11 Lessen van je peuter die je vandaag nog kunt overnemen

11 Lessen van je peuter die je vandaag nog kunt overnemen
Zo’n peuter, daar valt nog een hoop van te leren. Deze lessen van je peuter kun je vandaag nog overnemen.

Lees ook: 10 Dingen die echt vet cool zijn aan peuters.

1. Val in slaap

Heb je de boel een beetje (lees: totaal en compleet) opgefuckt, val dan onmiddellijk in slaap. Is dat geen optie (bijvoorbeeld omdat je daar net een heel klein beetje een toestand over hebt gemaakt), kies dan onvoorwaardelijk voor de tegenaanval. Trek alles uit de kast en geef niet toe, nooit. Wees bovendien ongevoelig voor redelijke argumenten.

2. Uit je emoties

Niks zo slecht voor het menselijk welbevinden als opgekropte en niet geuite emoties. Word je alleen maar ongelukkig en gestresst van. Laat dat niet gebeuren uit jezelf, altijd, overal.

3. Stick to the plan

Je eigen plan, that is. Of het nu gaat om je dagbesteding, de route of wat je al dan niet wilde drinken, heel belangrijk is om je niet op andere gedachten te laten brengen. Het idee, zeg, het idee.

4. Zeg nee

Of je nou een vraag werd gesteld of een opdracht werd meegedeeld: heb je geen zin, zeg nee. Gewoon, heel simpel: nee. Maak je niet druk om zaken als beleefdheid.

5. Vertrouw niks wat je niet kent

Vooral op eetgebied is dit een waardevolle les. Je schoonmoeder los gegaan op een of andere vieze stoofpot? Weiger ‘m op te eten, straks word je nog ziek. Laat je niet ompraten en wees op je hoede voor mensen die proberen je middels voedsel (vooral van het groene soort) te vergiftigen.

6. Negeer stomme mensen

Je kunt natuurlijk wel een beetje netjes gaan lopen doen, maar logischer is om mensen die je niet aanstaan gewoon straal te negeren. Hoezo een hand geven? Beleefdheidspraatje? Gewoon de andere kant opkijken en doen alsof je in een standbeeld bent veranderd is natuurlijk een veel betere optie.

7. Ga zingen als je daar zin in hebt

Of rennen. Of springen. Of voetballen. Kan jou het schelen dat je in een restaurant zit, of in de trein. Als je zin hebt om te zingen, heb je zin om te zingen.

8. Wees onvoorspelbaar

Niks zo duf als voorspelbare mensen, dus zorg dat je onpeilbaar en spannend blijft. Hecht je zonder reden aan je rode trui die je eerst nooit aan wilde en nu elke dag, houd heel veel van appelsap om het daarna op een dag te verafschuwen, weiger opeens om nog op je fiets te stappen en zo nog wat van die gekkigheid. De reacties zijn namelijk hilarisch.

9. Ga op straat liggen

Ben je het ergens niet mee eens of ben je gewoon erg moe geworden tijdens een wandeling: ga domweg op straat liggen. Vooral omdat het kan. Sta pas op als je je zin hebt gekregen of als je niet meer moe bent (of als iemand bereid is je te tillen, maar daar kun je waarschijnlijk lang op wachten).

10. Help oneerlijkheid de wereld uit

Peuters, dat zijn in feite Heel Eerlijke Mensen die de gedachte aan oneerlijkheid zo níet kunnen verdragen dat ze bereid zijn ervoor te sterven. Of in elk geval te protesteren met alles wat ze in zich hebben. Je broertje wel een cadeau en jij niet?! Protesteer! Schreeuw! Wat nou, het is z’n verjaardag?! Gelijkheid voor iedereen, heel belangrijk.

11. Zie ineens de enorme waarde van iets onbenulligs

Krijg je een cadeautje, verklaar dan het papier tot je nieuwe lievelingsspeelgoed. Besteed een uur aan het bestuderen van een paardenbloem en wees oeverloos gelukkig met een snipper papier en een potlood zonder punt. De waarde zit in kleine dingen, mensen, onthoud dat.

Lees ook: 12 Beroepen die een peutermoeder vandaag nog zouden kunnen hebben.

Geschreven door
More from Femke Sterken

Willen peuters het liefst een thuisblijfmoeder?

Toen Femke’s zoon Max veranderde van een lieve baby in een moeilijke...
Lees verder