12 dingen die echt heerlijk zijn aan een peuter

03.10.2019 05:00
12 dingen die echt heerlijk zijn aan een peuter

Oké, hij heeft zo z’n gebruiksaanwijzing, maar eigenlijk is een peuter natuurlijk gewoon heerlijk. En wel om deze redenen.

Lees ook: Dingen die een peuter denkt voor 08.00 uur ’s ochtends

1. Dat ie kan praten en dus kan vertellen wat eraan schort, in plaats van oeverloos te huilen zonder dat je een heel duidelijk idee hebt of er honger / dorst / vermoeidheid / kou / warmte / pijn / algemene zeur in het spel is.

2. Dat ie zichzelf kan vermaken met speelgoed, en langer dan de gemiddeld 1,45 seconde dat een dreumes dat kan.

3. Dat je ‘m erg prima kunt omkopen met het vooruitzicht van iets lekkers / een cadeautje / extra Netflix. En dat dat ontzettend handig is bij toestanden als de huis- of tandarts, of gewoon bij ‘ik ga, moet, zal en wil niet in de auto en desnoods ga ik hier op de grond liggen gillen’-intenties op de parkeerplaats van de supermarkt, waar je even helemaal geen zin in hebt.

4. De manier waarop ze ‘mama’ zeggen als je binnenkomt, en dat een miljoen kleine zeur-dingetjes die in je hoofd zitten dan net even wat minder belangrijk worden.

5. Dat je dingen kunt uitleggen, zoals waarom je het eigenlijk precies niet goed vindt dat ie met z’n loopautootje tegen de schenen van oude mensen aanbotst. Niet dat je daarmee altijd op evenveel begrip hoeft te rekenen, maar na slechts 681 keer zal er vast iets van blijven hangen.

6. Dat ie gewoon een kwartier een paardenbloem staat te bestuderen en jij verplicht meedoet en dat dat eigenlijk heel zen is.

7. Dat ie ontzag begint te krijgen voor uiteenlopende wezens als Brandweerman Sam / de piloot in het vliegtuig / Elsa / de mevrouw van de winkel, en dat je dat ontzag meteen volledig kunt uitbuiten in je opvoeding. Want als de piloot ook al vindt dat er tanden gepoetst moeten worden, heb je net even wat meer kans op resultaat.

8. Dat je z’n grote voorbeeld bent en hij je dus in alles wil nadoen. Misschien niet altijd even praktisch, maar je lacht je slap.

9. Hoe trots ie is als ie iets ‘groots’ heeft gedaan, zoals z’n eigen beker in de vaatwasser zetten, en hoe leuk dat is om te zien.

10. Dat ie zelf kan lopen en je derhalve de hernia bespaart die je oploopt als je een dreumes hebt die dat niet kan, maar ook niet in de kinderwagen wenst te zitten (tot je peuter besluit een andere route te prefereren boven de jouwe, natuurlijk, maar daar gaat het nu even niet over).

11. Dat je elke dag wel een keer of wat moet lachen z’n taal-vondsten die natuurlijk gewoonweg briljant zijn.

12. Dat ze nog net klein genoeg zijn om precies op je schoot te passen, maar wel groot genoeg om hun lekkere peuterarmpjes helemaal om je nek te slaan.

Lees ook: 21 rare dingen die elke moeder weleens tegen haar peuter roept