12 dingen die je opoffert voor je baby

09.05.2022 06:00
12 dingen die je opoffert voor je baby

Ja, je krijgt er enorm veel voor terug, maar je offert ook wel een paar dingen op voor je baby. Je nachtrust bijvoorbeeld en zo nog wat van die punten. 

1. Je nachtrust
Was je vroeger van het ‘bij acht uur begint het pas’-soort, tegenwoordig prijs je de hemel en wie je maar kunt verzinnen als je de zes uur aantikt. Dat zijn echter zeldzame momenten, want meestal moet je het doen met vier, hooguit vijf met een onderbreking of acht voor zaken als voedingen, luiers en onbestemd gekrijs waar je verder ook niet echt een oplossing voor weet.

2. Je sociale leven
Je geeft meteen toe: je vond er wat van. Van die vriendinnen die een baby kregen en daarna volledig van de radar gingen. Die eerste week oké, en die tweede week ook nog wel, maar hallo hé, daarna konden ze toch wel weer een keer mee uit eten / naar de kroeg / op stedentrip. Want die baby had toch zeker ook een vader? Nu je al wordt verteerd door heimwee als je tien minuten naar de Albert Heijn bent, weet je niet meer wat je destijds bezielde. En bovendien is elke activiteit na negen uur ’s avonds iets waar je sowieso niet echt meer aan toekomt.

3. Je complete badkamertijd
Het was echt zo. Ooit, voordat je dagen in beslag werden genomen door een op zichzelf heel schattige maar ook een tikje tijdrovende baby, stond je dus gewoon weleens een halfuur onder de douche. Der-tig hele minuten. Tegenwoordig vind je drie minuten al een luxe, waarna je je als een bezetene half afdroogt, snel wat crème tegen je gezicht smijt om je vervolgens met druipnat haar richting de babykamer te spoeden, waar indringend gehuil je duidelijk maakt dat het voorlopig niet de bedoeling is dt je zomaar tijd voor jezelf neemt.

4. Alcohol
Mag je na een ellenlange tijd van zwangerschap + borstvoeding eindelijk weer aan de wijn, blijk je het volledig verleerd te zijn. Bij het eerste glas ga je bijkans out om vooral ook de volgende ochtend vast te stellen dat alcohol en om 5.30 wakker gehuild worden sowieso een bedenkelijke combinatie is.

5. Nieuwe kleren
Geen kledingwinkel was jou onbekend en een week niet geshopt was een week niet geleefd. Vroeger, althans. Dat laatste geldt nog steeds maar je schiet er zelf een tikje bij in want a, het budget zit in schattige babykleertjes en b, je ziet er nog altijd uit alsof je min of meer zwanger bent dus waarom een nieuwe broek aanschaffen als dat ene positiemodel met buikband ook nog prima voldoet?

6. Persoonlijke decoratie
Nu je het al als een goede dag beschouwt als je weet te douchen en tandenpoetsen, is extra persoonlijke decoratie iets uit vervlogen tijden. Zoals daar is: nagellak. Zelfs het meest sneldrogende soort duurt te lang aangezien je baby je gemiddeld anderhalve minuut tijd voor jezelf gunt voor weer iets te eisen in de categorie voer, aandacht, pink, knuffels of rondjes lopen. Het enige waarvoor je nog tijd hebt is een snelle kam door je haar, een lik mascara op zon- en feestdagen en zo nu en dan een scheermes als je eraan toekomt jezelf op deze luxe te trakteren. En o ja, je lange oorbellen liggen ook al een tijdje in de kast ter voorkoming van een bloedbad.

7. Je bingewatch-hobby
Het nieuwe seizoen OITNB stond koud online of je had het al gekeken, en herkeken. The Voice kende geen geheimen, geen Wie is de mol-feit ontging je en wie Boer zoekt Vrouw had gemist, kon bij jou terecht voor de samenvatting per WhatsApp. Ja, dat waren nog eens tijden. Hoe anders is het nu je elke avond rond halfelf een keer aan de tv toekomt om vervolgens vijf minuten later in slaap te vallen dan wel naar boven te rennen omdat er iemand doorheen begint te huilen.

8. Vakanties
Túúrlijk kun je gewoon op vakantie met een baby. Makkie. Kwestie van zestien koffers mee, klein tasje voor jezelf en gáán… Inhoudelijk zijn de tripjes echter een tikje veranderd nu je die avontuurlijke mountainbiketocht door de Serengeti hebt verruild voor een huisjespark in Limburg en die zonovergoten strandvakantie waar je op eindeloze dagen op je ligbedje gewoon de hele Bouquetreeks herlas voor een bloedhete excercitie waarbij het insmeren van een tegenstribbelend babylijf en het voorkomen van het consumeren van ettelijke happen zand door diezelfde baby een dagtaak op zichzelf zijn.

9. De krant
Uit principe zeg je je abonnement nog niet op en hij doet het ook leuk als placemat, maar van het daadwerkelijk lezen van de krant komt maar weinig. En dat terwijl je vroeger zelfs kon meepraten over de buitenlandse politiek van Cambodja of iets anders niet zo mainstreams wat je ergens op de buitenlandpagina’s had opgepikt. Tegenwoordig ligt de dinsdageditie al zo’n beetje op de mat voordat je eraan toekomt de zaterdagkrant te lezen en ben je al blij als je zo nu en dan een blik op de voorpagina werpt zodat je niet helemaal voor gek staat bij de koffieautomaat.

10. Je seksleven
Jij zou natuurlijk niet zo worden. Als in: moe, liever slapen, uitgezakt, geen polonaise. Nee, jij niet, moehahaha.

11. Sport
Was je motto vroeger ‘een dag niet hardgelopen is een dag niet geleefd’, tegenwoordig is je leven een soort continue hardloopwedstrijd waar je gek genoeg wel moe naar niet perse heel sportief strak van wordt, maar wie kan het schelen als je elke dag allang blij bent dan iedereen inclusief jijzelf is gevoerd en gewassen en er ook nog boodschappen gedaan zijn.

12. Je go with the flow-leven
Had je zomaar plotseling zin om naar Parijs te gaan, dan ach ja doe eens gek, stapte je toch gewoon op vrijdagmiddag in de auto? Of niet, maar het kon wel hè, het kon wel. Nu kan het ook, behalve dan dat je 691 tassen moet inpakken, drie keer het hotel moet bellen met de vraag of ze wel un lit de bébé hebben, een jaarvoorraad voeding moet meenemen want straks strand je ergens en ze verkopen daar natuurlijk niet precies dezelfde voeding en dan gaat de baby flippen dus dat doen we maar niet en… Eh, waarom wilde ook alweer ergens heen?

Lees ook: 10 Dingen die mij nooit zouden gebeuren als ik moeder werd (die natuurlijk toch gebeurden)