14 Dingen die je echt móet weten over een peuter

06.03.2020 05:00

Vandaag beginnen we de dag vrolijk met een lijst van peuter(ab)normaliteiten. Sommige gaan over, sommige blijven!

1. Een peuter heeft zijn eigen regels
Hij kan een half uur lang buiten op het grind zitten spelen met zijn speelgoedpannetjes: drie kiezels in het ene pannetje, twee kiezels in het andere pannetje, en weer omkieperen..(dit twaalf keer achter elkaar)..Maarrrr dan ineens barst hij in huilen uit.  Als je hem komt helpen en ook drie kiezels in een pannetje gooit, slaat hij je met dat pannetje op je hoofd en kijkt je aan met ogen die pure haat uitstralen.

Lees ook: Hoe overleef ik een peuter? (De Survivalgids)

2. Een peuter heeft onverklaarbare woedeaanvallen
De ene keer zie je aankomen waarom je peuter totaal hysterisch met zijn hoofd op de grond begint te bonken, van zich aftrapt en op hoge toon en ontroostbaar huilt (namelijk, omdat je ‘nee’ tegen hem hebt gezegd), maar de volgende keer komt het volledig uit de lucht vallen. Bijvoorbeeld wanneer je hem een koekje geeft en hij plotseling dat koekje uit je handen slaat en op de grond gaat liggen en de grond stompt. Dan heb je echt het idee dat het gewoon niet waar is, wat je ziet. Waarom. Huil. Jij.Vanwege. Een. Koekje?

3. Een peuter ontdekt langzamerhand dat hij God niet is
Kijk, babies denken dat de wereld rondom hen draait. Dat zij alles gemaakt hebben en overal controle over hebben. Of in elk geval: hun hersenen zijn nog zo weinig ontwikkeld dat ze geen idee hebben hoe het één in verhouding staat tot het ander. En peuters krijgen dat stukje bij beetje door. En daar hebben ze het pittig mee. Heel pittig.

4. Een peuter is een tornado in je huiskamer
Hij kruipt en rent heen en weer, gooit dozen speelgoed om, verstopt de helft onder de bank en smijt de andere helft van het balkon af, wil verstoppertje spelen, maar snapt niet hoe dat werkt en begint dan te huilen, maar ziet een moment later een zak chips op tafel liggen, pakt het, rent ermee naar het bad, gooit de chips in bad (oh, er stond nog water in het bad), bekijkt hoe de chips langzaam slap worden, neemt een handje slappe paprikachips mee de kamer in om aan jou te laten zien en gaat erop zitten, zodat het in het vloerkleed droogt.

5. Zonder eten en slaap is een peuter een draak
Ritme en regelmaat is alles. Als je een peuter niet op tijd zijn drinken, eten en slaapzakje geeft dan heb je ineens een hele lange, zeikerige middag vol dreinerige huiltjes en met veel gooi en smijtwerk.

6. Een peuter is een enorme carnivoor
Een peuter houdt van vet vlees en koolhydraten. Een aardappel weet hij weg te werken, worst verdwijnt in zijn mond (nog voor je hebt kunnen knipperen met je ogen) maar groenten geeft hij een likje om vervolgens op de grond te smijten.

7. Een peuter heeft elke week een andere angst
De ene week begint hij te krijsen en tegen te spartelen als je hem in bad wil zetten (iets wat tot de dag ervoor zijn favoriete bezigheid van de dag was), de andere week gilt hij als een speenvarken als je hem op de schommel zet.

8.  Je neemt een peuter niet overal meer mee naartoe (zoals je met een baby wel kon doen)
Waar je kind als baby lekker lag te slapen als jij in een café een kop koffie ging drinken, hangt je peuter nu aan het schort van de ober en drukt zijn snotneus in de jassen die aan de stoelen van de overige bezoekers hangen.

9. Een peuter kent het begrip empathie (nou ja, bij zijn ouders dan)
Als jij niet helemaal in je hum bent, is hij dat ook niet en als jij met tranen op de bank zit, komt hij naar je toe, klimt op je schoot en slaat zijn zachte armpjes om je nek

10. Een peuter maakt hele grote stappen (qua intelligentie)
De ene dag denk je dat hij nooit gaat praten, de volgende roept hij ineens ‘nee’, ’toettoet’, ‘bal’ en kruipt hij, als je tegen hem zegt “ik zoek je schoenen”, onder de bank om daar zijn schoenen te vinden.

11. Een peuter kijkt ver-schrik-ke-lijke filmpjes op youtube
Bijvoorbeeld Het Zandkasteel. Met Sassa, Toto en Koning Koos. Je loopt de hele dag ‘Het Zandkasteeeeeel’ te zingen en roept tegen elke peuter op straat: ‘Waar is Koning Koos gebleven?’

12. Een peuter kijkt hele schattige filmpjes op youtube
Zoals Maya de Bij. Met Maya, Willy en Ben de Mestkever. Je loopt de hele dag ‘Ja, dat is Maya de Bij’ te zingen en wordt al vrolijk bij de gedachte aan de volgende aflevering.

13. Peuterjongetjes houden van auto’s.

14. Peutermeisjes houden ook van auto’s.

Lees ook: Peuters zijn irritant, maar je kunt stiekem ook een hoop van ze leren!