12 dingen die je peuters niet kunt leren, hoe je ook je best doet

22.06.2017 05:00
12 dingen die je peuters niet kunt leren, hoe je ook je best doet

Je kind dingen leren begint al héél vroeg, met een paar maanden al! Leren eten, lachen, lopen: bij alles hanteren kinderen de volgende methodiek: afkijken en toepassen. Maar er zijn ook dingen, die gaan er gewoon niet in. Zeker niet bij peuters. Hoe je ook je best doet. ARRGHHH!!!!!

Lees ook: 15 Tekenen dat je EINDELIJK gewend bent dat je kind een peuter is

 1. Een beker vasthouden
  Op een gegeven moment is zo’n tuitbekertje niet meer nodig, hoezee! Tijd om de gekleurde stapel Ikea/Hema-bekertjes in huis te halen. Maar houd er rekening mee dat ze de eerste 1242 keer omgegooid worden. Want eruit drinken (lukt wel) is blijkbaar iets héél anders dan die krengen op tafel te laten staan (lukt niet).
 2. Bestek vasthouden
  Wat je een peuter ook geeft voor bestek, of het nu een prikkertje is van de snackbar of het 17e-eeuws zilveren familiebestek: het zal op de grond eindigen. Hoe dan ook. Het liefst met floddertjes spinazie à la crème erop, want anders is het geen uitdaging voor papa en mama om de boel schoon te krijgen.
 3. Dankjewel zeggen
  Plakjes worst scoren bij de buurtslagerij, bananen bij de Appie. Natuurlijk wil je peuter mee met boodschappen doen, want met een beetje geluk wordt-ie verwend met lekkers. Maar dankjewel zeggen? Ho maar! Met onverstaanbaar gemompel ‘Brmblwel’ zal de barmhartige slager/vakkenvuller genoegen moeten nemen.
 4. Een uurtje of twee niets slopen
  ‘Een uur niets gesloopt, is een uur niet geleefd’. Dat is het motto van menig peuter. Zeker van jongetjes. Niet voor niets dat zoveel moeders standaard 1-secondelijm in hun tas hebben zitten.
 5. Opa en oma keurig gedag gezeggen
  Rustig de deur open, ‘Hallo lieve opa en oma’ zeggen, oma rustig uit haar jas helpen? Wat denk je zelf? Opa en oma equals klimrek equals snoepen equals grenzen testen. En daar ging het laatste restje haar van opa…
 6. Het karretje in de supermarkt beheersen
  Rustig lopen? Wat denk je zelf? Beuken met die handel!! Rennen, driften, en het liefst daarbij drie paar enkels/een stapel wasmiddeldozen meenemen. Dát is pas leuk, ja!
 7. Netjes poepen waar het hoort
  Deze vindt vooral plaats in de periode zindelijk-half zindelijk. Potje staat klaar in de kamer, maar waar doet je schuchtere peuter een drollenbox als mama even niet oplet? Precies. Achter het gordijn/naast de bank/voor de tv.
 8. Op papier tekenen
  Waarom, waarom, zou je op zoiets saais als papier tekenen als het hele leven een canvas is? Die smetteloze muren, die spierwitte deuren, die lichtgrijze bank vrágen er toch om bewerkt te worden met meer kleur? 50 Shades of Gray is immers zó 2016…
 9. Zelf mond afvegen
  Alles willen ze zelf doen. Alles. Maar mondje afvegen? Dat dan weer niet. En waag het niet om in de buurt te komen met je toetenveger, want je peuter zet het op een krijsen.
 10. Stil blijven zitten
  Je ziet die restless legs al gaan. Die maaiende armpjes. Dat hoofdje dat begint te schudden. Peuters zijn niet gemaakt om stil te zitten. Die willen rennen, vliegen, slopen…
 11. Een normale hap nemen
  Je zou toch zeggen dat als ze al zo’n twee jaar ervaring hebben met het nemen van happen, dat ze het dan wel onder de knie zouden hebben, een hap nemen.  Maar dan zie je opeens je peuter paars aanlopen omdat-ie toch heeft geprobeerd die krentenbol in één keer naar binnen te rammen. Alsof-ie haast heeft, ofzo.
 12. Van papa’s en mama’s sleutebos/portemonnee/telefoon afblijven
  Kastenvol met speelgoed staan voor ‘m klaar. My Little Pony’s, Playdoh, kleurpotloden (en geen viltstiften, zie puntje 8, duizend Schleich-diertjes, veertien knuffels, Lego, noem maar op. Een heleboel felgekleurd plastic om zich aan te verlustigen. Maar wat veel leuker is? Alle pasjes uit portemonnees trekken en achter de bank flikkeren, bellen met Zuid- Indonesië en de sleutelbos verstoppen in die oude pantoffels die niemand draagt. Lachû!!!

Lees ook: Dit zijn de 17 eetregels waar peuters zich elke dag weer aan houden

Nog meer lezen van Franke? Volg haar dan op Instagram