12 succesnummers voor de babyuitzet

01.08.2022 06:00

Na drie baby’s weet Vinca inmiddels haarfijn welke producten in de babyuitzet kansloos en welke onmisbaar zijn. Voor jou daarom haar 12 favoriete babyproducten op een rij.

LEES OOK: Babyuitzet: wat heb je nu écht nodig (en wat is gewoon heel leuk?)

Als je een kleintje verwacht word je overspoeld met advieslijstjes van spullen die je nodig hebt. Je ziet door de bomen het bos niet meer. En geloof me, je hebt inderdaad heel veel écht nodig, maar de keuze is reuze. Let bij het aanschaffen van je babyuitzet daarom ook vooral op ‘handig’.

1. XL hydrofieldoeken. Bij nummer 1 en 2 maakte ik kennis met de onmisbare functie van de hydrofieldoeken. Hier kun je er niet genoeg van hebben, omdat ze óveral voor inzetbaar zijn. Bij mijn laatste ontdekte ik de XL variant. Eerst leek het me onhandig, die mega grote lappen. Je baby groeit er echter zo in. En een maatje groter is dan echt heerlijk om je baby in te wikkelen na het bad. Ze zijn trouwens ook ideaal voor op het strand.

2. Véél aankleedkussenhoezen. Supermooi hoor die dure, van prachtige wafeltjesstof gestikte aankleedkussenhoezen, maar geloof me, ze worden vaker (niet uitwasbaar) vies dan je lief is. Mijn advies daarom: koop liever een grote stapel van een goedkoper merk en van makkelijk op de kookwas te doen materiaal.

3. Goede borstkolf. Als je van plan bent borstvoeding te gaan geven, zorg dat je een goede elektrische borstkolf in huis hebt. Desnoods leen je er in eerste instantie even een (want de echte goeie zijn rete duur). Niks is namelijk zo ellendig als je hem nodig blijkt te hebben die eerste week en je moet labiel vanuit het kraambed zo’n ding gaan regelen. Ik spreek uit ervaring…

4. Sokjes van Bambino. Onze eerste twee kinderen hadden beide de indianennaam ‘One-Sock’. Aangezien ze altijd minimaal één sok kwijt waren. Babyvoetjes zijn namelijk helemaal niet gemaakt voor sokjes. Bij baby 3 ontdekte ik de sokjes van Bambino, te koop bij Kruidvat. Deze zijn top en blijven, in tegenstelling tot bijna alle andere merken, wél aan. Overigens is een maillot écht de beste oplossing voor sokverliezende babyvoetjes.

5. Klein stevig voedingskussen. Bij mijn laatste baby kreeg ik van een vriendin een klein, stevig voedingskussen, wat perfect onder mijn oksel/om mijn middel paste. Wat was dat een fijn ding! Veel beter dan die grote lompe en toch vaak erg zachte exemplaren, die ik bij nummer 1 en 2 had. Google: compact voedingskussen en je vindt er zeker een.

6. Witte rompers. Bij mijn eerste baby kocht ik me lens aan leuke kleurrijke rompers met applicaties en printjes. Daar ben ik van terug gekomen. Die printjes schijnen namelijk vaak door de bovenkleding heen. Daarnaast vond ik het een onrustige en hysterische bende als er onder een leuk broekje met shirt, ineens een heel ander, niet matching, printje uitpiepte. Voor mij dus nu enkel nog witte (of i.i.g. effen) rompers.

7. Kleding in setjes. Net als met de rompers, ging ik bij de eerste baby los in het kopen van leuke shirtjes en broekjes. Bij voorkeur in de gekste printjes en uiteenlopende kleuren. Dat resulteerde dat ik een kast vol had met items die niet bij elkaar paste. Mijn baby’s in enkel neutrale pastelkleurige kleertjes steken lukt me nog steeds niet, maar ik heb wel geleerd setjes te kopen. Dus bij dat hippe streepshirt meteen een bijpassend effen broekje van hetzelfde merk aanschaffen.

8. Flexibele thermometer. Het blijft altijd een beetje zielig, zo’n keiharde plastic thermometer in zo’n piepklein babykontje. Ik ontdekte de flexibele variant. Die is een stuk babybut vriendelijker.

9. Ligstoeltje voor in bad. Ik kreeg van een vriendin een ‘badbeertje’, een stoeltje met zuignappen, waarmee je baby in het grote bad kan liggen. Super handig en heel gezellig, omdat zo alle kindjes samen in het grote bad konden. Het staande badje, wat toch meer een sta-in-de-weg was, kon snel het huis uit. Wel altijd erbij blijven en ondiep water!

10. Droogrekje voor de flessen. Als je baby aan de flesvoeding gaat, er zijn rekjes te koop waar je de flessen en spenen aan te drogen kunt hangen. Ideaal! Geen bowling praktijken meer met omgekeerde flessen op een theedoek die altijd omkukelen.

11. Siliconen borstcompressen. Als je (langdurig) borstvoeding gaat geven verslijt je dozen vol met zoogcompressen. Ik vond dat je ze altijd een soort van door je kleren heen kon zien. Daarnaast bleven ze ondanks de plakstrips vaak verschuiven. Ben je van plan (langdurig) borstvoeding te gaan geven, koop dan een paar borstcompressen van siliconen materiaal. Die plak je over je tepels. Je kunt ze makkelijk afspoelen en daarna zijn ze weer fris en plakken ze weer opnieuw.

12. Slaaptentje. Leer je baby slapen in een reistentje! Scheelt zoveel gesjouw met campingbedjes en ook nog veel ruimte.

LEES OOK: Budget Baby! 7 tips om te besparen op je babyuitzet