13 Dingen die je in het eerste jaar alleen maar van andere moeders kunt leren

19.01.2023 07:00
leren moeders

Waar je echt de allergeweldigste babykleren scoort en hoe je niet doordraait bij gehuil: sommige dingen kun je in het eerste jaar met je baby echt alleen van andere moeders leren.

Lees ook: 18 Dingen die ik bewonder aan andere moeders.

1. Dat ‘je bent de pijn zo vergeten’ natuurlijk een grote leugen is

Niet dat je meteen getraumatiseerd bent (althans, meestal), maar om nou te zeggen dat je de dag na de bevalling al he-le-maal vergeten bent hoe het ook alweer voelde, nou nee. Een mens schijnt geen geheugen te hebben voor pijn, maar dat betekent natuurlijk niet dat je niet meer weet dát het gruwelijk veel pijn deed. Gelukkig zijn daar andere moeders. Eerlijke moeders. Die dit haarfijn aan je uitleggen.

2. Dat borstvoeding niet het zen-feestje is van de plaatjes in de folder

Natuurlijk is borstvoeding fantastisch en geweldig en heel goed voor je baby, en geen wonder dat het een beetje gepromoot moet worden met mooie folders en boekjes. Maar de immer zen-lachende, perfect uitgeslapen, stralende moeders die op de foto’s daarin een intens tevreden baby voeden, kunnen een tikje afwijken van de situatie waarin jij midden in de nacht duizelig van slaapgebrek een schreeuwende baby probeert over te halen nu eindelijk eens goed te happen, waarna je ineen krimpt van de pijn en de baby het na drie mislukte slokken opgeeft, zodat het hele feest opnieuw begint. Zo fijn dat andere moeders je prima kunnen uitleggen dat dit de eerste tijd normaal is. Het is geen zen-feestje, het is keihard werken (om uiteindelijk een soort van in de buurt te komen van die foto, maar dan moet je wel een tijdje volhouden. En een goede visagist hebben.)

3. Dat het oké is als je het soms echt helemaal niet leuk vindt

Borstvoedingsgedoe, slaapgebrek, je wereld totaal op z’n kop, een man die moet wennen – de eerste tijd met een baby is naast fijn en heerlijk ook gewoon loodzwaar. Gelukkig zijn er andere moeders die dat aan je vertellen zodat je niet denkt dat je de enige bent dan wel in een depressie bent beland als je het soms gewoon helemaal niet zo leuk vindt.

4. Hoe je een draagdoek gebruikt

De gebruiksaanwijzing en vele YouTube-filmpjes ten spijt, sta je nog steeds zwetend met een in de knoop geraakt stuk stof in je hand als je probeert je gloednieuwe draagdoek in gebruik te nemen. Vergeet YouTube, vergeet de tekeningetjes in de gebruiksaanwijzing, raadpleeg snel een andere moeder en draagdoeken knopen wordt een eitje (uiteindelijk).

5. Dat je niet elk advies hoeft op te volgen

Je voelt je toch een tikje geïntimideerd als tante Annie van 83 – moeder van veertien kinderen – je vertelt dat je baby natúúrlijk niet gaat slapen zonder een drupje jenever op de speen, dus wat doe je nou moeilijk, hop hop, dopen, dat ding. Dat deed zij vroeger immers ook. Hartstikke leuk, maar gelukkig zijn er andere moeders – die een beetje meer op je lijken dan tante Annie – om je te vertellen dat er geen enkele reden is om dit totaal achterhaalde advies, en vele andere adviezen, op te volgen als je dat niet wil.

6. Al die nog onontdekte maar superschattige merken van babykleren

Ellenlange surfsessies ten spijt ben je er niet steeds niet in geslaagd élk superschattige babymerk op internet te ontdekken. Hoeft ook niet! Heb je andere moeders voor! Die al de nodige research hebben gedaan! Hoe handig!

7. Wat de fijnste fles / speen / kolf / wipstoel / ander babyattribuut is

En toen ze toch aan het researchen waren, hebben die andere moeders ook meteen even proefondervindelijk vastgesteld wat fijn attributen in de categorie speen, fles, wipstoel, schommel, kinderwagen en meer van die baby-gear zijn. Scheelt je zowel een fikse zoektocht als een hoop geld aan miskopen.

8. Dat niemand precies weet hoe een baby werkt

Er bestaan moeders die het leuk vinden om je het gevoel te geven dat zij wel een gebruiksaanwijzing bij hun baby geleverd hebben gekregen en die dan een beetje gaan lopen flashen hoe goed ze zijn in het ingewikkelde spel ‘herken het huiltje’. Gelukkig bestaan er ook, en veel meer, moeders die het ook allemaal niet precies weten en die niet te beroerd zijn om die wetenschap met jou te delen, zodat je misschien nog steeds onzeker bent maar in elk geval weet dat dat normaal is, en dat scheelt heel wat.

9. Hoe je niet doordraait bij veel gehuil

Dit is een lastige, want eigenlijk weet niemand het antwoord hierop precies, maar gedeelde smart helpt in elk geval al een hoop, net als de geruststelling – liefst een paar duizend keer herhaald – dat baby’s nou eenmaal huilen en dat dat normaal is. En ook dat er niet per se een limiet is aan de hoeveelheid koffie die een mens kan drinken na een nacht van slechts anderhalf uur slaap.

10. Dat je baby echt niet doodgaat van een speen

Als je iets te veel hebt gelezen in ‘de boekjes’, dan wel hebt gegoogled op ‘nadelen speen’ of een kraamverzorgster van de oude stempel hebt getroffen, kun je zomaar in de veronderstelling raken dat een speen een soort moordwapen is dat te allen tijde ver van een baby gehouden dient te worden. Zo handig dat er andere moeders zijn die het hebben uitgeprobeerd en wiens baby’s het hebben overleefd én zelfs gewoon hebben leren praten.

11. Die ene, superhandige truc tegen krampjes

Dr. Google had je er uiteindelijk misschien ook wel aan kunnen helpen, maar het internet barst uit z’n voegen van de tips en trucs tegen babykrampjes en aangezien tijd toch al schaars geworden is, is het verrekt handig dat er andere moeders zijn die al die trucs al een keer hebben uitgeprobeerd en je dat ene advies weten te geven dat dus wel helpt.

12. Waar je echt goed op vakantie kunt met een baby

Een zwembad, oké, en de aanwezigheid van een babybedje, dat vind je ook nog wel op de site. Maar dan weet je nog niks, want die vakantiebestemming die je voor ogen hebt, zijn daar geen trappetjes waar je ofwel geen kruipende baby op wil hebben ofwel elke keer in de knoei komt met je kinderwagen? Is het restaurant wel een beetje vroeg open? Is het stand wel zanderig genoeg? Loopt het niet te steil af? Wordt het pierenbad niet bevolkt door hordes kleuters met schepjes? Heb je een waterkoker op je kamer? Kun je sowieso wel een beetje lekker op die kamer zitten als je er hele avonden moet doorbrengen? Essentiële vragen voor mensen die met een baby reizen, die nou niet meteen in de folder staan vermeld.

13. Dat je niet faalt als je kind niet na twee maanden doorslaapt

Heel leuk voor mensen wiens baby dat toevallig wel deed, maar het is niet jouw fout als jouw kind niet na twee maanden al zoet het klokje rond slaapt en zich uitsluitend om zeven uur ’s avonds en zeven uur ’s ochtends meldt voor een voeding. Je hebt nou eenmaal niet overal invloed op, het ene kind is het andere niet, en zo nog wat van die geruststellingen geloof je pas echt als andere moeders ze voor je spellen. Het ligt niet aan jou, echt niet.

Lees ook: Dit is het énige ouderschapsadvies dat je moet opvolgen.