14 Dingen die je vandaag nog tegen een kersverse moeder moet zeggen

13.02.2017 05:00
14 Dingen die je vandaag nog tegen een kersverse moeder moet zeggen

Dat ze het geweldig doet en dat die buik niet reddeloos verloren is: zeg dit alsjeblieft vandaag nog tegen een kersverse moeder. Ze heeft het nodig.

Lees ook: 11 Dingen waar een pasbevallen moeder WEL wat aan heeft

 1. Op een nacht slaapt ie door
  Wat betreft de termijn kunnen we helaas geen enkele garantie geven, maar echt, er komt een dag dat je ’s ochtends verschrikt wakker wordt, twee keer op je wekker moet kijken en tot de conclusie komt dat je baby de hele nacht geen kik heeft gegeven. Mogelijk binnen twee maanden, mogelijk tegen de tijd dat ie naar school gaat, maar goed, die dag komt een keer.
 1. Het ís niet één grote roze wolk
  Natuurlijk ligt het niet aan je baby, aangezien die gewoon alles goed doet. Maar man, wat een werk, wat een uitputtingsslag, wat een verandering. En ja, dat mag je best even k*t vinden af en toe. Een ieder die vertelt dat het honderd procent genieten is heeft a, geen kind of b, te grote, dikke duim.
 1. Maar trek aan de bel als je verzuipt
  Maar als je het eigenlijk voornamelijk k*t vindt en er helemaal niks meer te genieten valt, is het wel tijd om daar met iemand over te praten. Dat is geen falen, dat is juist een teken dat je sterk bent.
 1. Je buik is niet reddeloos verloren
  Een beetje verloren, ja, maar niet reddeloos. En nee, je hoeft niet morgen naar de sportschool te sprinten om de schade te herstellen, want dat heeft allemaal nog wel even tijd en bovendien gaat het voor een deel gewoon vanzelf. Voor een ander deel niet, maar dat zie je dan wel weer.
 1. En je seksleven ook niet
  Ook hier: een beetje verloren, maar niet reddeloos. En het gevoel dat je een moord begaat als je man je met één vinger aanraakt, trekt ook heus wel weer weg.
 1. Huilen hoort erbij (1)
  Het ding is: die baby, die kan niet anders. Hij wil van alles en aangezien ie pas over een jaar of wat leert praten, is huilen nu even het enige middel dat ie tot z’n beschikking heeft. Pas als ie niet huilt, moet je je een beetje zorgen maken.
 1. Huilen hoort erbij (2)
  Kraamtranen zijn een opmerkelijk maar bekend fenomeen, waaruit niet zozeer de conclusie moet worden getrokken dat je raar of depressief bent, maar wel dat de hormonen welig tieren en dat je derhalve volkomen gewoon bent.
 1. Van gedachten veranderen is niet zwak
  Goede voornemens te over, maar tegen de tijd dat je oren piepen van aanhoudend babygekrijs, grijp je ondanks je stellige beweringen vooraf misschien toch maar wel naar speen/ fles/ middeltjes. Dat is niet zwak, dat is realistisch.
 1. De borstvoeding wordt beter
  Wie bedacht heeft dat folders en websites over borstvoeding gepaard moeten gaan met gelukzalig zen lachende moeders en immer tevreden baby’s, heeft vermoedelijk zelf nooit borstvoeding gegeven. Of heeft de eerste dagen daarvan verdrongen, dat kan ook. Je weet wel, de dagen dat je door het dak vliegt bij het aanleggen, het gevoel hebt dat je bowlingballen meezeult en je voor je gevoel ongeveer 98% van de tijd aan het voeden bent, terwijl de baby alleen maar afvalt. Toptijd.
 1. Zolang ie maar eten krijgt
  Belangrijker dan de manier waarop is, in onze ogen, het feit dat de baby überhaupt zo nu en dan wordt gevoederd. Borst, fles, het zal allemaal wel. Zolang de kersverse moeder in kwestie voldoende melk in de baby stopt, verdient ze al een bokaal. Zolang je haar eigen keuze kan en durft te maken, ook nog een medaille.
 1. Opruimen kan altijd nog
  Jammer dan als de muisjes (die van de beschuiten dan) onder de bank rollen, de tafel bezaaid ligt met hydrofielluiers, kolfapparaten en koffiebekers en de stofzuiger ambitieus maar ongebruikt in de gang staat. Op een dag kom je eraan toe om op te ruimen. Die dag is alleen even niet vandaag.
 1. Die kramp gaat over (1)
  Drie maanden – als je onverhoopt bent gaan googlen op ‘baby en kramp’ lees je dat dat de termijn is waarop die &^#(^@-krampjes ongeveer gaan verdwijnen – lijkt onoverbrugbaar lang, maar echt, er komt een eind aan. En vaak ook al voordat die drie maanden om zijn. Al lijkt op dit moment drie uur al niet te doen, maar echt, het komt goed.
 1. Die kramp gaat over (2)
  Denk je de buit binnen te hebben, begint die bevalling in light-versie gewoon even opnieuw. Welkom bij het fenomeen ‘nawee’. Echt niet fijn en je kan er ook al geen ruggenprik voor vragen, maar gelukkig duurt het vaak maar een paar dagen én kun je jezelf aan een gestage stroom paracetamol hangen (wel even checken bij een prof is dat ook voor jou oké is, we zijn geen medici hier).
 1. Je doet het geweldig
  Want echt, dit wil iedereen horen als de stuwing tot het dak schiet, er spuug in het rond vliegt, hechtingen aan alle kanten tredden, de baby van 2 tot 6 ’s nachts een huiluurtje heeft en het huis eruit ziet als een ontplofte vuilnisbelt. Zo vaak mogelijk zeggen dus.

Lees ook: 18 Dingen die kraambezoek NOOIT mag zeggen

Bekijk ook: Veilig & comfortabel: 11x de beste autostoeltjes