15 Tekenen dat je EINDELIJK gewend bent dat je kind een peuter is

13.04.2022 06:00
Juichende moeders

Het heeft even geduurd voordat Femke gewend was aan het hebben van een peuter. Peuters hanteren namelijk zulke andere regels…dat is nogal een omschakeling. Maar als je ein-de-lijk doorkrijgt hoe hun gedachten zo’n beetje werken, dan voel je je Een Koning. Werkelijk.

Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, voordat ik een beetje kon levelen met peuter Max. Baby en dreumes Max waren namelijk ontzettend adorable, dus toen, rond de achttien maanden, elke dag ineens een strijd werd, was dat wel even doorbijten. En ja, ik was niet de snelste in het peuterwiel uitvinden. Ik bleef erg hangen aan mijn credo: We Doen Wat Ik Wil En Ook Op Mijn Manier. Nou, daar ben ik wel van teruggekomen. Dat kost namelijk een boel energie en vaak krijg je uiteindelijk niet eens voor elkaar wat je wilt. Geleidelijk heb ik een weg gevonden om met peuter Max om te gaan. En wat een bevrijding is het om niet constant meer in angst te zitten of ‘ie iets wel gaat doen of dat ‘ie de pan uit gaat flippen…

Lees ook: 21 Dingen waaraan je de moeder van een bijna-peuter herkent.

Je weet dat gewend bent aan een peuter…

1. Als je onverstoorbaar naar je kind staat te kijken als hij midden op de stoep gaat liggen.

2. Of als hij volledig uit zijn plaat gaat voor de deur van de kinderopvang omdat hij terug wil naar juffie Thea (En bedankt!).

3. Als je de zin uitgesproken hebt: “Nog twee stukjes broccoli en daarNA mag je een toetje.”

4. Als het huilen van die peuter niet meer recht je hart ingaat (omdat je weet dat hij tranen puur ter manipulatie in kan zetten).

5. Als je bij ELKE activiteit zegt: “Oké, schat, maar dit is de laatste keer” (verstoppertje, filmpjes ipad kijken, boekjes lezen, op pappa’s nek, met een trommel door het huis marcheren).

6. Als je eigenlijk het liefst de hele dag “Nee, dat mag niet” wil roepen, maar dat inmiddels niet meer doet.

7. Als je hem in pyjama naar school laat gaan, omdat hij dat Elsa-shirt nooit meer uit wil doen. (Hele foute aankoop: een Frozen-pyjama!)

8. Als je het voor elkaar hebt gekregen de hel van het tandenpoetsen te doorbreken door er een autovliegtuigbusmotorscooter-spel van te maken (of de meisjesvariant).

9. Als je de strijd rondom het eten (“Ik wille niet, ik wille niet, ik wille niet!”) hebt opgegeven, er een boterham met pindakaas inpropt en maar hoopt dat het de volgende dag beter gaat (volgens Barbara worden ze vanzelf achttien!).

10. Als je kind de helft van de dag in zijn blote kont door de kamer wil rennen.

11. Als je je niet meer druk maakt over het feit dat ‘ie nogal dol is op de iPad (joh, je bent allang blij als je eens vijf minuten voor jezelf hebt).

12. Als je het inmiddels zelfs prima kunt handelen dat je kind geen middagdutje meer doet.

13. Als je niet meer hysterisch doet over het feit dat hij NOG STEEDS niet zindelijk is (schijnt vanzelf te komen).

14. Als je haren wassen hebt opgegeven (dan maar niet).

15. Als je nooit meer echt lekker eten op tafel zet. Als er maar pasta in huis is. En iets met tomatensaus. En vissticks.

Lees ook: Wat ouders zeggen versus wat peuter horen.