11 Dingen die niet meer vanzelfsprekend zijn als je een peuter hebt

26.02.2020 05:00
11 Dingen die niet meer vanzelfsprekend zijn als je een peuter hebt

Je even omdraaien of beschikken over je eigen telefoon: niets is meer vanzelfsprekend als je een peuter hebt.

Lees ook: 16 Dingen die je nóóit zou doen als peutermoeder.

1. Rust

Helaas is slaap iets wat door peuters van nature als tijdverspilling wordt beschouwd, waardoor het aantal slaapjes binnen no time van twee naar één wordt gereduceerd en hopelijk voor jou niet te snel daarna naar nul. Weg rust overdag, hallo explosief kind aan het einde van de middag.

2. De hele tijd knuffelen

Zo’n baby, die heeft er niet zoveel over te zeggen of ie nou in je armen ligt of niet. Een peuter daarentegen is andere koek, aangezien die ook Een Mening heeft en doorgaans geen tijd om te knuffelen als jij daar toevallig zin in hebt, want er moeten nog belangrijke zaken worden uitgevoerd als smijten met autootjes en alle Little People-poppetjes uit de kast trekken.

3. Rechtdoor lopen

Of rechtsaf gaan, of linksaf, of wat voor wild plan je ook maar in gedachten had. Gek genoeg is jouw plan nooit datgene wat de peuter in gedachten had, waardoor je wandelingetje ofwel een heel andere route gaat volgen ofwel ontaardt in een bloedige discussie met een tweejarige.

4. Telefoon

Kon je voorheen nog weleens gewoon beschikken over je eigen telefoon en derhalve buiten de slaaptijden van je kind om even WhatsApp’en, Facebooken of zoiets wilds als een telefoongesprek voeren, met een peuter in huis is dat helaas niet langer vanzelfsprekend. Volgens de bekende peuterregel ‘ik zie het dus ik wil het’ is de telefoon met grote regelmaat inzet van strijd, en daarom ben je overdag voor het checken van je social media dan wel berichten aangewezen op de schaarse momenten op het toilet.

5. Boodschappen doen

Of nou ja, boodschappen doen kan wel, het is alleen altijd even de vraag in welke staat de peuter uiteindelijk langs de kassa wordt vervoerd. Horizontaal en stevig geklemd onder één arm is een vrij bekende.

6. Eten

Nadat je baby altijd klakkeloos allerlei groenvoer naar binnen werkte en jij jezelf stiekem al een beetje prees wegens uitmuntend moederschap, blijkt je peuter ineens een aangeboren wantrouwen te hebben jegens alles wat van een boom, struik of plant komt, waarbij de kleur groen sowieso gelijk staat aan puur vergif. Het is een fase, hou je jezelf dapper voor als je weer eens met lede ogen aanziet hoe er uitsluitend een bord kale pasta naar binnen gaat.

7. Lekker badderen

Kwam je baby in warm water altijd terecht in een soort opperste staat van zenheid, je peuter beschouwt het bad als een plek die ofwel vermeden dient te worden, ofwel begroet met wild wapperende armen die tsunami’s doen ontstaan die jij vervolgens van de muur kan gaan zemen. Badderen wordt dan ook een onderneming op zichzelf die je onder het mom van ‘zo slecht voor z’n huid om elke dag in bad te gaan’ het liefst zoveel mogelijk reduceert.

8. Je omdraaien

Je kunt het natuurlijk proberen en soms gaat het goed, maar doorgaans is je omdraaien het recept voor een peuter die ofwel de hele speelgoedkist omverwerpt ofwel met een halsbrekende toer bovenop de rugleuning van een stoel weet te klimmen en eraf weet te vallen in de ongeveer 21 seconden die jij nodig had om even thee te pakken.

9. Een rustig autoritje

Viel je baby altijd bij het starten van de motor in een aan coma grenzende slaap, je peuter zit doorgaans klaarwakker en strijdbaar op de achterbank van de auto. Want: er gaat iets te beleven zijn. En wel: nu. Dus niet over tien minuten. Of een halfuur. Of, God verhoede, een uur. Want elke minuut wachten tot het bereiken van het doel van het ritje is er eentje te veel en dat zul je al na ongeveer dertig seconden merken. Gelukkig zit er een volumeknop op de radio, al is peutergejammer een vrij lastig te overtroeven geluid.

10. Snel aankleden

Leuke functie aan een peuter: het welbekende “zelluf doen”. Die je in staat stelt ongeveer tweeënhalf uur te doen over zoiets simpels als het huis verlaten, aangezien je als peuter natuurlijk niet je moeder je jas laat aantrekken. Nee zeg, het idee.

11. Van de stilte genieten

Altijd een fijne moment: als de hele kinderschare even de snater houdt, zodat je jezelf anderhalve minuut kunt horen nadenken. Tenzij… er een peuter onderdeel uitmaakt van diezelfde kinderschare. Dan is iedere vorm van stilte hoogst verdacht en kan daar geen moment van worden genoten, aangezien het altijd eindigt met wasco op de muur of iets in die richting.

Lees ook: 16 Momenten uit een dag van Selluf doen! peuter.