13 Dingen die je kunt leren van een dreumes

01.07.2020 05:10

Wij ouders hebben de arrogantie om te denken dat we onze kinderen alles moeten leren. Dat ze niks zelf bedenken. “Och, hij is nog maar één, wat weet hij nou?”, denken we. Maar ondertussen zijn er légio dingen die een dreumes jou kan leren.

Wees eerlijk, wij zitten misschien wel een beetje teveel vast in conventies. In hoe het hoort. En we hebben al zoveel gezien dat we ons eigenlijk nergens meer over verbazen. Hoe anders kijkt een dreumes naar de wereld! Hoe impulsief. Hoe oprecht. Ja, het is soms lichtelijk irritant, maar ook vaak heel grappig. Hoe zou de wereld eruit zien als wij dit gedrag zouden vertonen…?

Lees ook: 21 Dingen waaraan je de moeder van een bijna-peuter herkent.

 1. Vol verbazing naar je vingers staren.  En daar helemaal enthousiast van worden. Kijk nou toch: VINGERS!!!Zie ze bewegen! Hilarisch!
 2. Breeduit lachen. Zonder schaamte. Ook al heb je nog maar drie tanden in je mond.
 3. Eten direct uit je mond laten vallen als het je niet aan staat. Erwten? Bwrrrrr… Sproei het vooral zo ver mogelijk rond, zodat het zelfs de koelkast raakt en lach erom. Scháter erom.
 4. Zorg dat alles wat hoger ligt/staat/hangt op de vloer terecht komt. Een stapeltje was; trek eraan, zodat het op de vloer valt. Een sieradendoosje; duw het van de kaptafel af. De krant op tafel; trek hem eraf en scheur hem in stukjes en verspreid de stukjes door het huis. Geinig, man.
 5. Krijg geen genoeg van Kiekeboe. Het is een spel dat nooit vermoeit. KIEKEBOEKIEKEBOEKIEKEBOE. Man, ik lach me kapót.
 6. Omhels eenieder die je tegenkomt. Mensen in de supermarkt, honden op straat, kinderen op de kinderopvang, de katten van de buurvrouw. Iedereen heeft liefde nodig.
 7. Eén boek is genoeg. Lees dat boek elke dag, minstens twintig keer achter elkaar. Geniet.
 8. Kus je ouders met je mond open, en laat er zoveel mogelijk kwijl uit druppen
 9. Klap bij alles wat je bereikt: een deur openkrijgen, een lepel in je mond stoppen, de kat aaien. Klap. Altijd. Overal.
 10. Zwaai naar elk levend wezen. Of eigenlijk: zwaai naar alles. Mensen, dieren, maar ook ledikantjes, huizen, auto’s, wasmachine’s en vuilnisauto’s.
 11. Loop weg wanneer je kunt, krijs van geluk als je gepakt wordt. Weglopen is om gepakt te worden.
 12. Ga aan je moeders broek hangen en laat niet los. Het is heerlijk om je voort te laten slepen.
 13. Iedere dag is een kado. Begin daarom altijd extra vroeg. En als degene die als eerst de deur opendoet chagrijnig reageert, zet je allergrootste lach op.

Lees ook: 25 Volsagen idiote dingen die ouders voor hun kinderen doen.