Waar je naar terugverlangt als je niet meer zwanger bent

16.04.2020 05:00

 Als je eenmaal niet meer zwanger bent, komt er een moment dat je je niet meer kunt voorstellen dat je zwanger was. En dat er zoveel leuke momenten tijdens de zwangerschap waren waar je naar terugverlangt. 

Lees ook: Wat je denkt als je een zwangere vrouw ziet (als je zelf net niet meer zwanger bent)

1. Het grote aftellen

Zoals je vroeger uitkeek naar je verjaardag of sinterklaas, zo kon je nu aftellen naar De Datum. Nog zoveel maanden, weken, dagen en dan was het eindelijk zover. Die spanning, die was naast frustrerend (nog ze-ven-tien weken?!) ook echt heel cool, maar dat heb je je toen niet zo gerealiseerd.

2. De bewegende baby

Met stip het allercoolste aan zwanger zijn: die bewegende baby in je buik (nou ja, tot de baby te groot en de buik ietwat te klein is en beweging en maagzuur op hetzelfde neerkomen, dan. Maar daarvoor: echt heel cool). Schopjes tegen je hand terwijl je gewoon een beetje op de bank ligt te chillen, een draaiende baby tijdens een saaie vergadering – het kan natuurlijk allemaal niet op tegen de baby die nu schattig ligt te wezen in je armen, maar het was wel echt fijn.

3. Alles eten

Nee, niet voor twee, en o ja, er waren wel een paar restricties, maar als je dat even wegdenkt had het toch zo z’n voordelen: eten en zwangerschap. Want nou ja, oké, kom maar door met die Tony Chocolonely, aangezien ik toch wel dik word, niet mag afvallen en de baby er blijkbaar onstilbare trek in heeft.

4. Dat de baby nul tijd kostte…

Dit is een lastig puntje, want het hele doel van de zwangerschap was natuurlijk wel de baby, maar nu die er eenmaal is, denk je soms toch met weemoed aan de tijd dat die nog gewoon simpel en wel opgeborgen zat in je buik en nul tijd kostte. Toen je nog gewoon warm eten naar binnen kreeg, een boek kon lezen of twee seconden voor jezelf had.

5. …en ook niet huilde

Ja, tuurlijk, dolblij ben je met je kind, maar dat gehuil, dat gehúíl… Stapelgek word je er soms van. Had je niet toen je nog zwanger was. Was best lekker.

6. Altijd een goed excuus

De verloskundige zei het zelf: wel goed je rust pakken, hè! Nou, oké, dat deed je dus maar ’s avonds op de bank. Met Netflix aan. En de chips binnen handbereik. En die saaie borrel waar je helemaal geen zin in hebt, zeg je af sans gene. Rust. Heel belangrijk. Voor de baby enzo.

7. Altijd met z’n tweeën

Niet alleen was je altijd samen, je wist ook altijd zeker dat het goed ging met je baby, dat ie je niet miste, dat ie genoeg voeding kreeg, dat ie het niet te warm / koud had, dat ie niet huilde. Eigenlijk al die dingen waar je je druk om maakt du moment dat je in je eentje de deur uitloopt.

8. De echo’s

Natuurlijk is het feit dat je je kind nu de hele dag kunt zien absoluut te prefereren, maar het uitkijken naar die echo’s, het getuur op zo’n scherm, het idee dat dat zich allemaal in je buik afspeelde, dat had natuurlijk ook wel wat. Beetje jammer dat je toen alleen maar ongeduldig lag uit te rekenen hoe lang het nog duurde voordat die moeilijk te onderscheiden zwart-wit baby z’n entree in je leven zou maken.

9. Dat je er heel cool uitzag

Je vond jezelf waarschijnlijk een kruising tussen Baloe de Beer en een vliegdekschip, maar nu je terugkijkt zie je eigenlijk pas dat je er zwanger best heel cool uitzag. En het was ook leuk om langs de spiegel of winkelruit te lopen en ineens die buik te zien waarvan je gek genoeg toch altijd vergat dat je hem had.

10. Dat je heel veel aandacht kreeg

Ja, natuurlijk werd je af en toe een beetje gek van altijd diezelfde vragen, maar je had in elk geval altijd een gespreksonderwerp en eigenlijk was het ook wel fijn om zoveel over je lievelingsonderwerp te kunnen praten. En altijd en overal. In de supermarkt, ofzo, met wildvreemden. Nu is je lievelingsonderwerp je baby en daar kun je nog veel langer over praten, maar zomaar in de rij voor de kassa over je kind beginnen terwijl dat thuis is, is een beetje mal.

11. Dat je hele avonden op internet zat…

…want er moesten Pinterest babykamer-borden gemaakt, meubeltjes bekeken, schattige kleertjes, boxkleden, alles. En dan zat je hele avonden een beetje te surfen en te mijmeren over hoe het zou zijn als je baby straks onder dat supermooie (en licht overprijsde, maar hé, wat kon het schelen) dekentje zou liggen. Nu valt er ook nog een hoop te mijmeren en te shoppen, maar de avonden zijn toch een tikje eh… anders.

Lees ook: Deze 11 excuses kun je gebruiken je als je zwanger bent