12 tips om de eerste 6 weken door te komen (die je nergens anders krijgt…)

27.01.2022 06:00
de eerste weken

Klossen onder je bed, hydrofieldoeken en van die matjes, waardoor je matras na de bevalling niet onder het bloed zit. Allemaal nodig. Maar dat wist je al. Barbara heeft er nog een paar voor je. 
Advertisement
1
Boek vast voor over 6 weken een tafel voor 2 in een restaurant dat anders altijd vol is
Als je het even niet meer ziet zitten, en je het gevoel hebt dat je nooit meer in je eentje de deur uit kan, bel dan een vriendin, zeg haar dat ze over 6 weken vast in de agenda moet zetten dat ze met je uit eten moet, bel een super restaurant waar ze nooit plek hebben en boek vast een tafel.
Dan heb je iets heerlijks om naar uit te kijken tijdens al die eenzame nachten. Dat je weet: hier komt een einde aan.

2
Zet een logeerbed op de kinderkamer
De meeste ouders zetten de wieg naast hun bed, maar het nadeel daarvan is:
A: dat je dan allebei niet slaapt
En: dat je het kind op een gegeven moment moet verplaatsten naar een andere kamer!
Als je dus bij het kind in de kamer gaat liggen, kun je:
B: bij de baby zijn
C: ’s nachts ook af en toe een paar uurtjes lekker naast je vent gaan liggen
D: je vent kan naast de baby gaan liggen, zodat jij ook eens een nacht kan slapen
E: als de baby en jij eraan toe zijn is om apart te gaan slapen, hoef je je kleintje niet te verplaatsen
En F: dan staat er een bed op de kinderkamer, dat is echt de komende jaren heel erg handig!

3
Als je gaat douchen, neem de baby dan mee
Je hebt waarschijnlijk de neiging om te wachten met douchen tot ze slapen. Maar dat is zonde van je tijd! Zet gewoon de wieg (en later het wipstoeltje) in de badkamer – of voor de open deur van de badkamer – en ga douchen. Zo verlies je geen kostbare tijd en ben je toch niet opgejaagd.

4
Als ze dan eindelijk slapen, ga dan geen dingen doen die je ook kunt doen als ze wakker zijn!
Ik weet dat je het niet kan laten maar: ga geen NUTTIGE dingen doen als ze slapen! Zoals opruimen, vaatwasmachine, was opvouwen – dat zijn allemaal dingen die je kan doen als ze wakker zijn. Ga lekker even achter de laptop zitten, tv kijken, de krant lezen, niksen of slapen.
Het is je enige kans!

5
Laat je man de voeding van middernacht doen
Ga lekker om negen uur slapen, en laat die ene voeding over aan hem. Als de baby dan om 4 of 5 uur weer wakker wordt, heb je er toch maar mooi weer 7 uur slaap op zitten!
Het kan gekolfde melk zijn, maar je kan ook rustig één voeding per dag flesvoeding laten zijn. Waarom niet? De rest van de dag en nacht krijgen ze de borst.

6
Download boeken op je smartphone
Er komen heel veel momenten dat je in een gekke houding in een donkere ruimte bent en je niet kunt bewegen omdat er een baby op je ligt en je ook nog niet wilt slapen. Dan is een boek op je telefoon echt een uitkomst: met één hand in het donker te lezen!

7
Koop een mini-thermoskannetje
Ik heb het nooit begrepen, vrouwen die in een café om heet water vragen. Met een klein thermoskannetje (een nieuwe waar je nooit koffie in hebt bewaard) heb je altijd heet water bij je. Een beetje koud water erbij, een beetje heet water en klaar ben je.

8
Word Zen over je gebroken nachten
Realiseer je dat je nergens naartoe hoeft, dat je niet hoeft te presteren, dat je alleen maar voor de baby en jezelf hoeft te zorgen. Dus als je moe bent, ben je moe. Maakt niet uit. Beweeg mee met de baby. Als die gaat slapen en je bent moe, slaap dan mee.

9
Bestel veel sushi
Eten kan een drama zijn die eerste weken. Het valt niet te timen wanneer je kan eten: zul je net zien dat er gevoed moet worden als jij net twee borden warm eten in elkaar hebt geflanst. Koken is sowieso zonde van je kostbare tijd.
Bij ons thuis was het rond etenstijd ook huiltijd, dus ik bestelde vaak sushi, zette het op de tv, deed de baby in een draagzak en liep rondjes door de kamer. Elke keer als ik bij de tv was pakte ik met mijn hand een sushi. En liep weer door. Zo kreeg ik ook nog delen van DWDD mee!
Dus: bestel sushi. Dat eet je koud, dan kan je het helemaal zelf timen en het is nog lekker en gezond ook!

11
Ga heel veel lopen
Baby’s houden ervan om in een bewegende kinderwagen te slapen. Ga dus lekker veel lopen, de hele stad door, zo word je snel weer fit, en zit je niet thuis met allemaal huilsituaties waar je je geen raad mee weet.
Ik liep soms wel een uur naar een vriendin aan de andere kant van de stad, gewoon om even rust te hebben. (Ik nam wel soms de tram/bus terug.)

12
Trek je niks aan van anderen als je baby huilt
ZE HOREN HET NIET! Jij raakt helemaal in de stress van elk huiltje dat je hoort, maar realiseer je dat het heel zacht is. Daar komen mensen in een café of de bus echt wel overheen. Dus relax! (Als ze een jaar of twee zijn, mag je je wel gaan generen – dat is echt niet te doen.)

Sterkte! Ze worden vanzelf 18!

LEES OOK: 10 tips om de tropenjaren te overleven