon open valt, zo inventief en geinig. De tekeningen zijn ge-wel-dig en werken op een bijzondere manier samen met het verhaal, waardoor je eindeloos nieuwe dingen blijft ontdekken.
Garage Gust, Leo Timmers, € 14,99, Querido Kinderboek

 

Fred het heel eigenwijze hert

fred-t-hert

Dit is zonder uitzondering het allergrappigste kleinekinderenboek dat ooit verschenen is. De tekeningen zijn gaaf en heel erg grappig. En dan het verhaal. Over Fred. Het hert dat naar de grote stad gaat omdat-ie zich verveelt in het bos. En daar spijt van krijgt. Maar niet voordat-ie een patatje heeft gegeten, is aangereden, geld heeft verdiend als straatartiest, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Fred zit voor altijd in mijn hart – en die van mijn kinderen.
Fred het heel eigenwijze hert, Pepe Smit, € 14,90, Harmonie

Dikkie Dik

dikke-dik
Voor elke dreumes en peuter die leert praten een MUST. Als je kind ergens goed van leert voorzetsels en werkwoorden te gebruiken, dan is het wel Dikkie Dik. En dan flikt deze stoute kat ook nog eens louter dingen die volledig in de belevingswereld van je dreumes/peuter passen, zoals dingen omgooien/van dingen af vallen/van dingen in de knoop raken. Niet voor niets al decennia een tophit. Dit exemplaar is extra leuk, want met gratis dvd. En gratis, daar houden we van. Geef maar toe.
Het dubbeldikke voorleesboek van Dikkie Dik, Jet Boeke, € 14,95, Gottmer

De gele ballon

ge
Het allermooiste zoekboek dat je kunt vinden. Er zijn verschillende elementen die op elke pagina terugkomen, en echt waar, mensen, niets is zo leuk als samen met je kleine frummel eindeloos zoeken naar de gele ballon, de boef, de blauwe auto. Bovendien ook weer boordevol ‘grapjes’, want heb jij Pipi Langkous al ontdekt, bijvoorbeeld? U-renlang zoekplezier, gegarandeerd.
De gele ballon, Charlotte Dematons, € 14,95, Lemniscaat

Het muizenhuis

muizenhuis

Politica, schrijfster en überknutselaar Karina Schaapman maakte prachtige muisjes en schreef er maar meteen ook boeken over: voilà, de reeks Sam en Julia uit het Muizenhuis. Alle boeken zijn even prachtig. Persoonlijk vind ik de verhalen niet hééél spannend, maar die muisjes. Die muisjes. Zó magisch, echt. Serieus. ik zou zo bij ze in willen wonen.
Het muizenhuis – op de kermis, Karina Schaapman, € 16,95, Rubinstein

Stekel

stekel

Getekend, geschreven én uitgegeven door een en dezelfde man. Dan weet je: die heeft een hobby waar hij een boel passie in stopt. Het resultaat mag er zijn; de Stekel-reeks is lief, makkelijk te begrijpen en omdat alles op rijm is, is het een sport voor de kinderen om zo snel mogelijk het hele verhaal zelf op te dreunen. Ook nog eens zeer vriendelijk geprijst, dus een ideaal cadeautje.
Stekel, Harald Timmer, € 8,50, Pareltuin

 

Evert-Jan, een poepvlieg met smetvrees

evertjan-poepvlieg

Ook weer van Pepe Smit. Wederom: geweldige humor die van zowel de tekeningen als het verhaal spat. Mocht ‘Fred het hert’ een succes zijn, dan deze snel aanschaffen! Oh, en schaf dan ook maar meteen ‘Pluis is het zat’ aan.
Evert-Jan, een poepvlieg met smetvrees, Pepe Smit, € 14, 90, Harmonie

Sinterklaas

sinterklaas

Voor iedere Sinterklaas-fan in huis is dit hét standaardwerk. De mooiste tekeningen, fijn zoeken, fijn kijken. Je voelt de spanning in die kinderlijfjes bij het omslaan van de bladzijden. Ook in mega-groot formaat te koop voor extra opwinding. Vanaf half november dagelijkse kost.
Sinterklaas, Charlotte Dematons, € 14, 95, Leminiscaat

Het sprookjesboek van De Efteling

sprookjesboek-efteling
Dé autoriteit op sprookjesgebied in Nederland is natuurlijk de Efteling. Dat zie je ook echt aan dit boek. Prachtige, zachte cover. Groot, mooi, ouderwets lettertype. Betoverende Efteling-tekeningen. Handig ook voor de ouders, want al die Efteling-attracties worden er ook meteen heel duidelijk mee. Af en toe sla ik tijdens het voorlezen aan mijn vierjarige wel wat passages over, want de verhalen zijn – zoals het echte sprookjes betaamt – behoorlijk gruwelijk, af en toe.
Het sprookjesboek van De Efteling, Gerrie van Dongen, ad Grooten, € 24,95, Ploegsma

Last but not least: het leukste ABC-boek

fiep-abc
ABC-boekjes zijn harstikke leuk als je kleuter net op school zit en de letters in de klas leert kennen. Die van Fiep Westendorp is gewoon enig, qua plaatjes. Ik zou ze allemaal wel op een behangetje willen hebben, om de kinderkamers van onder tot boven mee te beplakken. Zo zoet, om op te vreten.
ABC met Fiep, Fiep Westendorp, € 14, Querido Kinderboeken

 

Lees ook: Wauw! Zo erg is het dus als je ouders niet graag voorlezen

Geschreven door
More from Franke van Hoeven

Eigenschappen waaraan de BFF van de jonge moeder moet voldoen

Iemand die je al-tijd steunt, ook midden in de nacht, tijdens die...
Lees verder