12 dingen die vaders van dochters herkennen

25.01.2022 06:00
make up vader

Vaders en dochters, die hebben een speciale band. Eentje waar niets en niemand tussen komt. Herkenbaar, anyone?

Lees ook: Voor alle vaders: voelen jullie je ook wel eens zo?

 1. Je dochter, dat is je prinses. Punt
  Of ze nu met pijpenkrulletjes in een roze poederwolkjurkje ronddartelt, of met afgezakte broek, kort stekelhaar en leren jack op haar skateboard rondsjouwt: je dochter, dat is je kleine meisje, degene die je schaamteloos op een voetstuk mag zetten, jouw prinses. Daar hoeven geen roze glitters, pofjurkjes of lange vlechten aan te pas te komen. Een prinses is een prinses, en dat kan anno 2021 ook zonder roze en tiara’s. Gelukkig maar, zullen de feministen onder ons nu opgelucht denken.
 1. Haar outfit hoeft niet te kloppen
  Nee, de manier waarop je je dochter aankleedt of zichzelf laat aankleden is nou niet bepaald stylish verantwoord. Zo kwam ik van de week Anne tegen, een vriendinnetje van mijn dochter, in een knalkorte broek, met lange sokken, de sjaal van haar vader en een bomberjack. Haar outfit was A. te koud en B. klopte qua kleur voor geen meter. Ik wist meteen: dit is het werk van papa. Maakt niet uit, maakt niet uit. Laten we het maar houden op fashionable out of the box denken ;-)
 1. Met een overdosis schattigheid is niets mis
  Niet elk meisje houdt standaard van roze, nee. Maar zelfs bij de stoerste meisjes, de binkies, is er wel iets van een zweem meisjesmeisjes-ding aanwezig. En als papa mag je je daar best aan overgeven hoor, hoe groot jouw testosteron oegeboege-stoerheid ook is. Dus wil je dochter dat jij haar naar balletles brengt, samen met jou een K3-liedje zingen, of hoopt ze op een Anna en Elsa-jurk voor haar verjaardag? Toe maar, maak haar maar blij. Het mag.
 1. En je doet gewoon jongensdingen met haar
  Want toegegeven: moeders kunnen dat gewoon minder. Om voor mezelf te spreken: ik sta er maar met klotsende oksels bij als Puk (4) in bomen klimt, ondersteboven aan het klimrek hangt, of met haar Heelys op een kruispunt afstevent. Enter: papa. Die haar leert hoe ze moet kijken, vallen, nog hoger klimmen. Dank vaders, dank.
 1. Om een paardenstaart te maken heb je zo je trucjes…

Need we say more?
 

 1. Je weet dat het belangrijk is om haar te vertellen hoe leuk, stoer, slim, grappig, getalenteerd ze is
  En leg de focus vooral niet louter op haar lichaam of uiterlijk. Ik kende eens een vader die altijd op zijn dochter zat te schelden dat ze zo dik was. Doe maar niet. En leer haar en passant ook maar dat het beter is haar te leren dat ze moedig moet zijn in plaats van perfect. Heeft ze veel meer aan in haar leven.
 1. Natuurlijk krijgt ze die brommer van je
  Net als die auto, die eerste prachtige galajurk, mooie ketting of – in jouw ogen – afgrijselijke kleren. Probeer je dochter maar eens wat te weigeren, met die knipperende wimpertjes van haar. Kansloos, kansloos. De ruggengraat van een oester heb je, als het op je meisje aankomt.
 1. Ze mag alles worden wat ze wil
  Of dat nou vuilnisman is, of minister-president. En dat ze zich niks aan moet trekken van mensen die vinden dat het anders moet. Haar leven, haar talenten, haar kansen, haar gang. (En natuurlijk mag je je zorgen maken of dat wel goed komt, maar als ze doet wat ze wilt en waar haar hart ligt, volgt de rest vanzelf).
 1. Jij bent haar bodyguard, lijfwacht, beschermheer, dommekracht, zo je wilt
  Laat maar niemand je dochter kwetsen, want dan kom jij effe langs met je knuppel. Kom je aan je dochter, dan komen ze aan jou. En dan hebben ze aan jou een kwaaie. Echt waar.
 1. Je prent jezelf in dat ze pas na haar 21ste met iemand gaat zoenen
  Maar dat doet ze al op haar vierde hoor, getuige onze oudste telg. Puk is verliefd op Klaas, want die is zo knap met zijn zomersproetjes. En dus heeft ze al met hem gezoend, in de pauze, op het schoolplein. Met Martijn overigens ook. Oh, en Felix niet te vergeten, want dat is Puks crush du jour. Adem in, adem uit….
 1. Jullie hebben samen geheimpjes
  Die never nooit met moeder de vrouw gedeeld gaan worden. Jammer, moeders, maar het is nou eenmaal zo. Wat ze geheim voor je houden? Dat ze samen met 180 over de snelweg gingen, wéér naar de snackbar zijn geweest toen jij moest overwerken, 4 afleveringen Enzo Knol hebben gekeken, of dat ze pas om 22.00 uur in bed lag. Ja, moeders verzinnen regels die vaders subiet van boord gooien als de kat van huis is. En je kunt wel bedenken dat je dochter dat soms gezelliger vindt dan dat ‘gezeur’ over vitamine C…
 1. Jij bent haar grote held
  Hoeveel spannende mannen de revue passeren, hoeveel concurrentie je in je leven ook zal ondervinden: jij bent haar rots in de branding, haar grote voorbeeld, degene die op het voetstuk staat. Zij wil dolgraag van je leren, door je verwend worden, jouw goedkeuring ontvangen. Jij bent en blijft haar raison d’être. Daar komt geen andere man meer tussen, ooit. Tenminste, als je nu een beetje je best doet, natuurlijk. En dat doe, met heel je hart. Dat zien we wel. Heus.

Tof als kraamcadeau of gewoon voor jezelf: bestel hier de boeken van Franke.