15 Dingen die je kunt leren van je peuter

leren, peuter
Je kúnt natuurlijk dagelijks de peuterstrijd aangaan, maar als je slim bent leer je gewoon van je kleine dwarsligger. Want echt, die nukken zijn zo gek nog niet.

Ik geef toe: ik vind het hebben van een peuter soms best vermoeiend. Als we weer tien minuten naar een grassprietje staan te kijken, als Casper per se de hondenriem moet vasthouden en dan treuzelend (maar extreem gelukkig) van links naar rechts over het fietspad banjert, als we een verschil van inzicht hebben over de invulling van de dag (hij: ‘Wiiiiiiinkel’, ik: ‘Bed.’) en zo nog wat van die momenten. Maar eigenlijk kan ik natuurlijk best veel van hem leren. Zoals dit:

 1. Nee!
  Een beetje peuter pareert elke zin die begint met ‘Wil je / Kan je / Ga je’ met een welgemeend en luid geschreeuwd ‘NEE’ (tenzij het iets betreft in de categorie koekjes eten of met wasco op de muur tekenen ofzo). Dat is natuurlijk dodelijk vermoeiend en hoogst irritant, maar je zou het zelf eens wat vaker moeten proberen. Zeeën van tijd houd je over.

Lees ook: Waarom een baby hebben peanuts is in vergelijking met een peuter.

 1. Bord
  Als je peuter geen zin meer heeft om te eten, zullen ze het drie straten verderop weten. Al ga je op je kop staan of dreig je met hel en verdoemenis dan wel het annuleren van het toetje, er gaat geen milligram voedsel meer naar binnen. Nu kun je discussiëren over de keuzes van je kind – de bloemkool ligt onaangeroerd te zijn, van het vlees is geen spoor meer te bekennen – maar ergens doet je peuter het dus heel erg goed. Je bord leegeten puur en alleen om het leegeten slaat nergens op. Schijnt zelfs obesitas in de hand te werken, omdat je niet meer luistert naar je lichaam enzo.
 1. Slapen
  Het levert niet alleen schattige foto’s op (van het soort die je later op z’n bruiloft ook nog enorm tegen ‘m kun gebruiken), maar je peuter die met z’n neus in een boterham in slaap is gevallen, is daarnaast ook nog een enorme levensles. Ben je moe? Slaap, als de praktische uitvoerbaarheid het enigszins toelaat. Je mail / facebook / netflix kan in principe ook wel even wijken.
 1. Paardenbloem
  Je wist het misschien nog niet, maar een paardenbloem is een fascinerend object. Vindt je peuter. Die er gewoon een kwartier naar gaat staren, terwijl jij vijf meter verderop ongeduldig staat te zijn. Fout, helemaal fout (jij dan, niet je peuter). De ene mindfull-coach na de andere zal applaudisseren voor je kind. Belééf de dingen. Intens.
 1. Verander schaamteloos van gedachten
  Heb je net vol vuur punt A staan verdedigen, bedenk je ineens dat punt B toch eigenlijk veel meer hout snijdt. No problemo, waarom zou je niet gewoon zonder schaamte van gedachten kunnen veranderen? Je tweejarige doet dat de hele dag. Noem het voortschrijdend inzicht, desnoods.
 1. Na mij de zondvloed
  Ben je een peuter, dan deel je gewoon een mep uit aan je beste vriendje, kwijl je over oma’s schoenen of teken je met wasco op de muur en lach je er daarna heel hard om. Gevolgen? Consequenties? Lekker boeiend! Nu willen we niet adviseren te pas en te onpas op de muur te gaan tekenen, maar af en toe iet minder nadenken en iets meer gewoon doen-en-dan-zien-we-het-wel, is wel zo relaxed.
 1. Zeur-huilen
  Omdat het regent, omdat je gezeik hebt op je werk, omdat je niet genoeg geslapen hebt – redenen genoeg tot chagrijn. Doe als je peuter en los het snel en doeltreffend op: gewoon een kwartiertje zeur-huilen en weg is je meh-gevoel.
 1. Eis het op
  Oké, het is wat mal als je midden in de speelgoedwinkel tegen elke voorbijganger begint te schreeuwen dat je die nieuwe Duplo / Woezel en Pip-bal / Nijntje-knuffel wilt hebben, maar ook hier valt een wijze les te trekken: eis op wat je wilt hebben. Weg met valse bescheidenheid, gewoon vooraan gaan staan.
 1. Mag ik éven de aandacht?!
  Heb je iets te zeggen, claim je moment. Gaat het bij je peuter nog om het aanwijzen van allerlei bouwterrein-attributen (Mama!! GRAAAAAAAAAAFMACHINE!!!), deze levensles komt je hele leven van pas, vooral carrièretechnisch. Je collega’s, je baas, ze zullen weten dat je bestaat.
 1. Ontken je gevoel niet
  Ben je boos, draagt het uit. Ben je blij, ren joelend door de kamer tot je letterlijk neervalt ofzo. Krop je gevoel vooral niet op, daar word je alleen maar bloedchagrijnig van.
 1. Modder
  Een peuterleven is, naast het vervullen van een aantal eerste levensbehoeften, eigenlijk een aaneenschakeling van een heleboel zinloze acties. Met stip op één: alles met water en modder. Maar in plaats van je enorm druk te maken om vieze schoenen, kun je ook zelf gewoon door die plas / modder / zandbult banjeren. Extreem goed voor je humeur.
 1. Stom doen
  Je voelt je op z’n zachtst gezegd licht gegeneerd als je peuter subiet in de zwijgstand schiet wanneer het de zure overbuurvrouw behaagt om gedag te zeggen. Porrend in z’n rug glimlach je verontschuldigend en mompel je iets over z’n enorme verlegenheid, maar eigenlijk weet je wel beter. Hij vindt het mens gewoon een ontzettende tang en dat is ze ook. Waarom sloof jij je dan toch elke keer weer uit met pogingen tot praatjes en zelfs een kaartje op haar verjaardag? Omarm het peuterprincipe: jij doet stom tegen mij, dan doe ik stom tegen jou. Wel zo overzichtelijk.
 1. Ik zag twee beeeeeeeeren
  Halverwege het zuivelschap in de supermarkt schalt er ineens een kinderstemmetje door het gangpad, fonetisch verhalend over twee beren, broodjes smeren en een schaap met wol. Schaamteloos uitbarsten in gezang, omdat je daar toevallig even zin in had. Waarom niet?
 1. Ik wil het NU
  Hoewel je eigenlijk met een boek naar de bank wilde verdwijnen, ga je eerst nog even de keukenkastjes soppen / de convectorput stofzuigen / het strijkijzer ontkalken / iets anders dat best kan wachten maar waarvan je vindt dat je het toch echt moet doen. Tegen de tijd dat je aan boek en bank toe komt, is het middernacht. Dat zou je peuter nou nooit overkomen. Want als je iets wilt, wil je het NU. Moet je ook eens proberen.
 1. Op de grond
  Heb je ergens geen zin in, doe het gewoon niet. Ga op de grond liggen, desnoods, zodat het voor iedereen duidelijk is dat jij even afhaakt. Bijkomend voordeel: je peuter schrikt zich het apezuur van zo’n cpoycat in z’n nabijheid dat hij minstens de komende twee uur zo mak als een lammetje alles doet wat je vraagt.

Lees ook: Waarom je kind je wel/niet stoort als je onder de douche staat.

Soms kan shoppen met een peuter ZO vermoeiend zijn… Dan trekken ze alle mascara’s uit het schap en leggen ze op de verkeerde plek terug en staan ze eindeloos te kwijlen en jammeren bij het snoepschap (dat op OOGHOOGTE van de peuter staat). In deze video van ons YouTube kanaal zie je hoe lastig het kan zijn.

Geschreven door
More from Mariette Middelbeek

‘Ik wil helemaal niet schreeuwen, maar het gebeurt toch’

Eva (27) wil graag een geduldige, rustige moeder zijn voor haar zoon...
Lees verder