12 Makkelijke manieren om je kinderen te laten zien hoe veel je van ze houdt

12 Makkelijke manieren om je kinderen te laten zien hoe veel je van ze houdt
Het is zoals het spreekwoord zegt, een kinderhand is snel gevuld. Met een klein beetje tijd, contact en aandacht kan je je kind elke dag laten voelen hoe belangrijk hij is. En het enige wat écht belangrijk is, weten we van hoogleraar René van der Veer is: LIEFDE. Nou, laten we er daar nou genoeg van hebben! 

1. Kijk ze in de ogen
Als je kind tegen je praat, of je probeert iets uit te leggen – stop dan even met wat je aan het doen bent, en focus je op hem. Breng jezelf op ooghoogte en kijk hem aan. Probeer hem op dat moment je volledige aandacht te geven.

2. Maak fysiek contact
Knuffelen, high fiven, kroelen, hand vasthouden, samen op de bank zitten, tegen elkaar aan liggen. Zorg dat je kind voelt dat je altijd dichtbij bent. Dat ze altijd bij je terecht kunnen.

3. Geef complimenten
Laat je kind weten als hij iets goed doet. Laat ze weten hoe geweldig je ze vindt. Wees specifiek met je aanmoedigingen. Geef de hele dag door complimenten. Bouw je kinds zelfvertrouwen op zodat hij leert zichzelf te waarderen.

4. Bedank ze
Laat merken dat je het waardeert als je kind naar je luistert, aardig is tegen zijn broertje of zusje, of sorry zegt. Bedank ze dagelijks voor het feit dat ze het liefste en leukste kind zijn. Zo leren ze zich goed en gewaardeerd te voelen.

5. Lees elke avond samen een boekje
Voorlezen en later samen lezen is een van de beste manieren om even quality time te hebben. Laat je kind een boek uitkiezen, en praat tijdens het lezen over het verhaal. Vraag hem wat zijn favoriete karakter is, en wat ze het leukst vinden aan het verhaal. Deel ook wat jij leuk vindt. Probeer van lezen een moment te maken om elkaar te leren kennen.
 Neem elke avond even de tijd om samen de dag door te nemen, voordat je gaat slapen. Vraag je kind naar zijn favoriete deel van de dag, en deel jouw favoriete momenten. Zorg dat je even samen een moment hebt voor het slapengaan. Dit soort momenten zorgen ervoor dat je kind weet dat hij altijd bij je terecht kan.
7. Maak een-op-een tijd een prioriteit
Als je meerdere kinderen hebt, zorg er dan voor dat je tijd maakt voor een-op-een tijd met elk kind. Tijd met z’n allen is natuurlijk heerlijk, maar soms is het goed om even met zijn tweeën te zijn. Of het nou een gepland uitje naar de dierentuin is, of een snelle trip naar de supermarkt: ieder kind geniet van een moment alleen met zijn moeder.
8. Kook samen
Samen dingen doen voor ‘grote kinderen’ geeft je kind het gevoel dat hij speciaal en belangrijk is. Soms is het lastig als je snel door het spitsuur van koken, eten, bedtijd probeert te komen, maar al geef je ze een kleine taak (groente wassen, in de pan roeren), door ze het gevoel te geven dat ze iets bijdragen aan de maaltijd, laat je ze weten dat ze belangrijk zijn.
9. Doe iets onverwachts
Zijn er dingen waar je vaak ‘nee’ tegen zegt, waar je misschien een keertje ‘ja’ tegen zou kunnen zeggen? Mogen je kinderen bijvoorbeeld nooit bij je in bed? Deze avond wel. Mogen je kinderen niet meer snoepen na het avondeten? Voor deze ene keer wel.
10. Wees enthousiast
Toon enthousiasme voor wat je kind aan je vertelt, voor wat hij aan het doen is en waar hij mee bezig is. Laat merken dat je zin hebt om ze te zien als je thuis komt van je werk. Laat ze voelen dat je van ze houdt.
11. Verzin samen een spelletje
Maak gebruik van jullie fantasie, en doe samen iets creatiefs. Zo breng je op een makkelijke, simpele manier tijd met elkaar door. En je hebt meteen weer iets om samen te doen, tijdens jullie een-op-een tijd samen.
12. Vraag of ze je een verhaal willen vertellen
Dit is de grootste wens van een kind: een verhaal vertellen terwijl ze de volledige aandacht van hun ouder krijgen. Ze kunnen zeggen wat ze willen, de karakters kiezen, fantaseren – terwijl ze ondertussen zien hoe jij reageert op hun verhaal. Dit vinden kinderen geweldig.

 

Geschreven door
More from Sanne Mulder

9 mythes over het moederschap die je direct moet vergeten

Voordat je moeder wordt heb je altijd een bepaald beeld van de...
Lees verder