14 dingen die je altijd probeert te doen terwijl je borstvoeding geeft

De afstandsbediening zoeken en je kleren schoonhouden, sommige missies zijn gewoon kansloos terwijl je borstvoeding geeft. En toch probeer je het.

Voordat ik een kind had, had ik zo’n heel romantisch borstvoedingsplaatje in mijn hoofd, waarbij ik met mijn vinger onophoudelijk over zachte babyhaartjes zou strijken, onderwijl mijmerend over de eindeloze verdieping die het moederschap aan mijn leven had gegeven. In de praktijk bleek een baby gewoon veel werk en dus probeerde ik de borstvoeding tegen beter weten in te combineren met allerlei andere zaken. Nu ik een maandje of vijf geleden voor de tweede keer moeder ben geworden, weet ik inmiddels dat borstvoeding zich nou eenmaal lastig laat combineren met andere bezigheden en toch blijf ik het stoïcijns en zonder succes proberen. Zoals bijvoorbeeld met deze bezigheden.

Lees ook: Ouderliefde…overwint echt alles! 

1.Je telefoon pakken
Natuurlijk kun je uren in diepste bewondering naar je baby staren, maar zo nu en dan komt het voor dat je je tijdens het voeden een klein beetje eh… verveelt. Lang leve de telefoon met toegang tot urenlang zinloos vermaak als Facebook, Candy Crush en de groepsapp van je schoonfamilie. Maar dan moet je nog wel even je telefoon te pakken zien te krijgen. Die natuurlijk in de achterzak van je broek zit, precies aan die kant waar je niet bij kan omdat je baby op je verkeerde arm ligt.

2. Je oudste kind opvoeden
Peuters – toch al niet van het meest meegaande soort – zijn van nature uitgerust met een radar die feilloos die momenten oppikt dat jij even niet paraat staat om ‘m te behoeden van iets levensgevaarlijks / heel ongezonds / heel erg stouts. En dus springt je oudste altijd van de bank naar de salontafel / eet hondenbrokken / tekent met wasco op de muur du moment dat jij je baby gaat voeden. Waarna je moet kiezen tussen doen alsof je dat gevaarlijke / ongezonde / stoute niet hebt gezien of van een afstandje loze dreigementen roepen of je baby loshalen met alle gevolgen van dien.

3. Drinken pakken
Voeden maakt dorstig en hoewel je dat inmiddels wel weet, bedenk je het op een of andere manier altijd pas als je kind al klemvast ligt. Om vervolgens met één hand te gaan lopen hannesen, waarbij je ieniemini baby altijd veel zwaarder lijkt dan je dacht en je uiteindelijk altijd met één hand en een zware baby de vloer moet gaan schoonmaken met een vaatdoekje.

4.Speen erin
Ook al heb je genoeg voeding om zo’n beetje de hele straat te voorzien, na drie kwartier weet je vrij zeker dat de voorraad wel zo’n beetje op is. Toch lurkt je kind vrolijk verder, jou schaamteloos gebruikend als levende speen. Omdat je daar op een bepaald moment wel klaar mee bent, probeer je sneaky een fopspeen langszij te schuiven, hopend dat je kind het verschil niet zal merken. Wat ie natuurlijk wel merkt om vervolgens schreeuwend te laten merken dat ie echt not amused is.

5. Slapen
Nadat je om vier uur ’s nachts voor de zestiende keer wakker bent gekrijsd, ben je bereid ver te gaan voor een beetje slaap. Dus parkeer je je baby naast je in bed, plugt ‘m aan, wenst hem veel succes en checkt zelf uit. Om vervolgens binnen vijf minuten tot de conclusie te komen dat de half gedraaide semi-rechtop houding waarbij je kind precies goed kan drinken, jou veel spierpijn en weinig slaap gaat opleveren.

6. Er sexy uitzien
Je bent erg voorstander van borstvoeding, puur natuur, beste voor je kind et cetera et cetera, maar als je midden in een restaurant geen andere optie ziet om je krijsende kind tot bedaren te brengen, voel je toch ineens alle ogen wat gênant op je gericht. Dus probeer je je tevergeefs te hullen in die overprijsde Muslin megahydrofieldoek die je speciaal voor dit doel had aangeschaft, maar die voortdurend afzakt waardoor je alsnog halfnaakt en weinig sexy vol in het zicht zit.

7.Aan je voet krabben
Het is misschien nog niet wetenschappelijk bewezen, zelf heb je allang door dat er een causaal verband bestaat tussen het begin van een voeding en het ontstaan van jeuk aan je voet. Waar je natuurlijk net niet bij kunt.

8.De afstandsbediening zoeken
Je bent er nog steeds niet uit of de afstandsbediening altijd al voortdurend kwijt was of dat deze regel alleen geldt als jij aan het voeden bent, in elk geval zoek je je met een kind onhandig op je arm gedrapeerd ongans naar dat ding. Tegen de tijd dat je hem hebt gevonden is je favoriete programma afgelopen en je kind klaar met drinken.

9. Rugklachten voorkomen
Rug recht, schouders omhoog en je kind naar je borst brengen in plaats van andersom – het is niet dat je niet hebt opgelet bij borstvoedingsles van de kraamverzorgster, maar op een of andere manier krijg je het niet voor elkaar. Alleen al van de toeschietpijn trekt je rug krom en als je kind na zes pogingen dan eindelijk goed heeft gehapt, durf je sowieso niet meer te bewegen. Dan maar RSI.

10. De hond in bedwang houden
Niet alleen peuters (zie punt 2), ook huisdieren hebben een feilloze sensor voor bazinnetjes die geen kant op kunnen. En dus beschouwt je hond dat nou net als een mooi moment om hysterisch de folderbezorger weg te blaffen of je mooie pantoffels te gaan slopen.

11. Je kleren netjes houden
Al die handige borstvoedingsbeha’s en shirts met flapjes en haakjes ten spijt, op een of andere manier zit je toch te klooien en dan laat je kind uiteraard op het meest niet-handige moment los, waardoor  de meeste melk op je shirt beland en niet in je kind. Je dept nog wat met een spuugdoekje, maar een uur later kom je toch dat de conclusie dat je niet alleen zuur ruikt maar dat die witte kringen in je shirt ook niks voor je doen.

12. De voordeur opendoen
Waarom er altijd net iemand aanbelt als je aan het voeden bent is een raadsel waar wij het antwoord ook niet op weten, maar in elk geval is het zo. En dus moet je kiezen tussen het loskoppelen van je baby (met krijsgarantie) of gehuld in een afzakkende deken de deur opendoen. Of de hele bel gewoon negeren, maar om een of andere reden verzin je dat altijd pas achteraf.

13. Je schoenen aantrekken
Uiteraard ben je al aan de late kant als het hongeralarm afgaat (dat is namelijk een wet) en dus leg je mini-you snel even aan terwijl je probeert de voorbereidingen geen verdere vertraging te laten oplopen. Terwijl je je baby bijkans plet omdat je voorovergebogen probeert een schoen aan te trekken, realiseer je je dat op tijd komen sowieso iets uit een prekindertijdperk is en laat je het op zichzelf sympathieke streven maar gewoon varen.

14. Je kind loskoppelen
Aangezien je baby al een halfuur amper heeft bewogen, kun je er wel van uitgaan dat ie zich diep, díep in dromenland bevindt. Uiterst voorzichtig beweeg je je inmiddels gevoelloze arm, trek je megavoorzichtig je borst maar eens terug, waarna twee baby-oogjes je paniekerig aankijken en je weet dat het nog een lange avond gaat worden.

Lees ook: 13 debiele dingen die je doet in de eerste twaalf weken

Geschreven door
More from Marieke Jongsma

‘Ik voel me zo schuldig over zijn val’

Het zoontje (9 maanden) van Amber (31) viel van de commode. Sindsdien...
Lees verder