12 gouden wetten uit het leven van een peuter

18.01.2020 00:10
12 gouden wetten uit het leven van een peuter

Janneke wist al hoe een baby en een dreumes met de scepter kunnen zwaaien, maar inmiddels weet ze dat hun gedrag in het niet valt bij de grillen van een peuter. Dit zijn de 12 gouden peuterwetten, verklaard vanuit de peuter zelf.

LEES OOK: 12 gouden wetten uit het leven van een baby

 1. Beheers de kunst van het nee-zeggen. Dit is de Wet der Peuterwetten. Grote mensen gaan heel grappige dingen doen als je nee zegt, zoals: beteuterd kijken, boos worden, smeken of ontploffen. Doe het daarom zo vaak mogelijk, zelfs als je iets eigenlijk wél wilt. Er schuilt een klein risico in dat je dan een keer geen koekje krijgt, maar dat is het allemaal waard.
 2. Luister daarentegen nooit naar ‘nee’. Als grote mensen ‘nee’ zeggen, zeg dan ‘jawel’. Of doe net alsof je het niet hoort, en ga door waar je mee bezig bent. Je kunt ze ook nadoen en met je vinger gaan zwaaien, maar intussen alsnog doorgaan met wat je aan het doen was. Het is jouw feestje, zeg, die grote mensen gaan maar wat anders doen in hun vrije tijd.
 3. Klim vaak ergens op. Hoe hoger, hoe beter. Bijvoorbeeld: op tafel, op de leuning van de bank, op het vintage dressoir of op het aanrecht. Als het te hoog is, pak je gewoon even een krukje of een stoel en dan lukt het wel. Niet alleen heb je dan beter uitzicht, ook vind je op hoge plekken meestal de meest interessante dingen omdat mama denkt dat we daar niet bij kunnen. Ha!
 4. Doe het zelf. Het maakt niet uit wat het is, als wij het niet doen, mislukt het geheid. Dus doe zelf een dvd in de afwasmachine, scheur zelf die bladzijde uit het boek en leg zelf die boterham op de grond om er iets op te smeren. Iedereen weet dat grote mensen geen boterhammen kunnen snijden en er ALTIJD het verkeerde beleg op doen. Wij willen precies het beleg dat we niet zeiden dat we wilden en gesneden in driehoekige cirkels. Hoe moeilijk kan het zijn?
 5. Onderzoek alles. Een sticker kun je bijvoorbeeld in een boek plakken, maar ook op de poes. Smeerkaas kun je op een boterham smeren, maar ook in je haar. Plassen kan in een potje, maar op de bank. Wel eerst je luier uittrekken natuurlijk, anders weet je nog niet hoe het voelt om op een natte bank te zitten. Du-huh.
 6. Luiers kun je uittrekken. Nog even over luiers: die kun je dus uittrekken. Net als slaapzakken, sokken, schoenen en kleren. Hoe het allemaal weer aan moet: we hebben geen idee, maar daar gaat het ook niet om, want poedelnaakt rondlopen is ons hoogste streven.
 7. Schop altijd stennis als je naar buiten moet. Je moet hoe dan ook proberen zonder schoenen de deur uit te gaan, of anders op zijn minst zonder jas. Altijd maar doen wat mama zegt is maar mainstream en daar doen wij dus niet aan mee. Bovendien: wij wilden toch niet naar buiten?
 8. Schop ook stennis als je weer naar binnen moet. Gewoon omdat het kan. Doen we niet moeilijk over.
 9. Maak boodschappen doen zo ingewikkeld mogelijk. Wij kunnen er ook niks aan doen dat mama zo’n saaie hobby heeft, maar er valt best wat van te maken. Trek bijvoorbeeld wat uit het rek, zet het op een gillen, ga op de grond liggen, gooi een tomaat op de grond of loop weg. Een combinatie van deze dingen mag ook. Soms levert het een koekje op en anders heb je je in elk geval een leuke tijd gehad.
 10. Op de wc gebeurt het. Je hebt er een kraan die je open kunt zetten, er is een wc-borstel, je kunt er op de doortrekker drukken, en er is plas en poep. Ga dus altijd mee als iemand naar de wc gaat, mama vindt dat trouwens ook heel gezellig!
 11. Wees regelmatig onbeschrijflijk schattig. Anders doen ze ons misschien weg en dat is nou ook weer niet de bedoeling. We bedoelen het immers allemaal goed, het zou alleen zo fijn zijn als iedereen begreep dat wij het centrum van het universum zijn en zich daar ook naar zou gedragen.
 12. Geef iemand anders de schuld. Is het aquarium leeggelopen, ligt mama’s telefoon in de wc, is de keukenvloer bezaaid met hagelslag en is het snoer van de dvd-speler doormidden geknipt? Jij was het niet. Het waren waarschijnlijk de grote mensen, die maken er altijd zo een potje van. Het is maar goed dat ze ons hebben.

LEES OOK: 12 gouden wetten uit het leven van een dreumes