De 12 geboden van een peutermoeder

20.10.2019 00:10
De 12 geboden van een peutermoeder

Gij zult stilte hoogst verdacht vinden, schermen tot uw vriend verklaren en grote armspieren kweken: dit zijn de 12 geboden van een peutermoeder.

Lees ook: 16 Dingen die je nóóit zou doen als peutermoeder.

1. Gij zult flexibel zijn…
Omdat flexibiliteit nou eenmaal niet in de top 10 (lees: top 300) staat van meest voorkomende eigenschappen van peuters, zult gij dan maar zelf bij tijd en wijle een beetje buigzaam moeten zijn. Tenzij gij zin hebt in een continue stroom van driftbuien, woedeaanvallen, nee-gegil en meer van dergelijke peuterpraktijken, maar dat heeft niemand. En o ja, gij zult zich niet laten beïnvloeden door mensen die het woord ‘inconsequent’ in de mond nemen, want die hebben geen idee.

2. …en 31 manieren kennen om een boterham te snijden
Over flexibiliteit gesproken: alleen wie een peuter in huis heeft kent de impact van een boterham die niet in de juiste vorm en hoeveelheid stukjes is gesneden. Gij zult dan ook een onuitputtelijke voorraad manieren kennen om een boterham te snijden en altijd uitvinden welke manier op het betreffende moment de dag, of in elk geval het uur, kan redden.

3. Gij zult stilte hoogst verdacht vinden
Gij zult bij het stilvallen van de peuter onmiddellijk controleren of deze niet bezig is Lego-blokjes in de neus te proppen, de bank met vingerverf te bewerken dan wel de eigen luier uit te trekken. Stilte kan niet langer worden beschouwd als een welkome afwisseling van de aanhoudende stroom geluid, gepraat, gezang of geschreeuw waar de gemiddelde peuter aan herkend kan worden, en helaas, gij zult dat hoogstwaarschijnlijk minstens één keer the hard way leren.

4. Schermen zullen uw vriend zijn…
…en ook een beetje uw vijand. Maar vooral uw vriend. Omdat ze zeurende peuters zo lekker kunnen bezighouden terwijl gij dealt met kookstress of een telefoongesprek.

5. Gij zult niet denken dat gij zomaar wat uit de kast kan trekken
Er bestaan peuters die het bijkans weinig tot niet interesseert wat ze aan hebben. De gelukkige minderheid die er zo een heeft rondlopen moet maar even verder lezen bij het volgende punt, voor de rest geldt: gij zult ermee dealen dat uw peuter de zondag doorbrengt in z’n afzichtelijke Hulk-pak in plaats van in het zorgvuldig bij elkaar gestylde, oogstrelende setje dat gij in gedachten had en dat het bovendien leuk doet op de foto’s die gij had willen maken.

6. Gij zult vooruit denken tot een kunst verheffen
Zodat gij altijd voorbereid bent op eventuele veranderende wensen van uw peuter en daar een pasklaar antwoord op hebt, waarna de peuter denkt een immens goede deal te hebben gesloten en braaf uitvoert wat gij toch al in gedachten had.

7. Gij zult groenten vakkundig verstoppen
En vermalen. Zeg maar: verpulveren, en minutieus wegwerken, zodat er geen halve millimeter groen meer te detecteren valt, want vreemd genoeg zijn peuters uitgerust met het vermogen zich ongans te zoeken naar hun knalrode rugtas vlak voor hun neus maar wel dat ene flintertje groente in hun maaltijd te detecteren (waarna de maaltijd uiteraard tot besmet gebied wordt verklaard en subiet wordt afgewezen).

8. Gij zult uw nieuwe klassiekers kennen
Zoals daar zijn: het nijntje-lied, alle Paw Patrol-karakters en de tune van Woezel en Pip. Zodat gij in geval van oplopende hevige peuteremoties immer in gezang kunt uitbarsten en zo een dreigende crisis middels een slimme afleidingsmanoeuvre kunt afwenden.

9. Gij zult armspieren creëren
Aangezien gij die spieren zo nu en dan nodig gaat hebben voor het horizontaal vervoeren van een trappende / slaande / schreeuwende junior die het niet eens is met het beleid inzake de aan te trekken schoenen / de gekozen route / het niet mee naar huis nemen van het winkelwagentje / een ander euvel dat vroeger zou horen tot de minor details, maar een dag nu kan maken of breken.

10. Gij zult nimmer onvoorbereid weggaan
Nou ja, gijzelf wel, maar nimmer zult gij uw peuter niet zorgvuldig voorbereiden op aanstaande uitjes / bezoeken / wandelingetjes, aangezien gij weet dat de juiste voorbereiding het succes aanzienlijk vergroot. Tenzij gij het zeldzame geluk heeft te beschikken over een uiterst buigzame en niet-opvliegende peuter, natuurlijk.

11. Gij zult ermee dealen dat hygiëne de strijd waard is
Lag het aan de peuter, dan zouden basale zaken als shampoo en tandpasta vandaag nog ophouden te bestaan. Maar aangezien het niet aan de peuter ligt, zult gij uiteindelijk ermee dealen dat zoiets als hygiëne in de ogen van diezelfde peuter de strijd dubbel en dwars waard is. En zult u de armspieren uit punt 9 bij tijd en wijle aanwenden om te zorgen dat de peuterharen gewassen en de peutertanden netjes gepoetst worden.

12. Gij zult immer de stiften opruimen
Of gij zult het bezuren.

Lees ook: 12 Heel herkenbare dagelijkse peutermoederuitdagingen.