12 superfoods die je kleuter dus wél lekker vindt

08.08.2014 05:00
12 Twaald superfoods die je kleuter wel lust lekker vind kinderen kleuters peuters voeding

Als je ze hun gang laat gaat vreten die kleine kinderen hele dag niks anders dan witte rijst, appelmoes en krentenbollen. Dat hoeft niet eens zo erg te zijn als ze ervoor zorgt dat ze daarnaast ook veel binnen krijgen van deze kleine hapjes: superfoods. Een paar hiervan zal die kleine van jou ook wel lusten, echt! Check nummer 10!!

1. Eieren
Een gekookt ei! Het kan niet simpeler! Ze zitten vol met proteïnen en eiwitten (duh!) en zijn een van de weinige etenswaren waar van nature vitamine D inzit, waardoor het lichaam calcium op kan nemen. Een eitje bij het ontbijt is hardstikke goed voor je kind, en zorgt ervoor dat ie langer verzadigd blijft.

2. Havermout en ontbijtgranen
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die ’s ochtends granen eten zich beter kunnen concentreren op school. Granen bevatten veel vezels en verteren hierdoor minder snel zodat je kinderen langer energie houden.

3. Fruit
Fruit is natuurlijk geweldig want het is ongeveer het enige voedsel wat zoet is en gezond! Hou een beetje in de gaten welke seizoenen het beste zijn voor welke soorten fruit (koop nu bijvoorbeeld aardbeien!). Vol met vitaminen, vezels en mineralen. Probeer soorten fruit af te wisselen om er zo veel mogelijk voordeel uit te halen.

4. Bosbessen
Van alle soorten fruiten die je kan kopen misschien wel de allergezondste (kom maar op met die anti-oxidanten!). De lijst met goede eigenschappen is lang: beschermd tegen hart- en vaatziekten en diabetes, verbetert de hersenfuncties en is goed voor het oplossen van buikvet. Gooi ze ’s ochtends bij de ontbijtgranen van je kind, of doe ze in de yoghurt als toetje (desnoods even door de blender).
Tip voor de zomer: maak in de blender een mix van bosbessen, yoghurt en een beetje honing. Invriezen in ijsvormpjes en je hebt een heerlijke, gezonde snack.

5. Noten
Noten bevatten gezonde vetten die goed zijn voor de groei en ontwikkeling van je kind. Je kan ze even grillen, dan zijn ze helemaal lekker.

6. Tofu
Tofu schijnt echt heel gezond te zijn (de vegetariër in mij juicht). Het vormt een goede bron van proteïne en schijnt extra gezond te zijn voor de ontwikkeling van meisjes. Snij in kleine blokjes en bak mee met het avondeten, of gooi het door de soep.

7. Tomaten
Tomaten zitten vol met kalium en lycophene (een stof die bescherming biedt tegen bepaalde soorten kanker). Gekookt zijn ze zelfs nog gezonder (tomatensoep is echt de bomb!). Maak een pastasaus met tomaten of desnoods (af en toe) een pizza. Houd je kind niet van tomaat? Misschien zijn de zoetere snacktomaatjes een betere optie.

8. Griekse Yoghurt
Yoghurt bevat bacterieën die goed zijn voor het immuunsysteem en het verteringsstelsel. Daarnaast bevat de Griekse variant twee tot drie keer meer proteïnen dan gewone yoghurt (en minder suiker!). Gooi een beetje honing door de yoghurt tegen de zuurheid, of maak er een fruityoghurt van in de blender (banaan, aardbei en een beetje citroensap is echt een aanrader!).

9. Zalm
Toegegeven, dit is een lastige. Niet ieder kind (lees: de mijne) is bereid zalm te eten. Maar als je het bij ze naar binnen krijgt, is dit echt geweldig. Zalm bevat omega-3 vetzuren, die (waarschijnlijk) goed zijn voor de ontwikkeling van de hersenen en goed zijn voor je weerstand. Manieren waarop je je kind (misschien) zalm kan leren eten: Mix het met ingrediënten die je kind lekker vind of serveer het als zalmtaartjes of burgers.

10. Cacao
Nu weer even een makkelijke: Cacao. Cacaopoeder bevat een van de hoogste concentraties flavonoïden: goed voor de bloeddruk en het hart. Zorg wel dat je poeder (of repen) koopt met minstens 70% pure cacao, anders werkt het niet. Maak warme chocolademelk, strooi het over pannenkoeken of smelt wat donkere chocola en maak een fondue met verschillende soorten fruit.

11. Basilicum
Basilicum zit vol met anti-oxidanten -vitamine A, C en K- en ijzer, kalium en calcium. Begint jouw kind ook meteen om knakworsten te vragen zodra hij iets groens ziet in zijn eten? Maal dan de basilicum superfijn (in een keukenmachine) en verstop het in al het voedsel wat een andere kleur heeft (sauzen, soepen, vlees, maakt niet uit).

12. Kaneel
Kaneel is goed voor de regulering van het bloedsuiker, waardoor je kinderen langer energie houden. Je kan het over pannenkoeken of yoghurt strooien, maar de makkelijkste manier om je kind eraan te krijgen is natuurlijk wentelteefjes. Mmmmm…