13 Bizarre dingen die mensen vroeger met baby’s deden

03.06.2019 04:50

Natuurlijk hadden we vroeger veel minder kennis dan nu, dus is het niet gek dat we een aantal dingen ietsje anders aanpakten. Maar als je sommige dingen leest lijkt het toch een klein wonder dat de mensheid het tot nu toe überhaupt heeft gered.  

1. In de 19e eeuw werd er een medicijn verkocht speciaal voor baby’s, met o.a. alcohol, cannabis, morfine en chloroform erin.

Het heette Mrs. Winslow’s Soothing Syrup, en was speciaal ontwikkeld voor huilende babies, en babies die last hadden van doorkomende tandjes. Mrs. Charlotte Winslow kwam erachter dat je die problemen makkelijk kan oplossen door je baby tot de doorkomende tandjes toe vol te stoppen met drugs. Het geneesmiddel was een hit, en werd pas in 1911 verboden. Tot 1930 kon je het echter gewoon nog in winkels krijgen.

2. Parijs werd ooit ‘de stad zonder babies’ genoemd, omdat bijna alle kinderen die er geboren werden naar het platteland werden afgevoerd.

In de 18e eeuw waren zogenaamde ‘wet nurses’ (vrouwen die voor babies zorgen wanneer de moeder dit niet kan of wil) heel populair in Parijs. In 1780 werden slechts 700 van de 20.000 geboren babies niet uitbesteed. Daarnaast bleef maar 1 op de 4 babies in de stad, de rest werd meegenomen naar het platteland.

3. Tot de 20ste eeuw kregen babies regelmatig borstvoeding van vee, zoals bijvoorbeeld geiten en ezels. 

Bijna alle veedieren waren hiervoor geschikt, zoals koeien, schapen en paarden, maar geiten waren favoriet. Ouders plaatsten het wiegje met de baby onder het dier, zodat deze direct uit de uiers kon drinken. Sommige ouders zeiden zelfs dat geiten de kinderen die ze voedden gingen ‘herkennen’, en automatisch aan kwamen rennen wanneer ze ze hoorden huilen.

4. In 1928 was er een psycholoog die aanraadde je baby te begroeten door hem de hand te schudden, in plaats van bijvoorbeeld een kus of een knuffel.

Vroeger werd fysiek contact met je baby zo veel mogelijk afgeraden, ook vanuit het oogpunt van besmettingsgevaar. Psycholoog John Watson’s schreef in 1928 het boek Psychological Care of Infant and Child. Hierin schreef hij: “Never hug and kiss them, never let them sit in your lap. If you must, kiss them once on the forehead when they say good night. Shake hands with them in the morning. Give them a pat on the head if they have made an extraordinarily good job of a difficult task.”

5. In het begin van de 20ste eeuw werd gedacht dat kinderen die duimden later masturbeer-verslaafd zouden worden

Om dit tegen te gaan maakten ouders de mouwen van hun kinderen vast aan het bed, zodat ze in hun slaap niet bij hun mond konden. Of ze trokken hun kinderen handschoentjes of wantjes aan.

6. Vroeger doopten ouders spenen vaak in honing of suiker, omdat dit rustgevend kan werken voor kinderen.

Dit is een van de belangrijkste redenen dat mensen een speen associëren met gebitsproblemen.

7. De oude Grieken schreven babies een dieet voor met veel wijn

Soranos van Ephesus, een Griekse dokter uit de tweede eeuw na Christus stelde dat je je 6 maanden oude baby semi-vast voedsel moest geven, geweekt in wijn.

8. Vroeger werden babies ‘gepekeld’ met zout (net zoals vlees), om hun huid sterker te maken.

Voordat ze werden ingebakerd werden de babies eerst in een zoutbad gedompeld, zodat het zout goed op hun huid zou kunnen indrogen.

9. In de Middeleeuwen werden kinderen zo strak ingebakerd dat ze helemaal niet meer konden bewegen.

Zelfs hun hoofd konden ze dan niet meer draaien. Dit omdat het dan makkelijker was om voor de kinderen te zorgen. Ook geloofden mensen toen dat dit ertoe zou leiden dat kinderen later een beter postuur zouden krijgen.

10. Toen het inbakeren een paar eeuwen later uit de mode raakte, werd aangeraden je baby in ijswater (!) te baden.

In de 18e eeuw raakte het inbakeren in onbruik, en werd er juist geloofd dat het gezond was voor je baby als die het niet warm had. Filosoof Jean-Jacques Rousseau stelde dat je je baby zowel in de zomer als in de winter in een ijsbad moest wassen.

11. De eerste couveuse werd gebouwd door een dierentuindirecteur, gebaseerd op een kleine versie die ze gebruikten voor net geboren vogeltjes.

Hij bouwde de eerste ‘couveuse’ in 1878, maar pas na 1933 werden couveuses echt populair. Toen werden ze geshowd in rondreizende circussen (ja, met levende babies erin) en op de Wereldtentoonstelling van 1933.

12. In ziekenhuizen waren dokters zo tegen het aanraken van babies, dat deze werden gevoed als hamsters

Flesjes werden in de wieg gehangen, zodat babies er zelf aan konden drinken wanneer ze honger hadden. Zo werd het fysieke contact met babies zo veel mogelijk vermeden.

13. Mensen die in de stad woonden hadden kooien die aan hun ramen konden hangen, zodat hun kinderen ‘buiten konden spelen’.

De ‘baby cages’, uitgevonden door Emma Read in 1922, waren heel populair bij mensen die in steden woonden. Ziet er toch niet helemaal safe uit!

(Bron: Buzzfeed)

Lees ook: 15 Feitjes over bevallingen waardoor je blij bent dat je NU leeft (en niet in 1820!!).