11 fouten die jonge ouders vaak maken (en die je makkelijk kunt voorkomen)

17.09.2021 06:00

Jonge ouders zijn niet helemaal toerekeningsvatbaar. Barbara was dat in ieder geval niet, en Thomas zeker niet. Dit is wat ze fout deden. Dingen die ze makkelijk hadden kunnen voorkomen.

Jezus, als ik denk aan de eerste maanden met mijn eerste baby, wat was ik onzeker. Ik vond alles zo eng, de zenuwen raasden door mijn lijf als ik bijvoorbeeld z’n nagels moest knippen, of ‘m gewoon in bed ging leggen, een poepluier verschonen! O mijn God, dan moest echt eerst alles helemaal klaarliggen. En Thomas moest komen helpen.

Billendoekjes (in zo’n keurige plastic doos). Check.
Schone luier naast de baby? Check.
Luieremmer al open? Check.
Eventueel rompertje? Check.

Dan pas durfde ik de gele smurrieluier op te maken. Thomas tilde dan zelfs de emmer op, zodat ik er makkelijk bij kon, haha! En als ik op pad ging! Ooooo – zo’n hele grote tas, met een matrasje erin en geparfumeerde plastic tasjes voor de vieze luier.
Bij de tweede ging dat heel anders. Flats, flats, flats.
Geen idee waar ik zo moeilijk over deed.

LEES OOK: 10 Domme dingen die alle kersverse ouders het eerste jaar doen

Laat me dus proberen daar iets van over te brengen aan kersverse ouders. Echt heus ik meen het: het komt allemaal goed.

Dit zijn 11 fouten die alle nieuwe ouders maken

1. Alles samen willen doen

In die eerste weken vind je alles eng en wil je dus alles samen doen. Misschien wil je ook je man niet alleen laten met de baby, omdat het allemaal op jouw manier moet. Maar als het je lukt om die eerste weken al los te laten, kom je een stuk minder moe je kraamtijd door.

2. Steeds allebei wakker worden

Slaap wanneer je kan! Verdeel taken! Ga apart slapen! En verdeel slaapuren! Op maandag sta ik om 5 uur op, en dan maak ik jou om 7 uur wakker en dan kan ik weer slapen tot 9 uur en jij naar je werk. Dan is het ook niet erg om zo vroeg op te staan. Je weet: nog twee uur en dan mag ik weer slapen.

3. Dag en nacht borstvoeding willen geven

Ik ging die eerste maanden dat ik nog borstvoeding gaf gewoon om negen uur naar bed. Ik heb een hekel aan kolven, dus als ik een voeding niet deed, kwam-ie uit een fles. Kan echt geen kwaad. Borstvoeding gaat om de goede dingen die erin schijnen te zitten, niet om de slechte dingen die in poedermelk zitten. Dan kan je man of vriend de voeding van middernacht doen terwijl jij slaapt. (Gekolfde moedermelk kan natuurlijk ook.)

4. Proberen je baby in een ritme te dwingen

Kan niet. Baby’s gaan hun eigen gang.We hebben alles geprobeerd papflessen, voedingen overslaan, voedingen anders timen, laten huilen – helpt niet. Accepteer gewoon dat ze alles in de war schoppen en ze vanzelf groter worden. Een dag heeft 24 uur en soms slaap je en soms niet. Houd gewoon lekker de hele dag je pyjama aan en doe lekker veel dutjes.

5. Je baby laten huilen

Geloof ik ook niet in, die eerste maanden. Ik weet nog steeds niet waarom ze huilen, buiten honger en poepluier, maar troost ze nou maar gewoon. Die superkleintjes leren er volgens mij niks van als je ze laat huilen.

6. Ze bij je op de kamer zetten

Dat is wel gezellig, en ik heb het bij de tweede ook gedaan. Maar het was heel moeilijk om dat na 3 maanden terug te draaien. De eerste ging na twee weken al naar zijn eigen kamer, en sliep meteen veel beter. Alsof hij ook opgelucht was dat hij rust had. (Maar hier is wel elk kind anders in denk ik.)

7. Een luie stoel in de slaapkamer zetten

Iedereen zet zo’n luie stoel met een schapenvacht in de babykamer, om te voeden, maar dat doe je eigenlijk altijd in de woonkamer. Mijn tip is eigenlijk: zet een logeerbed in de babykamer en ga daar slapen in het begin. Jij kan makkelijker vertrekken dan dat de baby moet wennen aan een nieuwe kamer. En je houdt ergens anders in huis een slaapkamer over waar ’s nachts niet gehuild wordt!

8. In slimme reclameteksten over krampjes trappen

Ik koos de eerste keer na uren dwalen door het Kruidvat een heel obscuur merk poedermelk omdat er ergens heel klein stond dat deze het meest op moedermelk leek en er heel groot op stand: VOORKOMT KRAMPJES. Nou, hij had nog steeds krampjes en binnen een week was het opeens ’s avonds op en waren we aangewezen op wat de avondwinkels te bieden hadden: Nutrilon dus. Toen werd dat ons merk, en dat was prima. Overal te krijgen, de hele nacht door. En de crèche gebruikt het ook!

9. Nagels knippen als ze wakker zijn

Nagels knippen doe je dus als baby’s slapen. Anders gaan ze wiebelen en hun handjes wegtrekken en dat werkt vaak niet. Maar je wacht wel even een paar weken he? Ik ken iemand die een pasgeboren baby meteen bij thuiskomst ging kortwieken: vier bloedende vingertjes een krijsende baby as het resultaat. Die nageltjes blijken nog aan het vel te zitten- wist zij veel!

10. Allemaal dure plastic babydingen kopen

Niet doen, niks werkt en het is ook geen leuke shoppingtherapie. Ik heb uit pure wanhoop wel 1000 euro uitgegeven aan hulpmiddelen. Draagzakken, kruikjes, plastic bollen die een hartslaggeluid maakten, een standaard voor een babybad, een stoeltje voor in het babybad. Bij nummer 2 beperkte ik me tot de basics. Bewaar het geld tot je weer toonbaar bent en koop een sexy jurk!

11. Je zorgen maken over slaapgebrek

Accepteer gewoon dat je fucking moe bent. Maar dat dit helemaal niet erg is. Je hoeft geen presentaties te houden, je hebt geen deadlines, je hoeft niet creatief te zijn, je hoeft niet scherp te zijn, geen vijandelijke overnames te begeleiden – je hoeft alleen maar de dag door zien te komen. Nou dan ben je moe, so what?

Good luck!