12 Kleine dingen die je kan doen om de eerste schooldag wat minder eng te maken

30.08.2019 05:00
12 Kleine dingen die je kan doen om de eerste schooldag wat minder eng te maken

Heeft jouw kind al een aantal wendagen achter de rug? Of begint hij of zij net aan de basisschool? Deze 12 tips maken deze grote stap net ietsje makkelijker. 

1. Zelfs als je zelf nerveus of verdrietig bent over het feit dat je kind naar school gaat, doe blij en enthousiast in het bijzijn van je kind. 

Kinderen kopiëren makkelijk de emoties van hun ouders. Dus als jij je nerveus of verdrietig gedraagt wanneer school of de kleuterklas ter sprake komt, heb je grote kans dat je kind die emoties overneemt, en school gaat zien als iets engs of verdrietigs. Probeer enthousiast te zijn, praat met ze over alle nieuwe dingen die ze zullen leren, en de nieuwe kinderen die ze gaan ontmoeten. Natuurlijk is het voor jou als ouder heel spannend wanneer je kind voor het eerst naar school gaat, maar een beetje positiviteit doet wonderen.

2. Het kan dat je kind gaat huilen wanneer je weggaat, dat is normaal. En je bent geen slechte ouder als je dan toch weggaat.

Het is heel moeilijk, maar zelfs als je kind huilt en schreeuwt om jou, moet je toch weggaan. Zeg dat je van ze houdt, en beloof dat je hen komt ophalen als school afgelopen is, en ga dan de klas uit. Hoe langer je blijft om je kind te troosten en te kalmeren, hoe moeilijker het weggaan uiteindelijk wordt.

3. Voordat je kinderen beginnen met school, moeten ze simpele instructies kunnen opvolgen

Oefen thuis met simpele opdrachtjes, die uit twee of drie verschillende elementen bestaan. Bijvoorbeeld: ‘Ruim je speelgoed op, en trek je jas en je schoenen aan.’ Dit is een belangrijke skill voor kinderen op de basisschool, en je helpt er de leraren ook onwijs mee.

4. Leer je kinderen voor ze naar school gaan hoe ze zelf dingen open of dicht kunnen maken

Leer je kinderen voor ze naar school gaan hoe ze zelfstandiger kunnen zijn, door ze bijvoorbeeld te laten zien hoe ze zelf hun broodtrommel, ritsen, knopen en schoenen open en dicht kunnen maken. Doe niet alles klakkeloos voor ze, want kinderen kunnen vaak al veel meer zelf dan je denkt. En dat willen ze ook graag (ZELLUF DOEN).

5. Leer ze hoe hun eigen naam eruit ziet

Je kind hoeft echt nog niet te kunnen lezen of schrijven, maar het is wel handig als ze hun eigen naam kunnen ‘herkennen’. Bijvoorbeeld met naamplaatjes, labeltjes in kleding, tassen etc.

6. En dit klinkt raar, maar leer je kinderen ook jullie (volledige) namen, voordat ze aan school beginnen

Je staat hier misschien niet bij stil, maar sommige kinderen kennen hun ouders alleen als ‘mama’ en ‘papa’, terwijl er gevallen kunnen zijn waarbij de contactinformatie van de ouders cruciaal kan zijn. En dit geldt niet alleen op school, maar sowieso is het belangrijk dat je kind weet hoe je heet.

7. Zorg dat je voor het begin van de basisschool je kind in een normaal slaapritme hebt

Zodra je kind naar de kleuterklas gaat, betekent dat dat hij of zij ineens vijf dagen per week in een strak ritme leeft. En hier hoort een gezond dag-en-nachtritme bij, vooral als je wil dat je kind het goed doet op school. Voor kleuters is een bedtijd tussen 19:00 en 20:30 normaal. Veel later gaan slapen zorgt voor een verstoord ritme en concetratieproblemen.

8. Laat je kind van tevoren al kennismaken met zijn toekomstige klasgenootjes

Ga misschien al een keertje langs op het schoolplein, of probeer een of twee speelafspraken te maken met kinderen die naar dezelfde school gaan. Een paar bekende gezichten maken die eerste schooldag net even wat minder spannend.

9. Basale sociale vaardigheden en enige emotionele controle helpen je kind een heel eind op weg in de kleuterklas

Kinderen die al hebben geleerd goede winnaars en verliezers te zijn wanneer ze met andere kinderen spelen, die hun emoties in woorden kunnen uitdrukken (‘Ik ben boos/verdrietig want _____’) en die kunnen omgaan met het woordje ‘nee’ hebben een voorsprong op de andere kinderen. Dit zijn dingen waarmee je jezelf, je kind en de leraren helpt.

10. Breng zo veel mogelijk tijd buiten door 

Buitenspelen en stoom afblazen buiten schooltijd zorgt ervoor dat je kind onder schooltijd zich beter kan concentreren, en meer kennis kan opdoen.

11. Schrijf de naam van je kind op ALLES wat ze meenemen naar het klaslokaal

Anders gaan er sowieso dingen kwijtraken, en leraren hebben nou eenmaal niet genoeg tijd en aandacht om op iedereens spullen te letten.

12. En echt heel belangrijk: lees je kinderen voor

Dit is echt heel belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Kinderen die worden voorgelezen leren sneller lezen en praten, en hebben het vermogen en geduld om naar verhalen te luisteren.

Bron: Buzzfeed

LEES OOK: Mijlpaal voor iedere moeder: de eerste schooldag van je kind